Kleimans: "Arsenālam" palīdz Eizenšteina gars (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas starptautiskais kino forums "Arsenāls" pirmajās dienās piedzīvojis ļoti lielu skatītāju interesi, jo kinoteātru zāles bijušas skatītāju pilnas un vairāki no filmu seansiem tikuši pilnībā izpārdoti.

Skatītāju neviltotu interesi izpelnījusies gruzīnu režisores Nino Džordzadzes filma "Laika vecis", pēc kuras seansa skatītāji vakar varēja uzdot jautājumus arī pašai filmas veidotājai.

Rīgā viesojas Nino Džordzadze un Naums Kleimans

Kā šodien žurnālistiem stāstīja Džordzadze, viņa Rīgā jau otro reizi ieradusies uz kino forumu "Arsenāls". Pirmā saskare ar to  režisorei bijusi foruma dibināšanas, 1986.gadā, un kopš tā laika Džordzadze "Arsenālu" atceras kā skaistāko, krāšņāko un skatītājiem pateicīgāko filmu festivālu, kas iepazīstina ar kino daudzveidību.

Savu roku kino foruma "Arsenāls" izveidē, kas šogad svin 20 gadu jubileju, pielicis arī kinozinātnieks, viens no pasaulē ievērojamākajiem Sergeja Eizenšteina speciālistiem  Maskavas Kinomuzeja direktors Naums Kleimans. Viņš bija viens no tiem 13 valstu pārstāvjiem, kurš 1986.gadā parakstīja "Arsenāla" dibināšanas līgumu.

Pirms kino foruma veidošanas tika domāts par tā formātu un veidu, kā pasniegt skatītājiem. Daudzviet jau bija filmu festivāli, tādēļ Rīgā bija vēlme uztaisīt ko atšķirīgu, kas nebūtu kā sports, kurā nosaka labāko un sliktāko. Kino forums "Arsenāls" šo gadu laikā ir labi ticis galā ar savu uzstādījumu, iespējams, ka visus nospraustos mērķus palīdzējis sasniegt kinorežisora Eizenšteina gars, kas ir kā "Arsenāla" sargeņģelis, pauda Kleimans.

Viņš uzskata, ka, tikai pateicoties cilvēkiem un viņu tālāk nodotajai mīlestībai pret kino forumu "Arsenāls", tas ir spējis tik ilgi izdzīvot. Tāpat Kleimans apgalvoja, ka "Arsenāls" ir kļuvis par labāku kino festivālu, nekā sākumā bija cerēts, tomēr kino foruma veidotājiem ir jāturpina audzināt skatītājus. Kleimans iesaka "Arsenālam" sadarboties ar Rīgas Kino muzeju un, piemēram, uz kādas mājas sienas demonstrēt dažāda žanra kino, lai cilvēki jau laikus tiktu izglītoti un, pienākot kino foruma programmai, būtu gatavi filmu daudzveidībai.

"Ļoti ceru, ka "Arsenāls" kopā ar Kino muzeju Latvijā būs moderators kino dzīvē,"

sacīja Kleimans.

Naums Kleimans
Naums Kleimans Foto: LETA

Fotogrāfa Zavena Hačikjana izstāde

Pirmo reizi Rīgā un pirmo reizi kino forumā "Arsenāls" šogad piedalās fotožurnālists un mākslas fotogrāfs Zavens Hačikjans, kura darbu izstāde "Dzīves mistērija" kino foruma laikā līdz 25.septembrim būs skatāma kinoteātrī "Rīga".

Fotogrāfs atklāja, ka, tāpat kā citu valstu pilsētās, arī Rīgā viņš saskata eiropeisko lietu, domāšanu un dzīvesveidu ienākšanu, tomēr, pateicoties arhitektūrai, pilsētā ir lietas, kas atgādina par pagātni.

Hačikjans fotogrāfijai veltījis visu savu dzīvi. Savas radošās darbības sākumā pēc Padomju Savienības sabrukšanas kā fotožurnālists viņš dokumentēja sabiedrības grūtības un priekus lielo pārmaiņu laikā, radot fotogrāfijas, kurām raksturīga ārkārtīga iejūtība pret portretējamo, spēcīgs saturs un spilgts mākslinieciskais izpildījums. Tajā pašā laikā Hačikjans uzstādījis augstu latiņu komerciāla rakstura fotogrāfijām, jo viņa reklāmas, plakātu dizaina un sabiedrības izglītošanas kampaņu informatīvie materiāli izceļas ar augstas raudzes profesionalitāti un mākslinieka savdabīgo rokrakstu.

Armēņu fotožurnālists un mākslas fotogrāfs Zavens Hačikjans piedalās "Arsenāla" preses konferencē grāmatnīcā "¼ Satori"
Armēņu fotožurnālists un mākslas fotogrāfs Zavens Hačikjans piedalās "Arsenāla" preses konferencē grāmatnīcā "¼ Satori" Foto: LETA

Jau ziņots, ka līdz 26.septembrim kinoteātrī "Rīga" un "K.Suns" notiks starptautiskais kino forums "Arsenāls". Kā ierasts, forums piedāvās starptautiskā konkursa skati, Baltijas konkursa skati, ar sešām filmām programmā "Asiņainās saules stāsti" tiks svinēta japāņu "jaunā viļņa" 50 gadu jubileja, būs skatāmas arī vakara filmas, kā arī gaidāmi īpašie seansi.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu