Pirmizrādi piedzīvos «Razpļujeva sapņi» un «Kāpēc es nogalināju sievu»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: foto autors: Matīss Markovskis

Muzeju nakts laikā, 21.maijā, pirmizrādes Valmieras teātrī piedzīvos divi jauniestudējumi - satīriska komēdija «Razpļujeva sapņi» un izrāde vīriešiem par vīriešiem «Kāpēc es nogalināju sievu», informēja teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Ceriņa.

Izrāde «Razpļujeva sapņi» tapusi pēc Aleksandra Suhovo-Kobiļina lugu «Tarelkina nāve» un «Krečinska kāzas» motīviem, un to iestudē Viesturs Meikšāns.

«Razpļujevs ir kā krievu folkloras neaizskaramais pamuļķis - apgarots cilvēciņš bez noteiktas dzīvesvietas, kuru pēc ticējumiem nedrīkst sist, kaut gan viņš runā tīru patiesību. Razpļujevs kaislīgi mīl dzīvi, pasaule viņam ir kā skatuve, uz kuras nepastāv ne morāles, ne ētikas likumi - pasaule ir tik brīva, cik tā bija renesanses karnevālu laikos, kad pat karalis varēja saplūst ar tautu,» izteicies izrādes režisors Meikšāns.

«Razpļujeva sapņu» scenogrāfiju veido Reinis Suhanovs, kostīmus - Ilze Vītoliņa. Lomās: Kārlis Freimanis, Rihards Jakovels, Eduards Johansons, Ingus Kniploks, Tālivaldis Lasmanis, Mārtiņš Meiers, Māra Mennika, Oskars Morozovs, Kārlis Neimanis, Inese Pudža, Ilze Pukinska, Skaidrīte Putniņa, Inese Ramute, Imants Strads un Ieva Džindža.

Savukārt izrāde «Kāpēc es nogalināju sievu» tapusi pēc Ļeva Tolstoja stāsta «Kreicera sonāte» motīviem, un ar to režijā debitē Krišjānis Salmiņš.

Nervus kutinoša tikšanās ar slepkavu no 19.gadsimta dižā domātāja un rakstnieka Tolstoja ģimenes trillera «Kreicera sonāte» vienaldzīgu atstāj tikai aizmigušo. Draudzīgā un uz atklātību rosinošā saruna liek strīdēties laulātajiem, mīļākajiem un vientuļniekiem. Skatītājam tiek atvēlēta soģa, vērtētāja, advokāta un sabiedrotā loma. «Obligātā literatūra» ikvienam, kurš izjūt nepārvaramu vēlmi saistīties ar pretējo dzimumu, lai rastu atbildi, kur sākas, kā smaržo, pulsē un elpo Mīlestība.

Izrādes scenogrāfijas un kostīmu autors ir Varis Siliņš, savukārt galvenajā lomā spēlēs Mārtiņš Liepa.

9.maijā plkst.19 Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma «Tev, Rūķi!», kurā režisore Liene Laviņa-Kalnaella seko 92 gadus vecajai aktrisei Rutai Birgerei iestudējuma tapšanas procesā Valmieras teātrī. Sastapšanās ar savas dzīves režisoriem un nepielūdzamo laiku šajā sirsnīgajā un asprātīgajā stāstā savijas ar teātra un mājas ikdienu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu