Saulkrastu džeza festivālā šovasar koncertēs grupa "Sīpoli"

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nākamnedēļ no 20.jūlija līdz 25.jūlijam Saulkrastos notiks 12.starptautiskais džeza festivāls "Saulkrasti Jazz 2009", kurā šoreiz līdztekus pašmāju un ārvalstu viesiem uzstāsies arī Mārtiņš Brauns kopā ar leģendāro grupu "Sīpoli".

Brauna un grupas "Sīpoli" koncerts notiks 22.jūlijā, un tajā piedalīsies taustiņinstrumentālists un dziedātājs Brauns, basģitārists un dziedātājs Niks Matvejevs, soloģitārists Aivars Gudrais, sitaminstrumentālisti Juris Helvigs un Tālis Gžibovskis, dziedātājas Ieva Sutugova, Zane Gudrā un Indra Klimoviča, kā arī skaņu režisors Guntis Veisbergs.

Koncertā plānots spēlēt avangardisko ciklu "Mēness poēma" ar Māras Zālītes vārdiem un fragmentus no "Alberta", "Sirano de Beržeraka", "Maugļa" dziesmu cikliem.

Pērn apritēja 33 gadi kopš grupas dibināšanas un 20 gadi pēc grupas radošās darbības pārtraukšanas. "Sīpoli" pagājušajā gadā atkal apvienojās dažiem koncertiem, lai visiem atbalstītājiem dāvinātu muzikālu sveicienu Latvijas 90.dzimšanas dienā.

Grupas "Sīpoli" radošās darbības vēsture sākās 1975.gadā Viļņa Šmīdberga vadībā, drīz vien kolektīvam pievienojās Matvejevs, vēlāk - Brauns, kura vadībā "Sīpoli" izveidojās par vienu no visu laiku labākajām latviešu rokgrupām. Viens no pirmajiem Brauna radošajiem sasniegumiem bija blūzu programma ar Lengstona Hjūza vārdiem. Vēsturiskā skatījumā "Sīpolu" ietekme ir būtiska un nenovērtējama, tā bija to laiku progresīvākā grupa, kas izteikti izdalījās uz kopējā fona gan ar repertuāra, gan izpildījuma, gan skaņas bezkompromisa kvalitāti.

Festivāla "Saulkrasti Jazz 2009" koncerti sāksies 20.jūlijā ar Rīgas Doma kora skolas audzēkņu koncertu, kurā uzstāsies otrā un trešā kursa, kā arī vakara nodaļas audzēkņi. Kopā ar viņiem uzstāsies arī džeza nodaļas audzēkņu pašu izveidota grupa "Zimbabw", kurā piedalās dziedātāja Līva Kalniņa, taustiņinstrumentālists Krists Auznieks, bundzinieks Ivars Arutjunjans un basģitārists Jānis Rubiks.

Šajā vakarā uzstāsies arī grupa "Jam Orchestra", kuru veido profesionāli, Latvijā labi pazīstami un ļoti pieprasīti mūziķi, kurus vieno aizrautība ar džezu un džezroka mūziku.

21.jūlijā festivālā uzstāsies Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas ansamblis, kā arī dziedātāja Olga Pīrāgs kopā ar mūziķiem Andreju Jevsjukovu, Jāni Stafecki un Aleksandru Akimovu.

Savukārt 22.jūlijā festivālā bez grupas "Sīpoli" uzstāsies arī jau popularitāti ieguvušais "Mirage Jazz Orchestra". "Mirage Jazz Orchestra" aktīvi sevi pieteica 2004.gada janvārī, un to dibinājuši džeza mūzikas mākslinieki - trombonists Lauris Amantovs un saksofonists Deniss Paškevičs. Kopā ar "Mirage Jazz Orchestra" šoreiz koncertā uzstāsies arī Lietuvas mūziķis Kestutis Vaiginis.

23.jūlijā Saulkrastu džeza festivālā koncertu sniegs jaunu, radošu un talantīgu džeza mūziķu apvienība "Toms Rudzinskis Hipster 4 +", kas rada un izpilda līdz šim Latvijā nedzirdētu mūziku. Grupā spēlē saksofonists Toms Rudzinskis, basģitārists Toms Poišs, ģitārists Matīss Čudars, bundzinieks Rihards Fedotovs un taustiņinstrumentālists Rūdolfs Macats. Tāpat šajā vakarā ar koncertu uzstāsies pašmāju muzikālā apvienība "The Radio".

Saulkrastu džeza festivālā 24.jūlijā ar savu jauno programmu "Walking on the Bright Side" uzstāsies dziedātāja Jolanta Gulbe kopā ar "Riga Groove Electro". Jaunajā koncertprogrammā brazīliešu un afrikāņu tautas melodijas, pasniegtas "jazz-funk" aranžējumos, jauksies ar Toma Žobima bossanovām un "Riga Groove Electro" mūziķu oriģinālkompozīcijām.

Šajā vakarā uzstāsies arī viesi no Gruzijas - džeza kvintets "Play 4 Place".

Savukārt 25.jūlijā, festivāla noslēguma dienā, notiks gan festivāla studentu koncerts, gan arī noslēguma koncerts, kurā uzstāsies "Mirage Jazz Orchestra" un kamerūniešu basģitārists no Parīzes Etjēns Mbape ar grupu "Su La Take".

Pēc festivāla koncertiem Latvijas un ārvalstu džeza virtuozi, kā jau ierasts, uzstāsies "jam session" jeb improvizētā saspēlē kopā ar meistarklašu pasniedzējiem un audzēkņiem.

Festivāla laikā visu nedēļu notiks festivāla radošā nometne, kur pieredzējušu pasniedzēju vadībā jaunieši pilnveidos savas muzikālās dotības vokāla, sitaminstrumentu, ģitāras, taustiņinstrumentu, basģitāras un pūšamo instrumentu spēles meistarklasēs.

Plašāka informācija par festivālā plānotajiem pasākumiem tiks sniegta preses konferencē, kas notiks 15.jūlijā plkst.11 "Bites blūza klubā". Par festivālu informēs organizatori Raimonds Kalniņš un Tālis Gžibovskis, meistarklašu pasniedzēja Inga Bērziņa, mūziķis un komponists Mārtiņš Brauns, kā arī "Real Sound Lab" direktors Viesturs Sosārs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu