Filmu ražošanas konkursā atbalsta Kursieša, Paškēviča un Poškus spēlfilmas

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nacionālais kino centrs (NKC) 2016.gada filmu ražošanas projektu konkursā atbalstījis Jura Kursieša, Jevgēņija Paškēviča un Jura Poškus spēlfilmu projektus, preses konferencē atklāja konkursa eksperts Pēteris Krilovs.

Lielākā summa - 400 989 eiro - piešķirti Paškēviča filmas «Ko zina klusā Gerda» pamatfilmēšanas pabeigšanai. Krilovs skaidroja, ka Paškēvičs jau šogad plāno filmēšanu pabeigt, lai nākamgad varētu ķerties pie diezgan sarežģītās montāžas un apstrādes. Eksperts atzīmēja, ka filma ir sarežģīta arī izteiksmes ziņā, bet reizē asprātīga. «Filma veidota ar tendenci uz ārthausa stilu, bet reizē tai ir asprātīgas sakarības gan ar mūsdienu kino, gan dzīvi,» par topošo filmu stāstīja Krilovs.

Paškēviča filmas darbība norisinās mūsdienu Latvijā, kultūretnogrāfiskā pansijā, kur speciāli radītā 30.gadu gaisotnē atpūšas bagāti klienti no dažādām valstīm. Pēkšņa vasaras tveice trīs nedēļu garumā nomāc cilvēkus līdz ārprāta robežai, bet situācijas sirreālā juceklība kļūst par drāmas pretmetu - komēdiju.

Pa 245 000 eiro piešķirti arī Kursieša filmas «Oļeg» un Poškus filmas «Saule spīd 24 stundas» filmēšanas pirmajam posmiem.

Konkursā atbalstītas arī piecas animācijas filmas. Lielāko summu - 150 000 eiro - saņēmis Reiņa Kalnaeļļa projekts «Āboļrauša šupuļdziesma». 55 000 eiro saņēmusi Vladimira Leščova veidotā «Elektriķa diena», 11 763 eiro - jaunā režisora Ginta Zilbaloža filma «Oāze», 35 360 eiro - Daces Rīdūzes «Ruksīša ceļojums» un 50 408 eiro - Māra Brinkmaņa «Vaikiki».

Konkursā finansējumu saņēmušas arī deviņas dokumentālās filmas. Režisora Dāvja Sīmaņa filmai «Mūris» piešķirti 45 000 eiro, Romualda Pipara darbam «Vēsture aiz kadra» - 44 000 eiro, savukārt Ievas Ozoliņas projektam «Dotais lielums: mana māte» - 40 000 eiro. Dažādas summas, sākot no 11 900 eiro līdz 36 670 eiro, sadalītas tādu režisoru kā Inese Kļava, Laila Pakalniņa, Dzintra Geka, Uģis Olte, Ivars Zviedris un Bruno Aščuks darbiem.

Finansējums 527 271 eiro apmērā sadalīts arī deviņiem NKC ražošanā esošu projektu ražošanai vai pabeigšanai. Šeit atbalstītas Aika Karaptejana, Jāņa Norda, Ginta Grūbes, Mārtiņa Grauda, Kristas Burānes, Edmunda Jansona, Nila Skapāna un Ilzes Borkovskas-Jacobsen iesāktās filmas.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka konkursā pieteikti 12 spēlfilmu, 10 animācijas filmu un 22 dokumentālo filmu pieteikumi. Animācijas filmu projektus konkursā vērtēja eksperti Anna Veilande Kustikova, Bruno Aščuks un NKC pārstāve Kristīne Matīsa, spēlfilmu projektus - Krilovs, Atis Amoliņš un NKC pārstāvis Uldis Dimiševskis, savukārt dokumentālo filmu projektus - Daira Āboliņa, Andris Gauja un NKC pārstāve Matīsa.

Pieejamais finansējums konkursā bija 2 054 922 eiro, no tā - 1 160 889 eiro spēlfilmām, 501 531 eiro - animācijas filmām un 392 502 eiro - dokumentālajām filmām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu