Daugavpilī notiks starptautiskais plenērs "Marks Rotko 2009"

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 14.septembra līdz 25.septembrim Daugavpilī norisināsies tradicionālais starptautiskais plenērs "Marks Rotko 2009", informēja Daugavpils domes Kultūras pārvaldē.

Plenēra atklāšanas dienā, 15.septembrī, paredzēts īstenot unikālu vizuālo performanci, kuras laikā franču gaismas dizainers Nils Inkandela ar gaismas projekciju palīdzību atdzīvinās Daugavpilī dzimušā pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko gleznas uz Daugavpils cietokšņa Arsenāla ēkas fasādes.

Plenērā paredzēta arī mākslinieku iepazīstināšana ar Daugavpils un Latgales kultūrvidi, lasījumi par Rotko daiļradi, meistarklase, paraugdemonstrējumi, pieredzes apmaiņa, atvērto durvju diena, kurā interesenti varēs iepazīties ar plenēra dalībniekiem un to darbu, virkne citu pasākumu.

Par plenēra kulmināciju kļūs tā dalībnieku darbu izstādes atklāšana Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā 25.septembrī - Rotko dzimšanas dienā.

Plenēra potenciāls un ģeogrāfiskās robežas ar katru gadu palielinās. Šogad festivālā piedalīsies 14 mākslinieki no astoņām Eiropas valstīm: Lielbritānijas, Baltkrievijas, Polijas, Francijas, Moldovas, Itālijas, Krievijas un Latvijas. Daugavpili plenērā pārstāvēs glezniecības meistars Oskars Jansons.

Plenēra dalībnieki ik gadus, dāvinot vienu no saviem darbiem, veido kolekciju, kas nākotnē kļūs par daļu no Daugavpils Rotko mākslas centra ekspozīcijas.

Plenēra dalībnieku darbu kolekcija saņēmusi Djagiļeva fonda galveno balvu Sanktpēterburgā I Baltijas valstu biennālē, kā arī guvusi plašu atzinību starptautiskajā festivālā "Slavjanskij bazar v Vitebske".

Marka Rotko plenēri Daugavpilī tiek organizēti kopš 2005.gada. Šajā laikā plenērs kļuvis par vienu no nozīmīgākajiem Daugavpils kultūras un mākslas dzīves notikumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu