Galeriju ceļvedis. Baudi mākslu!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Par spīti mainīgajiem laika apstākļiem, joprojām ir lietas, kas paliek nemainīgas - daudzās mākslas izstādes. Īpaša uzmanība jāpievērš Latvijas Nacionālā mākslas muzeja "Vēlajām piektdienām"!

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs

Gatavojoties Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas K. Valdemāra ielā 10a rekonstrukcijai un restaurācijai, katru piektdienu no plkst. 18 līdz 20 LNMM aicina izmantot īpašo piedāvājumu pastāvīgās ekspozīcijas iepazīšanai – "Vēlās piektdienas".

Muzejā darbosies radošā darbnīca "Klasika vienmēr modē"
Muzejā darbosies radošā darbnīca "Klasika vienmēr modē" Foto: Publicitātes foto / LNMM

2012. gada sākumā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja 106 gadus vecā galvenā ēka K. Valdemāra ielā 10a tiks slēgta uz pilnīgu rekonstrukciju. 2014. gadā tā atkal tiks atvērta apmeklētājiem Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas nozīmīga objekta statusā.

Visu rudeni līdz nākamā gada janvārim, sākot atvadīties no muzeja telpām uz rekonstrukcijas laiku, aicinām atcerēties, no jauna apgūt un pietuvoties nacionālajām mākslas vērtībām, apmeklējot īpašus pasākumus muzeja galvenajā ēkā "Vēlo piektdienu" ietvaros.

Šobrīd vēlais muzeja apmeklējums papildināms ar atraktīvu pastāvīgās ekspozīcijas apguvi,

kā arī iespēju "paņemt līdzi" daļiņu no latviešu mākslas klasikas.

Katru piektdienu plkst.18 ikviens ir aicināts apskatīt muzeja pastāvīgo ekspozīciju mākslas vēsturnieces Edvardas Šmites pavadībā, klausoties stāstus par māksliniekiem un viņu iedvesmas avotiem ciklā "Mākslinieks un mūza". Apmeklētāji uzzinās par Jani Rozentālu un viņa sievu – somu dziedātāju Eliju Forseli, Teodoru Zaļkalnu, Kārli Padegu un viņa sievietēm u.c. Tematu saraksts pieejams muzeja mājaslapā www.lnmm.lv.

Otrs īpašais piedāvājums ir iespēja apmeklēt radošo darbnīcu "Klasika vienmēr modē" piektdienās plkst. 18.30 (ar iepriekšēju pieteikšanos). Darbnīcā kopā ar mākslinieci Diānu Dimzu-Dimmi katrs varēs apdrukāt

līdzi paņemtu apģērba gabalu, somu vai audumu ar kāda klasiska latviešu mākslas darba fragmentu sietspiedes tehnikā.

Šobrīd piedāvājumā ir Jaņa Rozentāla grafikas fragments, Borisa Bērziņa gleznas "Peldētāja" un Kārļa Padega gleznas "Madonna ar ložmetēju" attēls, kam pievienojams LNMM logo. Katru nedēļu paraugu klāsts apdrukai tiks papildināts.

25.novembrī uz LNMM kāpnēm dziedās LNO soliste Evita Zālīte
25.novembrī uz LNMM kāpnēm dziedās LNO soliste Evita Zālīte Foto: Publicitātes foto / TV3

Savukārt trešais īpašais pasākums visiem LNMM pastāvīgās ekspozīcijas apmeklētājiem "Vēlo piektdienu" ietvaros būs Latvijas Nacionālās operas solistes Evitas Zālītes koncerts 25.novembrī plkst. 18.30 uz muzeja galvenajām kāpnēm.

No 4.novembra muzejā skatāmas divas Kārlim Padegam veltītas izstādes
No 4.novembra muzejā skatāmas divas Kārlim Padegam veltītas izstādes Foto: Publicitātes foto / LNMM

No 4. novembra līdz 2012. gada 15.janvārim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā būs skatāmas divas izcilā latviešu mākslinieka Kārļa Padega (1911–1940) simtgades atcerei veltītas izstādes: Baltajā zālē – "Trauslais izaicinājums", bet Mazajā zālē – "Padegs un pilsoniskā madāma".

Ar Kārļa Padega simtgades atceri Latvijas Nacionālais mākslas muzejs uz trim gadiem atvadīsies no muzeja ēkas K.Valdemāra ielā 10a, kas piedzīvos pilnīgu rekonstrukciju un restaurāciju, lai no jauna vērtu durvis 2014. gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Pēteris Sidars. "VIENS DARBS"
Pēteris Sidars. "VIENS DARBS" Foto: Publicitātes foto / Galerija "Tifāna"

Galerija "Tifāna"

Jāņa Pauļuka dedzīgā daba pamanāma ikvienā gleznotāja darbā. To estētiskais emocionālisms ir transformējies par 20 gs. mākslas ikonu. Dzimis 1906.gada 2.septembrī. Tātad šogad - 105. Ekspozīcijas raksturu galerijas telpā papildina topošs Pētera Sidara "VIENS DARBS". Tiek radīta telpas un tajā topošā objekta autentiska vide. Informatīva, relatīva savā būtībā. Plaknes un konstrukcijas maiņstrāvu paralelitāte galerijas telpā. Kā šīs kvalitātes pastāv atsevišķi, kā papildina viena otru. Mākslas nozīmības aspekti sabiedrības attīstības kontekstā. Tās jēga Visumā.

Galerija "Māksla XO"

Līdz 15.novembrim galerijā skatāma izstāde "Ginters Krumholcs. MAYDAY!". Gintera Krumholca skulptūras vienmēr ap sevi veidojušas interaktīvu reālās dzīves un vizuālās mākslas mijiedarbību, vēršot sabiedrības uzmanību, tostarp Latvijas, ka neviens no mums nedzīvo ārpus pasaules kultūras konteksta, pasaules politiskajām aktualitātēm un laikmeta elpas izjūtas. Tāpēc līdz šim viņa skulptūras atsevišķi redzētas dažādos sociāli aktīvos mākslas projektos un izstādēs gan Latvijā, gan ārpus valsts robežām.

Foto: Publicitātes foto / Māksla XO
Foto: Publicitātes foto / "Totaldobže"

Mākslas centrs "Totaldobže"

Līdz 6.novembrim mākslas centrā "Totaldobže" būs apskatāma Nīderlandes mākslinieču - Džoisas van den Bergas (Joyce van den Berg) un Ninas Kopas (Nina Kopp) - izstāde "Incomplete Landscape". Ainavu arhitekte Džoisa van den Berga un arhitekte-fotogrāfe Nina Kopa trīs mēnešus, uzturoties mākslas centra "Totaldobže" rezidencē Rīgā, strādāja pie projekta "Incomplete Landscape", kas tika sākts, lai uzzinātu par trīs Baltijas valstu - Igaunijas, Latvijas un Lietuvas - šodienu.

Izstādē "Totaldobže" mākslas centrā būs redzamas fotogrāfijas un jaunizveidotās kartes,

kas mēģinās atbildēt uz jautājumu par to, kāda ir patiesība.

Kartes no dažādiem skatpunktiem atklāj to, kas padomju laikā nebija paredzēts zināšanai. Tās ir mākslinieču radīta interpretācija par noteiktām Baltijas piekrastes teritorijām, balstītas atrastajos neoficiālajos un oficiālajos materiālos, kā arī dzirdētajos stāstos.

"Vīna studija"

No 27. oktobra "Vīna studijā" (Elizabetes ielā 10) būs apskatāma Dailes teātra aktrises un mākslinieces Elīnas Dzelmes personālizstāde "Vīns". Savā otrajā personālizstādē "Vīns" aktrise un gleznotāja Elīna Dzelme piedāvā gleznas, kurās atklājas jauni pavērsieni viņas mākslinieciskajā ceļā – tie ir iepriekš neapgūti mākslinieciskie paņēmieni, citas izteiksmes formas un līdzekļi, pilnveidojot glezniecības tehniku un pievēršoties vēl neskartām tēmām.

Elīna Dzelme. "Žuljete"
Elīna Dzelme. "Žuljete" Foto: publicitātes
Fotogrāfes Ineses Baturo darbs
Fotogrāfes Ineses Baturo darbs Foto: publicitātes

ES māja

Polijas Republikas vēstniecība sadarbībā ar biedrību "Epicentrs" rīko poļu fotogrāfes Ineses Baturo (Inez Baturo) fotogrāfiju izstādi „Personīgā ainava”. Izstāde ir lieliska iespēja gūt ieskatu ne vien poļu fotogrāfes daiļradē, bet arī iepazīties ar viņas savdabīgo redzējumu uz Polijas dienvidos esošo Beskidu kalnu ainavu.

Inese Baturo pievērsusies galvenokārt kalnu ainavai, kurā, pēc viņas domām, "vēl ir saglabājušies un atrodami pirmatnīguma, brīvības, harmonijas un cilvēku roku neskarta dabas skaistuma pierādījumi". Māksliniece pirmām kārtām mīl dokumentēt tādas dabas noskaņas un stāvokļus,

kas liek izjust tās varenību, majestātiskumu, bezgalīgo plašumu,

kā arī atcerēties par tik trauslo robežu starp mirkli un mūžību.

Savas dabas ainavas māksliniece reprezentējusi vairāk nekā 20 personālizstādēs Polijā, Lietuvā, Francijā, Nīderlandē un Čehijā, kā arī daudzās starptautiskās skatēs. Viņas netradicionālās dabas fotogrāfijas vairākkārt publicētas gan prestižajā žurnālā "National Georgraphic", gan daudzos preses izdevumos Polijā.

Izstāde būs apskatāma līdz 27.novembrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu