Organizētāji uzskata, ka «Staro Rīga» šogad veicis milzu lēcienu attīstībā

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Gaismas festivāls «Staro Rīga», kas sāksies 14. novembrī un ilgs piecas dienas, šogad veic milzu lēcienu savā attīstībā, kļūstot par lielu spēlētāju starp šāda veida starptautiskiem pasākumiem, pirmdien preses konferencē uzsvēra festivāla izpildproducents Mārcis Gulbis.

Festivāla norise šogad sadalīta divās daļās – festivāla pamatprogrammu veidos pamatā starptautisku mākslinieku darbi, bet līdzdalības akcijā «Rīgas karnevāls» var piedalīsies valsts iestādes, uzņēmumi, kā arī katrs Rīgas iedzīvotājs ir aicināts izgaismot sava mājokļa logu.

Gaismas objektu kartē ar burtiem būs atzīmēti mākslinieku radītie darbi, kas būs sarindoti no A līdz Z, savukārt līdzdalības objekti būs atspoguļoti ar cipariem. Pašlaik kartē atzīmēti 20 objekti, taču no pirmdienas reģistrācija ir atklāta ikvienam «staroriga.lv» mājas lapā. Tur atrodama objektu karte e-versijā, kā arī gaismas objektu karti izveidojis uzziņu dienests 1188. Informācijas centri festivāla laikā būs izvietoti Centrālās dzelzceļa stacijas laukumā, kafejnīcā «Egle», pie Pulvertorņa un pie Laimas pulksteņa. Festivāla objekti būs aplūkojami no plkst.18 līdz 23.

Rīgas mērs Nils Ušakovs atzina, ka šīs viņam ir vienas no grūtākajām preses konferencēm, jo «ir grūti izstāstīt, cik forša un cik interesanta būs programma», gaismas objektus ir jāiet un jāskatās. Viņš uzsvēra, ka festivālu apmeklē desmitiem tūkstoši cilvēku un tas ir kļuvis par lielāko reģionā.

Festivāla izpildproducents Gulbis izcēla kustīgo gaismas objektu - «Gaismas slepenā dzīve», kad dažādi lielformāta gaismas tēli pārvietosies pa Vecrīgu. Izrādes notiks ik stundu, sākot no septiņiem līdz desmitiem vakarā. Latviešu mākslinieki izveidojuši gaismas teātri «Mi-Mi», kas būs skatāms Jāņa sētā - ik pa laikam tiks izvēlēts kāds upuris, kas pārējo apmeklētāju vidū tiks spilgti izgaismots. Notiekošo redzēs mīms un pianists, kas no ēku sienām nodibinās improvizētu dialogu ar skatītāju. Uz Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja fasādes projekcijas būs veltītas mākslinieces Orlānas izstādei.

Viens no festivāla galvenajiem objektiem būs kanādiešu mākslinieka darbs «Saliedētās zivis» uz Rīgas Kongresa nama fasādes, kas ir speciāli veidots festivālam. Mākslinieka iedvesmas avots ir Baltijas dziesmotā revolūcija. Savukārt, piemēram, «Gaismas cirks» ir adaptēts Rīgai, iepriekš tas ir bijis izrādīts citos festivālos. Pirmo reizi Doma laukumā lietuviešu mākslinieks veidos projekciju, kas nebūs plaknē. Mākslinieks stāstīs savu redzējumu par Imanta Ziedoņa krāsainajām pasakām. «Pakmenizē mani» būs interaktīva videoprojekcija, kuras pamatā ir datorspēle «Pacman». Šis ir franču mākslinieku projekts.

Savukārt, piemēram, Finanšu ministrija reklamēs ES struktūrfondus, bet Rīgas domes raidītos starus varēšot redzēt kilometriem tālu. Uz Saeimas nama būs redzams, kā no mazas idejas izaug stāsts par mieru 24 oficiālajās ES valodās.

«Ejiet ielās un skatieties šos objektus, vērtējiet, filmējiet un sniedziet savu ieskatu. Daudzi mākslinieki, kas ierodas Latvijā, teica, ka viņiem vissvarīgākais ir tas, kā viņu darbu novērtē un dzirdēt komentārus,» sacīja festivāla pārstāvis.

Nodibinājuma «Rīga 2014» kuratore Diāna Čivle pirmdien Rīgas mēram un partneriem «Lattelcom» iedāvināja īpašas caurspīdīgas uzlīmes, ko ievietot logā, uz kurām bija redzami arī kaķi. «Mēs gribam panākt, lai visa Rīga ir šī karnevāla dalībniece,» sacīja Čivle, aicinot rīdziniekus piedalīties festivālā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu