Nikotīns un alkohols kaitē nerviem

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Vai nervu slimnieku, kurš kādus 10 gadus smēķē 5–10 cigaretes dienā, lieto nervu zāles, smēķēšana nomierina vai — tieši pretēji — uztrauc? Kādu iespaidu nikotīns atstāj uz cilvēka orgāniem? Cik bīstams nervu slimniekam ir alkohols nelielās devās, piemēram, alus?

Atbild Vecmīlgrāvja slimnīcas galvassāpju kabineta vadītāja neiroloģe Daina Jēgere: «Diemžēl jautātāja nav norādījusi, par kādu nervu slimnieku ir runa — vai tas ir cilvēks ar psihiskām saslimšanām vai arī smadzeņu vielas vai asinsrites traucējumiem. Pacientam ar nestabilu psihes uzbūvi ir samērā grūti atteikties no ieradumiem, kuriem viņš nodevies gadu desmitus. Pēkšņi atmetot smēķēšanu, cilvēks, kurš saņem medikamentus, lai stabilizētu (nomierinātu vai tonizētu) nervu sistēmu, bez savas dienišķās nikotīna devas jutīsies pilnīgi sagrauts. Cilvēkiem ar psihiskām saslimšanām smēķēšana būtu jāatmet ļoti lēnām un pakāpeniski, izmantojot papildu pieejamos līdzekļus — košļājamās tabletes ar nikotīna garšu vai medikamentus pēc ārsta ieteikuma.

Nikotīns nelabvēlīgi ietekmē gan slima, gan vesela cilvēka organismu — sirdi, asinsvadus, ādu, plaušas un citus orgānus, taču, kombinējoties ar ilgstoši un pastāvīgi lietotiem medikamentiem, tā kaitīgā ietekme var pastiprināties. Vēl sliktāka ietekme nikotīnam ir uz pacientiem ar smadzeņu asinsrites traucējumiem vai smadzeņu asinsvadu sklerozi, kad skarti smadzeņu un kakla lielie asinsvadi un mazie asinsvadi, kas baro smadzeņu garozu. Nikotīns ievērojami sašaurina asinsvadus, tādēļ asinsrite tiek vēl vairāk traucēta. Bieži vien var sašaurināties un nosprostoties arī sirds vai kāju asinsvadi. Katra cigarete izraisa asinsvadu spazmas uz vairākām stundām.

Nervu slimniekam nav ieteicams lietot ne alu, ne vīnu, ne arī stipros dzērienus, jo alkohols izraisa toksiskas reakcijas, kas izpaužas kā nervu sistēmas uzbudinājums, sejas piesārtums, asinsspiediena paaugstināšanās, noreibums, līdzsvara traucējumi u. c. Ja šos simptomus izraisītu kāda medikamenta lietošana, vairākums cilvēku uzskatītu tos par izteiktām blakusparādībām vai saindēšanos un no šīm zālēm atteiktos.

Arī priekšstats par alus «nevainīgumu» ir maldīgs. Alus izdalās caur nierēm, tiek atindēts aknās un ietekmē smadzeņu darbību gluži tāpat kā nervu zāles. Ne alu, ne kādu citu alkoholisku dzērienu lielākoties nedrīkst lietot kopā ar zālēm, jo tas var izmainīt medikamentu iedarbību, piemēram, nomierinošie līdzekļi var izraisīt stipru miegu vai uzbudināt. Alum piemīt nelabvēlīga ietekme uz iekaisuma procesiem — tie saasinās, tas var provocēt arī migrēnas lēkmi, izraisīt galvassāpes.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu