Gustavo kļuvis arī par komiķi, intervijas 2. daļa (24)

Kaspars Zaviļeiskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Turpinājums vakar publicētajai intervijas pirmajai daļai ar reperi Gustavo, kurš šodien sāk Latvijas tūri «3» ar koncertu Ropažu kultūras namā.

Kā tu vispār redzi hiphopa virzību Latvijā un pasaulē? Virziens mainās, ir kas jauns?

Jā, visu laiku notiek izmaiņas. Atliek tikai izvēlēties, kurai daļai no visa kvantuma sekot līdzi. Man patīk tas, kas notiek ar to daļu, kurai sekoju es. Amerikā ir kādi desmit izpildītāji, kuriem tiešām sekoju. Pārējos klausos pēc inerces, bet saprotu, ka sen jau jāpārstāj to darīt.

Nosauc kādus trīs no tiem desmit!

Lupe Fiasco. Viņa jauno albumu klausītāji gan gaida jau ilgāk, nekā gaidīja manējo. Respektīvi, tas tiek gatavots jau divus gadus. Bet viņam ir lieliska iztēle un veids, kā viņš apspēlē tēmas. Vēl ir Common. Un Kanye West. Man patīk viņa eksperimenti un tas, ka viņš raugās daudz plašāk nekā daudzi citi, nepieturoties pie klišejām – šis ir hiphops un tas vairs nav...

Un kas notiek Latvijas hiphopā?

No latviešiem man šobrīd patīk jauns kolektīvs «PKI». Viņi ir ļoti talantīgi, attīstās un izmanto tādas formas, kādas līdz šim nav manītas latviešu dziesmās un literatūrā.

Viņi apspēlē vārdus un teicienus ar divām jēgām, sarīmējot to tā, ka dzejnieki varētu mācīties.

Piemēram, ir forma, ka katrā rindiņā pēdējie divi vārdi ir piecas zilbes, nevis divas, un tā tas tiek noturēts visas dziesmas garumā.

Kur tu pats ej tālāk?

Esmu sapratis, ka tas, ko ierakstu un izpildu, ietekmē gan mani, gan klausītāju. Tādēļ ir svarīgi izvēlēties, ko es gribu atkārtot kā buramvārdus vai mantras. Tādēļ arī izvēlos runāt nevis PRET kaut ko, bet PAR kaut ko. Tā būtībā ir senu patiesību atkārtošana ar jauniem piemēriem, jauniem stāstiem.

Kāda ir ziņa, ar kuru brauksi tūrē?

Ziņa ir īsa, un tā ir «3»! Tās ir jaunās dziesmas, kas tiek pirmoreiz izpildītas dzīvajā, veidojot jaunu enerģētisku noskaņojumu. Domāju, ka hiphopa koncertos šajos platuma grādos tāds noskaņojums vēl nav bijis.

Vecie gabali taču arī būs?

Būs baigi maz. No pirmā albuma tikai viens, no otrā – trīs.

Ļoti interesanti ir tas, ka tev tūrē brauc līdzi dziesminieks El Mars. Nav bieži redzēts, ka hiphopa mākslinieki sadarbotos ar dziesminiekiem.

Pozitīvs tips
Pozitīvs tips Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Tūres noslēgums paredzēts «Arēnā Rīga» 15. oktobrī. Tas būs šovs vai koncerts?

Es domāju, ka tas tomēr būs koncerts. Kvalitatīvi izpildīta repmūzika. Doma nebūs atnākt, izlēkāties un izbļaustīties, bet paklausīties labu hiphopu.

Ko tu šobrīd vēl dari gan mūzikā, gan ārpus tās?

Mūzikā es paralēli taisu jaunus instrumentālus pavadījumus savam turpmākajam repertuāram, «PKI» ir izvēlējušies dažus manus pavadījumus savām dziesmām, tāpat arī mani krievu draugi no grupas «Kasta». Bet bez mūzikas darbojos arī Karaliskajā improvizācijas teātrī. Tas pa lielam arī viss.

Ar ko tevi piesaistīja teātris?

Ar Džoni (domāts aktieris Jānis Skutelis – red.)! Mani jau kopš bērnības piesaista stand-up humors. Sākās tas jau ar vecajiem krievu humoristiem Žvaņecki, Zadornovu un tamlīdzīgiem. Braucienā pa Indiju (ekspedīcijā «1000 jūdzes Indijā» – red.) mēs ar Džoni daudz par to runājām un pēc brauciena arī sākām darīt.

Pēc pāris mēģinājumiem teātrī es sapratu, ka tie treniņi, kas tiek veikti, ir ļoti noderīgi jebkuram radošam cilvēkam.

Tas attīsta koncentrēšanos un iztēli.

Šajā mēnesī TVNET svin desmit gadu jubileju. Varam izlūgties kādu rīmi?

Vienkārši praktisks novēlējums – lai TVNET, kā kolektīvam, piepildās viss, ko tas novēl sev un saviem lasītājiem. Visvairāk jau sev, jo tas visbiežāk arī piepildās. Nopietni un bez rīmes.

Komentāri (24)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu