LTV jau 11. reizi tiešraidē demonstrēs «Lielā Kristapa» balvu pasniegšanas ceremoniju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Ceturtdien, 11.decembrī, no pulksten 21:15 LTV1 skatītājiem tiešraidē no Dailes teātra būs iespēja sekot līdzi Nacionālā filmu festivāla «Lielais Kristaps» noslēguma ceremonijai, kurā tiks pasniegtas balvas 24 nominācijās, kā arī «Lielā Kristapa» balva par mūža ieguldījumu. Ievadraidījumā pirms svinīgās ceremonijas – tikšanās ar visiem festivāla nominantiem. Godinot Ivaru Selecki 80 gadu jubilejā, LTV1 13.decembrī pulksten 17:00 demonstrēs dokumentālo TV videofilmu «Kino diena. Kino dokumentālisti Ivars un Maija Selecki».

«Lielais Kristaps» ir Latvijas filmu nozares prestižākais valsts mēroga un nozīmes kultūras dzīves notikums, kurš šogad notiek jau 26. reizi. Tas dod iespēju vienkopus redzēt un izvērtēt Latvijas jaunāko filmu ražu. Pirmo reizi Nacionālais filmu festivāls «Lielais Kristaps» notiks starptautiska pasākuma – Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros, ievadot Eiropas Kino akadēmijas balvu pasniegšanas ceremoniju, kas notiks Rīgā šā gada 13.decembrī.

Šogad «Lielā Kristapa» balvas kandidātu vidū ir arī divas Latvijas Televīzijas dokumentālās filmas «Talanta formula. Dzimuši Rīgā» - režisore Adriāna Roze – un projektā «Latvijas kods» tapušais režisora Daiņa Kļavas darbs «Mitrais».

A.Rozes stāsts atklāj vērienīgā pasaules operzvaigžņu koncerta «Dzimuši Rīgā», kurā piedalījās pasaules līmeņa Latvijā dzimuši mākslinieki, aizkulises. Filma seko koncerta tapšanai, TV daudzkameru režisora Pītera Maniuras, koncerta režisora Dāvja Sīmaņa ideālās koncerta formulas meklējumiem un talanta dzimšanas mistērijas pētījumiem. «Talanta formula. Dzimuši Rīgā» nominēta divām balvām - «Labākā dokumentālā filma līdz 60» un «Labākais dokumentālās filmas operators». Filmas seanss festivāla «Lielais Kristaps» ietvaros būs skatāms 8.decembrī pulksten 18:30 k/t «Splendid Palace» Mazajā zālē.

Filma «Mitrais», kas tapusi Latvijas Televīzijas, Nacionālā kino centra un Valsts Kultūrkapitāla fonda izsludinātā dokumentālo īsfilmu konkursa ietvaros, portretē vienu no pirmajiem Latvijas profesionālajiem dabas inspektoriem – Māri Mitrevicu, kurš savu darba mūžu veltījis Gaujas Nacionālajam parkam. Viņa dzīves gājums ir piesātināts «latvieša stāsts» – bēgļa gaitas kara laikā Vācijā, mežsaimnieka studijas Latvijā, plostnieka aroda apgūšana tieši pirms tā likvidēšanas, dabas sargāšana un cīņa ar padomju nomenklatūras plāniem. Režisora Daiņa Kļavas filma nominēta trijās kategorijās: «Labākā dokumentālā filma līdz 60», «Labākais scenārists» un «Labākais montāžas režisors». Filmas seanss – 10.decembrī pulksten 18:30 k/t «Splendid Palace» mazajā zālē.

Nominantu vidū ir arī LTV žurnālistes, režisores un raidījuma «Diskusija. 100 g kultūras» vadītājas Kristīnes Želves režisētā filma «Fedja», kas izvirzīta balvai kategorijās «Labākā dokumentālā filma līdz 60», «Labākais scenārists» un «Labākais montāžas režisors». Filma vēsta par neliela Latgales ciemata iedzīvotājiem, kas nejauši uzzinājuši, ka viņu sādžā dzimis un audzis slavens somu kinorežisors Teuvo Tulio, kas bērnībā saukts par Fedju. Ciemā tiek uzlikts piemineklis slavenajam novadniekam, lai gan neviens joprojām īsti nezina, kas ir Teuvo Tulio. Neviens nav redzējis viņa filmas. K/t «Splendid Palace» mazajā zālē filma skatāma 9.decembrī pulksten 18:30.

«Lielā Kristapa» Panorāmas skatēs tiks izrādītas arī divas LTV kopproducētas filmas. Rīgas Kino muzejā 6.decembrī pulksten 14:00 būs redzama Agitas Cānes-Ķīles «Pūt vējiņi! Filmas arheoloģija», savukārt 4.decembrī pulksten 18:00 Rīgas Kino muzejā būs skatāma filma «Ābols upē. Filmas arheoloģija».

Nacionālā filmu festivāla ietvaros «Lielo Kristapu» par mūža ieguldījumu kinomākslā šogad saņems divas izcilas personības – režisors un operators Ivars Seleckis un montāžas režisore Maija Selecka. Par godu šim notikumam, kā arī I.Selecka 80 gadu jubilejai, 13.decembrī pulksten 17:00 LTV1 ēterā būs redzama dokumentālā TV videofilma «Kino diena. Kino dokumentālisti Ivars un Maija Selecki.»

Ivars Seleckis ir vienīgais latviešu režisors, kurš saņēmis visas trīs pasaulē nozīmīgākās kino balvas - Eiropas Kinoakadēmijas «Fēliksu», Jorisa Īvensa un Roberta Flaerti balvu, kā arī vairākas «Lielā Kristapa» statuetes. Visas viņa filmas tapušas tandēmā ar montāžas režisori Maiju Selecku.«Kino diena» ir tikšanās ar abiem dokumentālistiem «viena kino seansa garumā», caurskatot abu kopīgi veidotās filmas un cenšoties noformulēt Rīgas dokumentālā kino skolas fenomenu un dokumentālista profesijas vārdos grūti izsakāmo būtību.

Nacionālā filmu festivāla «Lielais Kristaps» balvu pasniegšanas ceremonija LTV1 ēterā skatāma ceturtdien, 11.decembrī pulksten 21:15.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu