Izzini Baltijas valstu noslēpumus un laimē balvas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvas Valsts tūrisma departaments, Latvijas Tūrisma attīstības aģentūra un Igaunijas Tūrisma aģentūra jau trešo gadu organizē projektu „Dižā Baltijas apceļošana” un piedāvā apmeklēt 30 tūrisma objektus - 10 katrā no Baltijas valstīm. Akcijas dalībnieki labi pavadīs laiku kopā ar ģimeni, gūs ne tikai jaunus iespaidus un interesantas atziņas, bet arī vērtīgas balvas.

Šoreiz viesosimies noslēpumainajā Poķu valstībā, apgūsim jaunus amatus Ventspils Amatu mājā un izzināsim senākās Lietuvas klēts noslēpumus.

Ceļojumu sāksim ar Poķu valstības iepazīšanu Igaunijā, Urvastes ciematā. Poķu zeme ir veltīta slavenā igauņu bērnu rakstnieka Edgara Valtera triloģijai par poķiem – neparastiem grāmatu varoņiem, grīšļu ciņiem. Parkā var redzēt oriģinālas Valtera ilustrācijas, akvareļus, bērnus Poķu māja sagaida ar milzīgu grāmatu skapi, spēļu istabu un darbnīcu, kurā tie paši varēs izgatavot savus poķus. Staigājot pa taku, apmeklētāji var iepazīties ar Igaunijas augiem.

Poķu valstība Igaunijā

Biļetes cena (kopā ar gida pakalpojumiem): bērniem 35 EEK (bērniem līdz 3 gadu vecumam par brīvu), pieaugušiem – 50 EEK, cena ar DBA atlaidi - 25 EEK, ģimenes biļete (divi pieaugušie un vismaz viens bērns vecumā līdz 18 gadiem) – 125 EEK. Piedzīvojumu un augu izzināšanas taku apmeklējums ir bez maksas.

Savukārt tepat Latvijā, Ventspilī, var paviesoties Amatu mājā. Tajā darbojas un savu amata prasmi interesentiem rāda audēji un keramiķi. Šis tūrisma objekts atrodas Kurzemes hercogistes senākajā skolas ēkā (18. gs.), kas atjaunota un pārtapusi par mūsdienīgu kultūras objektu. Tāpēc apmeklētājiem apskatei tiek piedāvāta 19. gs. stilā iekārtota mācību klase. Savukārt iepriekš piesakoties, interesentiem iespējams piedalīties arī mācību stundā, kas norit tā laika tradīcijās.

Amatu māja Ventspilī

Šajā skolā savulaik mācījies arī ievērojamais jaunlatviešu darbinieks un izcilais folklorists Krišjānis Barons (1835-1923). Amatu mājā atrodas arī izstāžu zāle, kur var aplūkot amatnieku darbu izstādes, kā arī rīkot seminārus un citus pasākumus. Savukārt suvenīru salonā var iegādāties amatnieku darinājumus un suvenīrus.

Amatu māja apmeklētājiem atvērta katru dienu (izņemot pirmdienu) no plkst. 10:00 - 18:00. Biļešu cena: bērniem, studentiem, pensionāriem - 0.30 LVL, pieaugušajiem 0.60 LVL; ģimenes biļete 1.50 LVL. Adrese: Skolas iela 3, Ventspils, LV-3601, tālrunis 63620174, 2942364.

Lietuvā savukārt viens no interesantākajiem etnogrāfijas un literatūras pieminekļiem ir bīskapa, dzejnieka Antana Baranauska (1835-1902) klētiņa, kas celta bez zāģa un naglām, klāta ar salmu jumtu. Šī klētiņa ir viena no vecākajām saimniecības ēkām Lietuvā, kurā ir saglabātas XIX gadsimta sākuma lauku arhitektūras iezīmes. Virs durvīm uzrakstīts gadaskaitlis 1826 - klētiņas uzcelšanas gads.

Antana Baranauska klētiņa Lietuvā

Klētiņa ir arī pirmais memoriālais muzejs Lietuvā. Šeit tiek eksponētas personīgas bīskapa lietas un Baranausku ģimenes sadzīves piederumi, kā arī slavenās poēmas - himnas Lietuvas dabai „Anykščių šilelis“ tulkojumi, kuru bīskaps radīja šajā klētiņā 1858.–1859. gada vasarās. Poēma ir pārtulkota 12 pasaules valodās. 2008. un 2009. gadā tiek atzīmēta 150.poēmas „Anykščių šilelis“ radīšanas jubileja.

Klētiņa apmeklētājiem atvērta katru dienu no 8.00 līdz 17.00 Biļešu cenas: pieaugušajiem 2 LTL, cena ar atlaidi 1 LTL Adrese: A. Vienuolio g. 4, LT-29147 Anykščiai, tālrunis +370 381 58015

Kas ir Dižā Baltijas apceļošana?

Tiem, kas grib piedalīties šā gada apceļošanā, līdz 31. oktobrim Lietuvas, Latvijas vai Igaunijas tūrisma informācijas centros ir jāpaņem brošūra un karte ar atzīmētiem objektiem, jāpiereģistrējas interneta mājas lapā greatbaltic.eu.

Dalībnieki katrā objektā saņems atlaides, bet tie, kas būs apmeklējuši visvairāk vietu, laimēs balvas. Balvu ieguvēji tiks izlozēti. Turklāt, jo vairāk vietu būs apmeklētas, jo iespēja laimēt balvas - lielāka.

Kādas balvas iespējams laimēt?

Galvenā apceļošanas balva ir nedēļas nogale divām personām kādā no aviokompānijas „airBaltic“ jaunajiem galamērķiem – aviobiļetes uz abām pusēm, divas naktis 4 zvaigžņu viesnīcā ar brokastīm.

Tāpat iespējams laimēt nedēļas nogali kādā no Baltijas valstu galvaspilsētām divām personām – balvā ietilpst aviokompānijas „airBaltic“ biļetes uz abām pusēm, divas naktis Reval Hotel četrzvaigžņu viesnīcā ar brokastīm.

Un tas nebūt nav viss, vēl katra valsts ir izveidojusi pievilcīgas papildu balvas - romantiskā nedēļas nogale pilī, lidojums ar gaisa balonu, SPA procedūras un daudzas citas, kuras laimēs aktīvākie un neatlaidīgākie Apceļošanas dalībnieki.

Interneta mājas lapā greatbaltic.eu atrodama informācija par papildu balvām un atlaidēm Apceļošanas dalībniekiem. Ceļotāji aicināti būt vērīgi un aktīvi, jo daudzas papildu balvas tiks izlozētas jau pasākuma laikā.

Piedalies arī tu!

"Dižās Baltijas apceļošanas" dalībnieku skaits ar katru gadu pieaug. Akcijas organizatori norāda, ka šis ir lielisks veids, kā izklaidēties, dzirdēt stāstus par Baltijas valstu pagātni un tagadni, turklāt tas viss pieejams tikai dažu stundu brauciena attālumā no jūsu mājām! Jāpiebilst, ka tūrisma objekti akcijas laikā piedāvā ievērojamas atlaides!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu