Mans vīrs Andrejs Saharovs

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien (11.oktobrī) kinoteātrī Rīga notiek dokumentālās pilnmetrāžas filmas Mans vīrs Andrejs Saharovs pirmizrāde Latvijā. Filmas Eiropas pirmizrādes notika 2006. gada maijā, kad tā tika demonstrēta Francijas televīzijas kanālā FR-5 un un Šveices televīzijā TSR.

Latvijas filmu studijas Deviņi un Francijas Odysseus Productions kopražojuma dokumentālā filma Mans vīrs Andrejs Saharovs stāsta par Padomju Savienības ūdeņraža bumbas tēva, cilvēktiesību aizstāvja un Nobela prēmijas ieguvēja Andreja Saharova un viņa sievas Jeļenas Bonneres dzīvi. "Daudzus ir nodarbinājis jautājums, kā padomju režīma smadzenes – oficiāli atzīts zinātnes spīdeklis, akadēmiķis, ūdeņraža bumbas tēvs, spožs intelektuālis, kuram pat Kremlī bija atvērtas ikvienas durvis – kļūst par totalitārisma sistēmas spīvāko kritiķi, nesamierināmu PSRS politisko ieslodzīto jeb sirdsapziņas upuru cilvēktiesību aizstāvi un starptautiski skandalozu šīs sistēmas ienaidnieku?

Dokumentālā filma Mans vīrs Andrejs Saharovs atbild uz šo jautājumu intriģējošā un tai pašā laikā klusinātā, pat intīmā formā – konfrontējot tā laika aculiecinieku un Saharova līdzgaitnieku viedokļus," uzskata filmas veidotāji. Andreja Saharova atraitne Jeļena Bonnere, kas šobrīd dzīvo ASV, un pēdējais PSKP ģenerālsekretārs un pirmais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs ir divi spožākie netiešās diskusijas dalībnieki šajā filmā, kas ne vien ar faktu, notikumu versiju, unikālu KGB arhīvu materiālu, liek domāt par ikviena cilvēka atbildību savas un tuvāko dzīves un dzīvības priekšā, kā arī par varas spēlēm, kas joprojām ir aktuāla tēma ne tikai Krievijā. Filmas veidotāji atgādina, ka Andrejs Saharovs ir arī Latvijas liktenim, valsts neatkarības atgūšanai nozīmīga personība.

Dokumentālā filma Mans vīrs Andrejs Saharovs ir iekļauta starptautiskā audiovizuālo programmu festivāla FIPA, kas norisināsies Francijā 2007. gada janvārī, programmā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu