Svinīgi atklāts restaurētais Kuldīgas Vecais rātsnams

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Ceturtdien, 31. martā, svinīgi atklāts restaurētais Kuldīgas Vecais rātsnams, kas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un nozīmīga Kuldīgas vecpilsētas kultūras mantojuma daļa.

«Kuldīga var lepoties ar to, ka tajā ir divi rātsnami, kas saglabājušies līdz mūsdienām. Jaunais rātsnams, kurā darbojas pašvaldība, atjaunots jau iepriekš, un šodien pašā Kuldīgas sirdī, rātslaukumā svinīgi atklājam restaurēto vēsturisko Veco rātsnamu. Nams atjaunots ļoti labi un kvalitatīvi. Liels paldies būvniekiem, restauratoriem un visiem pārējiem, kuri ieguldījuši savu darbu un pūles Kuldīgas Vecā rātsnama atdzimšanā,» atklājot restaurēto ēku, sacīja Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa.

«Kuldīgas Vecais rātsnams ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un svarīga mūsu kultūras mantojuma daļa – šādu 18.gs. koka ēku būvniecības paraugu nav daudz visā Eiropā. Tādēļ uzņemties šādu projektu mums bija gan papildu atbildība, gan gods. Esam gandarīti, ka izdevās izpildīt uzdevumu, gan saglabājot ēkas autentiskumu, gan vienlaikus nodrošinot mūsdienu prasībām atbilstošu funkcionalitāti, turklāt paveicām to precīzi paredzētajā termiņā,» stāsta projekta ģenerāluzņēmēja SIA «Ostas celtnieks» valdes priekšsēdētājs Konstantins Bursakovskis.

Svinīga lentas pārgriešana
Svinīga lentas pārgriešana Foto: publicitātes

Kā jau iepriekš ziņots, Kuldīgas Veco rātsnamu bija nepieciešams restaurēt, jo ēka bija sliktā tehniskā stāvoklī.

Vecais rātsnams ir nozīmīgs gan kā pilsētbūvniecības paraugs, gan kā tradicionālo kultūras vērtību radīšanas vieta,

jo tajā darbojas Kuldīgas Aktīvās atpūtas centrs, Tautas lietišķās mākslas studijas «Varavīksne» un «Ķocis», kā arī radošā fotostudija. Pēc pašvaldības pasūtījuma ēkas tehnisko projektu izstrādāja SIA «Wonderfull», bet ēkas restaurāciju atbilstoši iepirkumam gada laikā veica SIA «Ostas celtnieks».

Lai apmeklētājiem būtu iespējams iepazīt tradicionālu 19. gadsimta sākuma koka ēku būvniecības tradīciju, atjaunots vēsturiskais telpu plānojums un anfilāde abos ēkas stāvos, kā arī viens no diviem vēsturiskajiem manteļskursteņiem, atsegtas laikmetam raksturīgās būvkonstrukcijas, būvdetaļas un sienu gleznojumi. Atjaunota arī maģistrāta zāle, kur kādreiz izlēma pilsētas svarīgākos jautājumus, atsegti koka siju griesti, saglabātas vēsturiskās un pēc 1973. gada projekta izgatavotās detaļas, kas bija labā tehniskā stāvoklī. Balstoties uz arhitektoniski māksliniecisko izpēti, vēsturiskajā atrašanās vietā atgriezušās kāpnes. Tā kā bija nepieciešams paplašināt amatnieku darbnīcas un nodrošināt tajās pietiekošu gaismu, 2. stāva pažobelēs atsegtas un jumtā uz Alekšupītes pusi izveidotas Kuldīgai raksturīgās, jau esošajām analogas logu izbūves. Veikta arī vecā rātsnama fasādes restaurācija. Darbos izmantotas tradicionālās metodes un materiāli.

Svinīgā pasākuma atklāšana
Svinīgā pasākuma atklāšana Foto: publicitātes

Atjaunotajā ēkā, tāpat kā pirms restaurācijas, darbosies tautas lietišķās mākslas studijas «Varavīksne» un «Ķocis», radošā fotostudija «Divas upes», kā arī Kuldīgas Aktīvās atpūtas centrs, kas Vecajā rātsnamā atgriezīsies nedaudz vēlāk – vasarā.

Vecā rātsnama restaurācijas pieteikumu (precīzs projekta nosaukums «Kuldīgas vecā rātsnama restaurācija un tā kultūras pakalpojumu kvalitātes un pieejamības uzlabošana») pašvaldība bija iesniegusi Kultūras ministrijas rīkotajā Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) finanšu instrumenta 2009. – 2014. gada perioda programmas «Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunošana» grantu shēmā «Kultūras mantojuma saglabāšana». Projektam pieejamais EEZ līdzfinansējums bija EUR 250 000, savukārt pārējās izmaksas pēc izsludinātā būvniecības darbu iepirkuma sedza Kuldīgas novada pašvaldība. Kopumā ēkas restaurācija izmaksāja vairāk nekā pusmiljonu eiro.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu