Teita muzejā Marka Rotko darbi eksponēti ačgārni? (11)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Divi abstraktā ekspresionisma gleznotāja Marka Rotko darbi Teita modernās mākslas muzejā Londonā, iespējams, eksponēti ačgārni, jo autors nav atstājis skaidrus norādījumus par to, kā gleznas izstādāmas.

Teita muzejā divi no Rotko gleznu sērijas "Melns uz sarkanbrūna" darbiem eksponēti tā, ka to biezās strīpas atrodas vertikālā pozīcijā.

Tomēr atbilstoši vienam skaidrojumam gleznotājs vēlējies, lai viņa darbos strīpas būtu horizontālas, un uz pareizo eksponēšanas veidu norādot autora paraksts uz darbu aizmugures. Eksponēt darbus atbilstoši norādēm - sekojot tam, kur lasāms viņa paraksts, - ir elementāri, laikrakstā "Daily Telegraph" raksta mākslas kritiķis Ričards Dormants. "Ja tā nav kļūda, tad tas ir ļoti ekstrēms veids, kā eksponēt viņa darbus," spriež Dormants.

Kopīga izpratne mākslas zinātnieku vidū par īsto veidu, kā Rotko darbi būtu eksponējami, panākta nav, jo nav fotogrāfiju, kurās būtu norādīts, kā viņa gleznas būtu izstādāmas.

Padarot situāciju vēl sarežģītāku, jāteic, ka pat tad, ja pieņem, ka darbus ir pareizi eksponēt, līnijām atrodoties horizontāli, joprojām nav skaidrs, kur ir darbu apakša un kur - augša.

Teita galerijā darbi deviņus gadus tika eksponēti, līnijām esot horizontāli, bet tad izvietoti tā, ka līnijas bijušas vertikālas, jo tā to vēlējies Teita direktors sers Normens Rīds, kam savukārt to ieteicis kāds kolēģis.

1987.gadā Rotko darbu izstādē tie atkal izvietoti, strīpām esot horizontālā pozīcijā, un izstādes katalogā paskaidrots - tas ir pareizais veids, vadoties pēc tā, kur uz darbu aizmugures atrodas autora paraksts. Tomēr, kad darbi izvietoti Rotko zālē Teita Modernās mākslas muzejā 2000.gadā, tie atkal pagriezti, un līnijas tagad atrodas vertikālā pozīcijā.

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu