Gaismas dieviete Šakira (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nu jau daudzus gadus viņas dziesmas ir pasaules hitu virsotnēs, laužot sirdis neskaitāmiem faniem visā pasaulē. Taču savulaik šo Latīņamerikas meiteni pavisam noteikti varēja dēvēt arī par brīnumbērnu.

Protams, tā ir – Šakira Izabella Mebaraka Ripola.

Kolumbijas brīnumbērns

1977. gada 2. februārī Kolumbijā pirmoreiz pasauli sveica kāds bērniņš, kuram Dievs bija lēmis spožas zvaigznes ceļu. Meitenītes tēvs Viljams Mebaraks Čadids, Amerikā dzimis libānietis, un māte Nidija del Karmena Ripola Torado pēc vecmāmiņas ieteikuma vienojās, ka dos meitai vārdu Šakira. Tas arābu valodā nozīme "Dieva žēlastības sieviete", savukārt hindi valodā tulkojams kā "Gaismas dieviete".

Šakiras bērnība pagāja vienā no Barankilas rajoniem, El Lemonsito apartamentos. Viņa auga starp grāmatām, dārgakmeņiem un mūzikas ritmiem, jo tēvs bija ne tikai rakstnieks, bet arī īpašnieks vienam no pilsētas iecienītākajiem juvelierveikaliem.

18 mēnešu vecumā Šakira jau mācēja alfabētu, 3 gadu vecumā viņa prata lasīt un rakstīt, bet pēc gada jau bija gatava apmeklēt skolu, ja vien to būtu pieļāvis Kolumbijas izglītības likums. Kad meitenei bija 5 gadiņi, tika sarīkoti īpaši eksāmeni. Speciālisti paziņoja, ka Šakira ir ģēnijs un brīnumbērns. Sākumā Nidija domāja, ka meita kļūs gleznotāja, jo daudz zīmēja. Jā, varbūt arī rakstniece, jo jau četru gadu vecumā sacerēja dzejoļus. Savukārt, kad Šakira sāka iet skolā, visi viņai paredzēja balerīnas karjeru. Un kā viņa mācēja izpildīt vēderdejas...

Mazā vēderdejotāja ar monētu nabā

Tad, kad Šakirai jau bija 8 gadi, vecāki atskārta, ka meita laikam tomēr būs dziedātāja. Šajā vecumā viņa jau sarakstīja savu pirmo dziesmu. Taču brīnumbērna statuss neietekmēja meitenes bērnību. Viņa kopā ar kaimiņpuikām spēlēja policistos – bandītos. Un drīkst minēt, kas vienmēr bija "mafijas" vadonis...

Šodien Šakira atzīst, ka tieši šajās vīrišķīgajās rotaļās attīstījies līderes un uzvarētājas raksturs. Jāpiebilst, ka meitene bija ne vien talantīga, bet arī ļoti skaista. Par to liecina uzvara skaistumkonkursā "Atlantijas bērns".

Kad Šakirai palika 10 gadi, viņa sāka koncertdarbību, un vecāki kļuva par jaunās mākslinieces impresārijiem. Meiteni arvien biežāk sāka aicināt uzstāties dažādos pasākumos, kur Šakira dziedāja un izpildīja austrumnieciskas dejas. Bērnības draugi atceras – kad Šakira dejoja, viņai nabā bija iestiprināta monēta. Kādu dienu vecāki paziņoja, ka viņu mīlulīte ir pieteikta jauno izpildītāju konkursam "Lai dzīvo bērni!". Protams, Šakira ieguva pirmo godalgu! Un tā tas notika visos muzikālajos konkursos, kas norisinājās meitenes dzimtajā pilsētā Barankilā.

Pēc dažiem gadiem kāda pazīstama žurnāliste iepazīstināja talantīgo meiteni ar ierakstu kompānijas "Sony Music" pārstāvi Siro Vargasu. Šakira nodemonstrēja savas vokālās dotības turpat viesnīcas "El Prada" vestibilā un burtiski šokēja Vargasu. Viņš nekavējoties noslēdza līgumu. 1991. gadā tika izdots pirmais jauniņās dziedātājas albums "Magia".

Nederīga skolas korim

Šakirai bija arī nelabvēļi un skauģi, par ko liecina atgadījums koledžā. Pusaudze skolā piedalījās visās iespējamās kultūras aktivitātēs – gan dramatiskajā pulciņā, gan deju grupā, taču, kad Šakira vēlējās iestāties koledžas korī, viņas kandidatūru noraidīja. Mūzikas skolotājam likās, ka meitene blēj kā kaza...

Šakira to ļoti pārdzīvoja, taču, neskatoties uz pasniedzēju nievām, drīz vien izbrāķētās koristes vārds kļuva slavens visā Kolumbijā. 14 gadu vecumā Šakira piedalījās starptautiskā mūzikas festivālā "Vina del Mar", kurā izpildīja pašas sacerētu dziesmu "Eres". Žūrijas sastāvā bija arī latīņamerikāņu pop–zvaigzne Rikijs Mārtins. Viņš nobalsoja par Šakiru, un, iespējams, tieši šī balss palīdzēja "Gaismas dievietei" iegūt galveno balvu.

Pēc vairākiem gadiem puertorikānis Mārtins kādā intervijā atzina, ka Šakira ir talantīgākā meitene, kādu viņš jebkad redzējis.

1992. gadā iznāca dziedātājas otrā skaņuplate ar nosaukumu "Peligro", taču tikai viena dziesma no visa albuma kļuva populāra. Pēc Šakiras lūguma tika apturēta plates reklāmkampaņa, un viņa sāka gatavoties jauna albuma izdošanai. Taču dziedātājas sirdī valdīja nemiers – ja arī trešais albums negūtu panākumus, tas nozīmētu karjeras beigas. Daži ieteica Šakirai mainīt mūzikas stilu, taču, pateicoties savai spītībai, viņa turpināja muzicēt iesāktajā poproka žanrā.

Skaistākā TV zvaigzne un labākā aktrise

Pēc skolas beigšanas Šakira nolēma pārcelties uz dzīvi Kolumbijas galvaspilsētā Bogotā, taču atturēja bailes pamest dzimto pilsētu un draugus. Labvēļi mēģināja iegalvot, ka panākumus var sasniegt vienīgi Bogotā. Tā nu Šakira padevās spiedienam, savāca koferus un kopā ar māti devās ceļā. Uzreiz pēc ierašanās galvaspilsētā dziedātāja apmeklēja skaņu ierakstu kompāniju "Sony Music", kur pārrunāja darbu pie trešās skaņuplates. Savukārt žurnālam "TV Guia" tika intervija, pēc kuras televīzijas kanāls "Cenpro" piedāvāja Šakirai atveidot galveno lomu seriālā "Oāze".

Šajā laikā žurnāls rīkoja aptauju "Miss Kolumbijas TV" un pretendentu sarakstā iekļāva arī Šakiru. Gada beigās par uzvarētāju tika pasludināta, protams?– Šakira. Viņa tika atzīta arī par labāko jauno aktrisi.

Pēc galvu reibinošajiem panākumiem dziedātājas popularitāte auga augumā. 1994. gadā Šakira pirmo reizi uzstājās plašākas un nopietnākas publikas priekšā, kurā bija žurnālisti, mūzikas, kino kritiķi un slavenības. Tas notika labāko televīzijas seriālu un programmu balvu pasniegšanas ceremonijā, kur Šakiru ievēroja viņas nākamā menedžere Peresija Telesa. Taču joprojām neapmierināti ar dziedātājas muzikālajiem panākumiem bija "Sony Music" pārstāvji, kuri grasījās lauzt līgumu. Pēdējā brīdī ierakstu kompānija nolēma dot Šakirai vēl vienu iespēju, iekļaujot viņas kompozīciju dziesmu izlasē.

Pa ceļam no mājas uz studiju, braucot taksometrā, dziedātāja sacerēja "Donde Estas Corazon?". Drīz pēc albuma izdošanas tā kļuva par populārāko dziesmu Kolumbijā. Kopš tā brīža Šakiras karjerā krīzes nav bijušas.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu