Šovakar "Spēlmaņu nakts" apbalvošanas ceremonija (4)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Ratnieks, Fotoparks

Gada notikums teātrī - Latvijas teātra balvas SPĒLMAŅU NAKTS 2008. / 2009. gada sezonas svinīgā apbalvošanas ceremonija jau šovakar, 23. novembrī (plkst. 21.15), Dailes teātrī.

Apbalvošanas pasākumu būs iespējāms skatīties tiešraidē LTV1 un LR1, savukārt, biļetes var iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs.

Šogad "Spēlmaņu nakts" žūrija, kurā piedalījās tās priekšsēdētājs Normunds Naumanis un žūrijas locekļi Anna Eižvertiņa, Maija Svarinska, Līga Ulberte un Undīne Adamaite, izveidojusi 14 nominācijas.

Nominācijai "Gada dramatiskā izrāde" nominētas Jaunā Rīgas teātra (JRT) izrādes "Vectēvs" un "Zilākalna Marta", kā arī Valmieras Drāmas teātra (VDT) izrāde "Ķiršu dārzs", savukārt nominācijai "Gada režisors" izvirzīti Alvis Hermanis par izrādēm "Zilākalna Marta" un "Vectēvs" JRT, Gatis Šmits par izrādi "1906. Trakāk vēl kā piektā gadā" Nacionālajā teātrī, Oļģerts Kroders par izrādi "Ķiršu dārzs" VDT un Regnārs Vaivars par izrādi "Visiem zināmais lācis un viņa dr." Nacionālajā teātrī un "Bračkas" JRT.

"Gada aktrises" nominācijai izvirzīta Inga Misāne par Vilmas Dorotejas Plūmes lomas atveidošanu izrādē "1906. Trakāk vēl kā piektā gadā" Nacionālajā teātrī, Dace Bonāte par Billes lomas atveidošanu izrādē "Bille" Nacionālajā teātrī, Rēzija Kalniņa par Blanšas atveidošanu izrādē "Ilgu tramvajs" Teātra Observatorijā, Maija Doveika par Ļenas lomas atveidošanu izrādē "Kā kļūt slavenai?" Teātra Observatorijā, Ieva Puķe par Raņevskas lomas atveidošanu izrādē "Ķiršu dārzs" VDT un Dita Lūriņa par darbu soloprogrammā "Sapnis par Brodveju" Nacionālajā teātrī.

Savukārt nominācijā "Gada aktieris" izvirzīti Vilis Daudziņš par darbu monoizrādē "Vectēvs" JRT, Kaspars Znotiņš par Džimija lomas atveidošanu izrādē "Atskaties naidā", lomu izrādē "Zilākalna Marta" un Andra lomas atveidošanu izrādē "Bračkas" JRT. Nominēts arī Ģirts Krūmiņš par lomu izrādē "Piezīmes no pagrīdes" un "Zilākalna Marta" JRT, Uldis Anže par lomu izrādē "Skola" Nacionālajā teātrī, Jānis Jarāns par Jura Indrāna lomas atveidošanu izrādē "Indrāns" "Teātrī TT" un Gatis Gāga par Markusa lomas atveidošanu izrādē "Fundamentālists" JRT.

Nominācijai "Gada aktrise otrā plāna lomā" izvirzīta Regīna Razuma par Dorotas lomas atveidošanu izrādē "Sala" un Anitas Burtānes lomu izrādē "Bračkas" JRT, Kristīne Zadovska par Dadas lomas atveidošanu izrādē "Siseņi" Dailes teātrī, Regīna Devīte par Regīnas lomas atveidošanu izrādē "Līdz pavasarim" VDT, Līga Vītiņa par lomu izrādē "Bille" Nacionālajā teātrī un Lidija Pupure par mātes lomas atveidošanu izrādē "Ne tāds kā visi citi" Dailes teātrī.

"Gada aktieris otrā plāna lomā" izvirzīti Intars Rešetins par Katrīnas lomas atveidošanu izrādē "Manu sievu sauc Moriss" Dailes teātrī, Rihards Rudāks par Firsa lomas atveidošanu izrādē "Ķiršu dārzs" VDT, Andris Bērziņš par Oduma lomas atveidošanu izrādē "Sala" JRT, Artūrs Skrastiņš par Fredija lomu izrādē "Siseņi" un Lukjana Timofejeviča Ļebedeva lomu izrādē "Idiots. Pēdējā nakts" Dailes teātrī, kā arī Kaspars Zvīgulis par Tigera lomu izrādē "Visiem zināmais lācis un viņa dr." un Jūlija Reķa lomu izrādē "Uz neatgriešanos" Nacionālajā teātrī.

Nominācijai "Gada spilgtākā debija" par režiju izrādei "Par mammām" nominēts Valters Sīlis Nacionālajā teātrī, Inese Mičule par režiju JRT izrādei "Fundamentālists", Inese Pudža par Helēnas lomu izrādē "Sala" JRT, Kristīne Belicka par lomu izrādē "Jūlijs. Kāda maniaka stāsts" Dailes teātrī un Kārlis Krūmiņš par Noliņa lomu izrādē "Indrāni" VDT.

Balvai "Gada latviešu autora iestudējums" izvirzīti Hermaņa un Viļa Daudziņa JRT izrāde "Vectēvs", Hermaņa izrāde JRT "Zilākalna Marta", režisores Māras Ķimeles veidotā Rūdolfa Blaumaņa "Indrāni" VDT, režisora Laura Gundara veidotā Blaumaņu izrāde "Indrāns" "Teātrī TT", Šmita iestudētā Ingas Rozentāles izrāde "1906. Trakāk vēl kā piektā gadā" Nacionālajā teātrī un režisora Valda Lūriņa veidotā Vizmas Belševicas izrāde "Bille" Nacionālajā teātrī.

Nominācijā "Gada izrāde bērniem vai jauniešiem" izvirzīta režisores Santas Didžus Latvijas Leļļu teātrī veidotā izrāde "7 dienas. Genesis", režisora Valtera Sīļa Nacionālajā teātrī veidotā izrāde "Par mammām", Lūriņa iestudētā izrāde "Klase - XX gadsimts" teātrī "Skatuve" un režisora Mārtiņa Eihes iestudētā izrāde "Kauja pie..." Liepājas teātrī.

Nominācijai "Gada scenogrāfs" izvirzīts Reinis Suhanovs par izrādi "Marionetes" VDT un "Prezidentes" JRT, Andris Freibergs par izrādēm "Piezīmes no pagrīdes" JRT un "Dons Žuans" Latvijas Nacionālajā operā (LNO), Mārtiņš Vilkārsis par izrādi "Indrāni" VDT, Gints Gabrāns par izrādi "Hipnotiskais brauciens" Nacionālajā teātrī un Aigars Ozoliņš par izrādi "Viesiem zināmais lācis un viņa dr." Nacionālajā teātrī.

Nominācijā "Gada kostīmu mākslinieks/māksliniece" izvirzīta Keita par izrādi "1906. Trakāk vēl kā piektā gadā" Nacionālajā teātrī, Anna Heinrihsone par izrādi "Siseņi" Dailes teātrī, Kristīne Vītola par izrādi "Kauja pie..." Liepājas teātrī, Baiba Ripa par izrādi "Visiem zināmais lācis un viņa dr." Nacionālajā teātrī un Anita Znutiņa-Šēve par izrādi "Trīs sivēntiņi un vilks. Spēlēsimies!" Latvijas Leļļu teātrī.

Nominācijai "Gada muzikālās partitūras autors dramatiskajā izrādē" izvirzīti Arturs Maskats par izrādi "Skola" Nacionālajā teātrī, Uģis Vītiņš par izrādi "Hipnotiskais brauciens" Nacionālajā teātrī, Regnārs Vaivars par izrādi "Bračkas" JRT un "Viesiem zināmais lācis un viņa dr." Nacionālajā teātrī, kā arī Ilze Olingere un Ģirts Krūmiņš par izrādi "Piezīmes no pagrīdes" JRT un Voldemārs Johansons par izrādi "1906. Trakāk vēl kā piektā gadā" Nacionālajā teātrī.

Nominācijai "Gada jaunie skatuves mākslinieki" izvirzīti Ilze Ķuzule par Stellas lomu izrādē "Ilgu tramvajs" Teātra Observatorijā, Inga Siliņa par Aņu VDT izrādē "Ķiršu dārzs", Māra Siliņa par Duņašas lomu izrādē "Ķiršu dārzs" un Līzi izrādē "Indrāni", VDT, Baiba Neja par Kabīriju izrādē "Ja tevis nebūtu. Kabīrija" Teātra Observatorijā, Liene Gāliņa par Aijas lomu izrādē "Aija" Nacionālajā teātrī, Viesturs Meikšāns par režiju izrādēs "Marionetes" un "Fantomsāpes" VDT, Gints Andžāns par Ješkas lomu izrādē "Priekules Ikars" Dailes teātrī, Mārtiņš Meiers par Dmitrija lomu izrādē "Fantomsāpes" VDT, Kārlis Neimanis par Petja Trofimova lomu izrādē "Ķiršu dārzs" VDT un Ivars Kļavinskis par lomām izrāde "Uz neatgriešanos" Nacionālajā teātrī.

Nominācijā "Gada baleta mākslinieks/māksliniece" izvirzīti dejotāji no Latvijas Nacionālās operas - Sabīne Guravska par lomām izrādēs "Kopēlija" un "Smilšu vīrs", Juka Mijake par lomu izrādē "Smilšu vīrs", Arturs Sokolovs par lomām izrādēs "Kopēlija" un "Smilšu vīrs", Andris Pudāns par lomu izrādē "Smilšu vīrs", Elza Leimane par lomām izrādēs "Bahčisarajas strūklaka" un "Korsārs", kā arī Vanda Visnape par lomām izrādē "Gaišais strauts" un "Dons Kihots".

Kopumā žūrijas komisija šajā sezonā noskatījusies 91 izrādi, lai izvērtētu nominantus balvai dažādās nominācijās. Šogad nominanti nav noteikti "Gada muzikālajai izrādei" un "Gada kustību režisoram", jo katrā no šī nominācijām bija tikai viens pretendents.

Ievērojot to, ka šogad latviešu teātra režisoram un Dailes teātra dibinātājam Eduardam Smiļģim tiek svinēta 123 gadu jubileja, "Spēlmaņu nakts" apbalvošanas ceremonija notiek Smiļģa dibinātajā teātrī - Dailes teātrī.

Šogad "Spēlmaņu nakts" norisi režisē jaunā režisore Laura Groza, kura darbojas Dailes teātrī. Teātra gada balvu pasniegšanas ceremonija SPĒLMAŅU NAKTS tika nodibināta 1993. gadā un tā notiek jau 16. gadu.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu