Miris britu kinorežisors Ričards Atenboro (2)

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas kinorežisors un aktieris Ričards Atenboro pēc sešus gadu desmitus ilgas karjeras ir miris 90 gadu vecumā, svētdienas vakarā paziņoja Britu kino un televīzijas mākslas akadēmija (BAFTA).

«Mēs ar dziļām skumjām uzzinājām par cienījamā kinematogrāfista un bijušā BAFTA prezidenta lorda Atenboro aiziešanu,» teikts BAFTA paziņojumā.

Atenboro nomira svētdienas pēcpusdienā, britu raidsabiedrībai BBC paziņoja viņa dēls.

«Viņa tēlojums filmā «Brighton Rock» bija spīdošs, viņa režija filmā «Gandijs» («Gandhi») bija satriecoša - Ričards Atenboro bija viens no kino dižajiem,» mikroblogu vietnē «Twitter» atzina Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons.

Atenboro, kurš bija dzimis Kembridžā 1923.gadā, sāka tēlot lomas jau 12 gadu vecumā, bet viņa profesionālā debija kino notika bija 18 gadu vecumā. 1947.gadā viņš ieguva slavu ar gangstera Pinkija Brauna lomu filmā «Brighton Rock». Sešdesmitajos gados viņš tēloja karagūstekņu drāmā «Lielā bēgšana» («The Great Escape»).

Atenboro 1982.gadā režisētā filma «Gandijs» ieguva astoņus «Oskarus», no kuriem divus saņēma viņš - labākās filmas un labākā režisora kategorijā.

Viena no Atenboro pēdējām kino lomām bija miljardiera Džona Hamonda loma režisora Stīvena Spīlberga 1993.gada filmā «Juras laikmeta parks» («Jurassic Park»).

Atenboro 1976.gadā ieguva britu bruņinieka titulu, bet 1993.gadā kļuva par pēru (lordu) uz mūžu.

Atenboro bija arī Čelsijas futbola kluba prezidents uz mūžu.

Atenboro no 1945.gada bija precējies ar aktrisi Šīlu Simu, un viņiem piedzima dēls Maikls un meitas Džeina un Šarlote. 2004.gadā viņa vecākā meita Džeina Holenda ar savu meitu Lūsiju gāja bojā Indijas okeāna zemestrīcē un cunami. Atenboro dēls Maikls ir teātra direktors, bet meita Šarlote ir aktrise.

Atenboro veselība pasliktinājās pēc tam, kad viņš pirms sešiem gadiem nokrita pa kāpnēm savā mājā, un viņš mūža nogalē kopā ar sievu apmetās veco ļaužu aprūpes namā Londonas rietumos.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu