"kim?" atklāj tematisko programmu "Klimats"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 7. novembra līdz 13. decembrim Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja pilotprojektā "kim?" norisināsies tematiskais cikls "Klimats", kura ietvaros būs apskatāmas divas izstādes, kā arī zviedru radošās apvienības "Candyland" instalācija "Global Trash".

Izstāžu darbu autori ir nīderlandiešu mākslinieks Gvido van der Verve ar "Viss būs kārtībā" un latviešu mākslinieks Gints Gabrāns ar "Baltais punkts".

Gan izstādes, gan instalācija apmeklētājiem sniegs iespēju pārdomāt cilvēka un dabas attiecības un savstarpējo mijiedarbību. Izstāžu atklāšana notiks piektdien, 6.novembrī plkst. 20:00.

Jaunā un jau starptautisku atzinību guvušā nīderlandiešu mākslinieka Gvido van der Verves (Guido van der Werve, 1977) video darbu izstāde "Viss būs kārtībā" būs apskatāma VKN galerijā kim? mītnē. Van der Verve jau šā gada septembrī viesojās Rīgā ar lekciju, kurā stāstīja par savu radošo darbību un nākotnes iecerēm. Tagad kim? apmeklētājiem piedāvā tikšanos ar mākslinieka darbiem izstādē, kura savu nosaukumu ir aizguvusi no 2007. gadā tapušā un 2008. gadā Eiropas Laikmetīgās mākslas biennālē Manifesta7 izrādītā darba "Nummer acht. Viss būs kārtībā" (Nummer acht. Everything is going to be alright). Šajā filmā, kuru Džesika Dousone (Jessica Dawson) no laikraksta "Washington Post" vērtē kā cilvēka dzīves metaforu, attēlots kā mākslinieks skarbajā Botnijas līča ainavā soļo pa priekšu ledlauzim "Sampo".

Van der Verves filmas ir melanholijas, zaudējuma un vientulības piesātinātas, taču video darbu grūtsirdīgo noskaņu papildina mīlestība pret melno humoru, kura tiek apliecināta visnegaidītākajos brīžos. Plaši pazīstamais laikmetīgās mākslas žurnāls "Frieze" raksta, ka van der Verves filmas varētu būt vācu romantisma gleznotāja Kaspara Dāvida Frīdriha sapņi, ja vien viņam būtu piemitusi humora izjūta un pieeja video kamerai.

Van der Verves darbi ir izstādīti daudzās nozīmīgās izstāžu telpās Berlīnē, Londonā, Parīzē, Ņujorkā un citviet pasaulē. Šoruden viņa darbi ir apskatāmi Das Weisse Haus, Vīnē, Austrijā, L''Institut Néerlandais, Parīzē, Francijā, Monitor Gallery, Romā, Itālijā, Marc Foxx Gallery, Losandželosā, ASV un citviet.

Savukārt RIXC galerijā būs apskatāma latviešu mākslinieka Ginta Gabrāna izstāde "Baltais punkts", kurā apskatāmie attēli radušies lāzera staram tumšā telpā lūstot uz īpaši sagatavotas atstarojošas virsmas - uz mikrospoguļa esoša ūdens piliena. Iegūtā projekcija tiek "ierakstīta" uz lielformāta fotopapīra. Pēc apstrādes ar foto ķīmiju tiek iegūta ar lāzera staru veidota unikāla "fotonu glezna", kur visa fotopapīra virsma ir informatīvi pārblīvēta ar fotonu (gaismas kvantu) atstātajām pēdām.

Projekcijā iegūtais gaismas elektromagnētisko viļņu interferences mikroskopisko procesu palielinājums ļauj parādīt gaismas "tumšo", neredzamo pusi. Iegūtie attēli šķiet kā citas pasaules ainavas, kuras var vērot ar pirmatklājēja sajūtu un mākslinieka ainavista acīm, kurš izgājis plenērā paralēlā pasaulē.

Gabrāna pēdējais apjomīgākais projekts "Ne vilnis, ne daļiņa" 2008. gadā izstādīts Parīzē. "Hansabankas" grupas Mākslas balvas laureāts (2004). Piedalījies 26. Sanpaulu biennālē (2005) un 52. Venēcijas mākslas biennālē (2007), kā arī daudzviet citur pasaulē.

Izstādes "Baltais punkts" norisi atbalsta PRO 1 un pilna servisa pakalpojumu aģentūra "Pareizā ķīmija".

No 6.novembra līdz 22.novembrim kim? mītnes 2. stāvā būs apskatāms zviedru radošās apvienības "Candyland" projekts "Global Trash", kuri uz Rīgu atlidos ar AirBaltic gādību. "Candyland" ir desmit cilvēku grupa, kura Stokholmā organizē "Candyland" mākslas telpas aktivitātes vienlaikus arī paši realizēdami savus radošos projektus - projektus, kuriem ir raksturīga eksperimentāla forma, neformāla prezentācijas maniere, kā arī laba deva humora.

Projektu "Global Trash" mākslinieki no "Candyland" apvienības aizsāka 2009. gada jūlijā mākslas gadatirgus ARTVILNIUS’09 ietvaros. Instalāciju "Global Trash" Rīgā veidos gan "Candyland“ pārstāvji, gan zviedru mākslinieki no "Hammarby Artport" organizācijas, gan viņu bērni atklāšanas vakarā skatītāju acu priekšā uz liela audekla izkārtojot krāsainus atkritumus.

Mūsdienās, lai padarītu produktu iepakojumus videi draudzīgākus, tie kļūst arvien bezkrāsaināki. Latvijā līdzīgi kā citās postpadomju zemēs šī krāsu "zaudēšana" notiek neilgi pēc tam, kad cilvēki bija iepazinuši prieku, kuru sniedz krāsainais iepakojums. "Global Trash" projekts vienlaikus ir gan krāsaino atkritumu kritika, gan cildināšana, tas ir mēģinājums radīt ko skaistu no nevajadzīgā un vēlme piedalīties diskusijā par aktuālajām vides tēmām.

"Candyland" projekta īstenošanu Rīgā finansiāli atbalsta IASPIS un Moderna Museet, Zviedrija.

Galeriju darba laiki: P, O: Brīvs, T - P: 14:00 - 19:00; S, Sv: 12:00 - 18:00

Ieeja - bez maksas

Lasiet vairāk: www.kim.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu