"Velozaurs" - jauna tikšanās vieta velodraugiem (22)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pavisam nesen Andrejsalā vērusies jauna tikšanās vieta velodraugiem, "Velozaurs", kuru, lai gaidāmā rudens vakari kļūtu jautrāki, izveidojuši pašmāju riteņbraukšanas entuziastu vidū pazīstamā apvienība "Apokalipses jātnieki".

Plānots, ka jaunajā vietā regulāri norisināsies kultūras pasākumi – izstādes, kino vakari un radoši projekti saistībā ar velobraukšanu un citām kultūras izpausmēm.  Par savu omulīgo mājvietu "Velozaurs" ir izvēlējies Andrejsalas bijušās galdniecības telpas Andrejostas ielā 4, kuras pasākumu starplaikos būs iespējams īrēt arī privātiem pasākumiem.

Kluba lielākajā telpā apskatāma piecu gadu laikā tapušo ērmriteņu ekspozīcija, te var iepazīties arī ar to tapšanas procesu fotoreportāžās, patērzēt ar pašiem ērmriteņu radītājiem un iegādāties kādu "Apokalipses jātnieku" suvenīru. Savukārt bārā, kas būs atvērts pasākumu laikā, ir iespējams apgūt vispareizāko alus pudeļu atvēršanas metodi.

Sestdien notiekošajā "Baltajā naktī" būs iespēja apskatīt līdz šim apjomīgāko ērmriteņu izstādi. Paralēli tiks demonstrēti arī vairāki video no ērmriteņu radošajām darbnīcām un parādes braucieniem.

Dod velosipēdam otro dzīvību

Pēc pašmāju entuziastu mājaslapā freakbike.lv atrodamās definīcijas frīkbaiks, jeb ērmritenis ir neparasts, oriģināla izskata braucamrīks. Tā izgatavošanas process var būt dažāds – var modificēt un pārveidot gatavu, rūpnieciski ražotu velosipēdu, bet vislabākais rezultāts iegūstams, izmantojot vecu divriteņu detaļas, lūžņus, metāla cauruļu atgriezumus un jebkādus citus krāmus. Kā sarunā ar TVNET norāda mākslinieks Kristians Brekte, galvenais esot radoša ideja un oriģinalitāte.

Riteņzvēru izstādei tapušais lāča ērmritenis
Riteņzvēru izstādei tapušais lāča ērmritenis Foto: TVNET

Velosipēdus, no kuriem tiek izgatavoti ērmriteņi, viņi parasti atrod laukos, pie draugiem, vai arī kāds vienkārši atnes uz darbnīcu sev vairs nevajadzīgo riteni. Vēl viens no velosipēdu entuziastiem, Edgars Spridzāns, atklāj, ka vidējās izmaksas vienam ērmritenim esot aptuveni 10 lati:

"Mums atnes vecu riteni vai arī tādu, kam pāri pārbraukusi mašīna. Mēs tam dodam otro dzīvību."

Frīkbaiku rašanās pirmsākumi meklējami ASV, kur daudzi šādu braucamo izvēlējušies par sava dzīvesstila sastāvdaļu. "To varētu nosaukt par ironisku attieksmi pret mietpilsoņu pasauli," teic Edgars. Lai nu kā, iedzīvotājiem ērmriteņi ļoti patīkot – viņi mājot ar rokām, vēloties tos nofotografēt, savukārt autovadītāji, braucot garām, signalizē.

Ērmriteņi iepatikušies pat valsts prezidentam Valdim Zatleram, kurš gan sev raksturīgajā ārsta manierē norādījis, ka tie varētu būt bīstami. Puiši ar smiekliem atceras kādu pasākumu, kurā Edgara ērmriteni uz izbraucienu aizņēmies pazīstamais dziedātājs Kārlis Būmeistars:

"Man piezvanīja un teica: "Eu, Kaža brauc ar tavu riteni!" Tagad tas nabags lūst visu laiku..."

Iedrošina citus radīt pašiem savus ērmriteņus

Ideja par pašiem sava frīkbaika izgatavošanu puišiem radusies aptuveni pirms pieciem gadiem, pārlapojot internetu. Tas gan nenozīmē, ka pirmais ērmīgais braucamais Latvijā uzbūvēts ap šo laiku un tieši Rīgā.

"Velozaura" bāra telpas
"Velozaura" bāra telpas Foto: TVNET

Kā stāsta Edgars, reiz dziļos laukos viņš saticis kādu pusmūža vecuma vīru, kurš diezin vai bijis lietas kursā par ērmriteņu kultu ASV. "Es te tikai tā pa vakariem metinu," viņš citē vīrieša teikto.

Tā divu dienu laikā darbnīcā uztaisīti pirmie četri velosipēdi un lieta ļoti iepatikusies. 2007. gadā izdomāts veidot radošo darbnīcu, kurā nākt un izgatavot savu braucamo var arī citi. "Divas trīs dienas mēs taisām velosipēdus, bet ceturtajā izbraucam nelielā parādē pa Rīgu," stāsta Kristians. Iepriekšējie izbraucieni pa pilsētu pulcējuši 30-40 ērmriteņu entuziastus.

"Kas ir ļoti patīkami – ar savu darbību esam iedrošinājuši cilvēkus radīt pašiem savus braucamos," piebilst Edgars. Viņi ir pārliecināti, ka velosipēdistu kultūra pašmājās turpinās attīstīties.

Komentāri (22)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu