JRT pirmizrādi piedzīvos izrāde «Rudens sonāte» Ķimeles režijā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Šovakar Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē būs pirmizrāde režisores Māras Ķimeles iestudējumam «Rudens sonāte», kas veidots pēc leģendārā zviedru kinorežisora Ingmara Bergmana filmas «Rudens sonāte» scenārija, informēja teātra reklāmas un sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Bināne.

Par izrādes scenogrāfiju gādā Austra Hauks, kostīmiem - Jana Čivžele, kustībām - Alise Putniņa, gaismu - Jānis Sniķeris. Izrādes varoņu tēlos iejutīsies Baiba Broka, Inga Tropa, Liena Šmukste un Ģirts Krūmiņš.

Sižeta centrālā persona ir izcila pianiste Šarlote, kura, viesojoties meitas ģimenē pēc septiņu gadu neredzēšanās, tiek konfrontēta ar pagātni un gadu gaitā samilzušām attiecībām ar abām meitām. Šarlote atzīstas, ka viņa vēl joprojām nejūtas pieaugusi. Viņai ir grūti savienot bērnu sevī ar pieauguša cilvēka pienākumiem. Bergmans ir teicis: «Bērns, kurš ir jebkurā no mums, īpaši mākslinieka psihē, ir visnemirstīgākais.» Filmā mākslinieci atveido Ingrida Bergmane - aktrise, kuras 100 gadu jubileju šogad svin visā pasaulē.

Izrāde ir iespēja tuvplānā ieskatīties izcilas personības un viņas tuvinieku dzīvē un daudz ko saprast arī par sevi pašu - bez ilūzijām un pašpārmetumiem.

«Šis darbs man dod iespēju ielūkoties divās mazāk iepazītās pasaulēs. Pirmkārt, es pamazām iepazīstu un sāku izprast, cik atšķirīgas var būt skaņdarbu interpretācijas un ka izpildījums ir tiešā veidā atkarīgs no mūziķa personības. Ir ļoti aizraujoši klausīties, piemēram, Frederika Šopēna prelūdijas izcilu pianistu, topošu pianistu vai amatieru izpildījumā. Jo vairāk klausies, jo vairāk sajūti mākslinieku, kas aiz tā stāv. Otrkārt, šī ir mana pirmā sastapšanās ar Bergmanu. Interesanti, ka mēs vairāk balstāmies uz scenāriju, nemēģinot restaurēt filmā redzamo, bet meklējot savu veidu, kā izgaismot sarežģītās mātes un meitas attiecības,» saka Šarlotes lomas atveidotāja Broka.

Izrādes iestudēšanas tiesības Ingmara Bergmana fonda vārdā izsniegusi Londonas kompānija «Josef Weinberger limited».

Biļetes uz iestudējuma «Rudens sonāte» izrādēm janvārī un februārī jau izpārdotas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu