NT Limbažos un Madonā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nacionālais teātris

12.novembrī plkst. 19.00 Madonas Kultūras namā un 20.novembrī plkst. 19.00 Limbažu Kultūras namā Nacionālais teātris viesosies ar izrādi "Laulāts un brīvs".

Nobela prēmijas literatūrā laureāta dramaturga Dario Fo un Frankas Rames komēdijā "Laulāts un brīvs" spēlē aktieri Gunta Virkava un Jakovs Rafalsons.

Luga "Laulāts un brīvs" (1983), ugunīga komēdija par brīvajām attiecībām un īstu mīlu, ir viens no populārākajiem D.Fo skatuves darbiem, kas tapis sadarbībā ar sievu, aktrisi Franku Rami.

Lugu caurstrāvo ekspresija, greizsirdība un kaislības: kādas ģimenes lokā sākas vārdu apmaiņa un pāraug ķildā

  - pazīstama situācija, kurai pikantumu piešķir tas, ka abi laulātie ir aktieri. Tātad nav droši zināms, vai te strīdas vīrs ar sievu, vai nīgra vīra un kašķīgas sievas lomu tēlotāji. Asprātīgi dialogi un iespēja ieskatīties pašam sevī.

Dario Fo (1926) - itāliešu dramaturgs, režisors, aktieris un komponists - kopā ar sievu aktrisi Franku Rami dibinājis vairākas teātra kompānijas. Iestudējot izrādes, izmantojis savam laikam pielāgotus delartiskās komēdijas principus. Tomēr gan viņa izrādes, gan lugas komisko izmanto galvenokārt, lai runātu un rakstītu par sociāla rakstura jautājumiem, protestējot ne tikai pret saspringtu politisko situāciju Itālijā, bet reaģējot uz visas pasaules karstajiem punktiem - tā pēc Prāgas pavasara notikumiem 1968. gadā viņš aizliedz savas lugas uzvest Čehoslovākijā, noraida jebkuras cenzūras prasības padomju ietekmes zonas valstīs un Padomju savienībā, līdz PSRS pasludina viņu par nevēlamu autoru padomju teātrī. Tieši tāpat viņš lugās reaģējis uz notikumiem Ķīnā Tjaņanmeņas laukumā, Tuvo Austrumu krīzi, ASV lomu Vjetnamas karā, kas ir iemesls tam, ka viņš vairākus gadus nedrīkst iebraukt Amerikā. Par drosmi nākas samaksāt arī dzīvē - 1973. gadā, atriebjoties par "Anarhista nejaušajā nāvē" iztirzāto Itālijas tiesībsargājošu institūciju politiku, fašistisks grupējums pēc augsta ranga policijas ierēdņu pasūtījuma nolaupa un spīdzina Dario Fo sievu Franku Ramē.

Starp Dario Fo populārākajiem darbiem ir "Anarhista nejaušā nāve", "Komiskā mistērija", "Atklātais pāris" ("Laulāts un brīvs" ), "Francisks - svētais jokdaris", "Nolaupītā Diāna" u.c. 1997. gadā ieguvis Nobela prēmiju literatūrā, apbalvojumā teikts: "Par līdzību ar Viduslaiku jokdariem, kas kaitināja varas pārstāvjus ar savu drosmi aizstāvēt visu veidu apspiestos."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu