Šveicē arestē kinorežisoru Polaņski (papildināts) (38)

LETA/REUTERS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šveices varasiestādes arestējušas pasaules slavu un atzinību ieguvušo poļu kinorežisoru Romānu Polaņski, savu rīcību pamatojot ar ASV pirms 31 gada izdoto aresta oderi, svētdien pavēstīja Cīrihes kinofestivāla organizētāji.

(Papildinātas pēdējās trīs rindkopas)

1978.gadā Savienotajās Valstīs tika izdots Polaņska aresta orderis saistībā ar apsūdzībām dzimumsakaros ar kādu mazgadīgu meiteni. Režisors arestēts sestdienas vakarā.

Šveices Tieslietu ministrija apstiprināja, ka Polaņskis atrodas apcietinājumā un tur viņam jāsagaida izdošana ASV.

"Es apstiprinu, ka Polaņska kungs ir arestēts. ASV varasiestādes 2005.gadā viņu izsludinājušas starptautiskajā meklēšanā sakarā ar 1978.gada orderi," norādīja ministrijas amatpersona.

Polaņskim svētdien bija jāsaņem festivāla balva par mūža ieguldījumu, un balvas pasniegšana bija paredzēta kā sākums viņa darbu retrospekcijai.

"Romānam Polaņskim, vienam no mūsu laiku izcilākajiem kinorežisoriem, Cīrihes kinofestivālā bija jāsaņem balva par dzīves laikā sasniegto," teikts festivāla organizētāju paziņojumā. "Tomēr policija viņu aizturēja brīdī, kad viņš ieradās Cīrihes lidostā. (..) Festivāla vadībā šī ziņa izraisījusi apjukumu un šoku."

Polaņskis septiņdesmito gadu beigās ASV tika arestēts un apsūdzēts, ka fotosesijas laikā Džeka Nikolsona mājā sazāļojis kādu 13 gadus vecu meiteni un tad stājies ar viņu dzimumattiecībās.

Polaņskis toreiz uzsvēra, ka meitene bijusi seksuāli pieredzējusi un sakaros ar viņu ielaidusies labprātīgi. Režisors 42 dienas pavadīja cietumā, kur viņam tika veiktas psihiatriskas pārbaudes, tomēr vēl pirms notiesāšanas Polaņskis ASV pameta. Kopš tā laika viņa ASV vīza ir anulēta.

Polaņska pazīstamāko darbu vidū ir filmas "Rozmarijas bērns", "Čainatauna" un "Rūgtais mēness".

Romāna Polaņska advokāti ir apņēmības pilni cīnīties par viņa atbrīvošanu un panākt, ka viņš netiek izdots ASV. Aizturēšanu Šveices varasiestādes pamato ar ASV pirms 31 gada izdoto aresta oderi.

"Arests viņa sievu un bērnus ārkārtīgi šokējis," sacīja Polaņska advokāts Ervs Temins. "Mēs pieprasīsim viņa atbrīvošanu. Tad mēs cīnīsimies pret izdošanu."

"Tīri cilvēciski tas šķiet nepieņemami, ka šim 76 gadus vecajam cilvēkam, kurš, pats par sevi saprotams, nerada draudus sabiedrībai un kuram ir izveidojusies cienījama mākslinieciskā un personīgā reputācija, vairāk nekā 30 gadu pēc incidenta cietumā būtu jāpavada kaut viena diena," uzsvēra advokāts, piebilstot, ka Polaņskim Šveicē pieder vasarnīca un valsti viņš mēdzis apmeklēt bieži.

Komentāri (38)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu