Nedēļas nogalē Cēsīs sāksies pirmais Rokfilmu festivāls

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Piektdien, 14. augustā, Cēsīs sākas un līdz 16. augustam turpināsies pirmais Rokfilmu festivāls, informē festivāla līdzdirektore Amanda Boka. Festivāls norisināsies vairākās vietās pilsētas centrā - Vidzemes koncertzālē «Cēsis», Cēsu Centrālajā bibliotēkā, kafejnīcās «Mākslas telpa Mala» un «Bazaar», kā arī pilsētas ielās un parkos. Festivāla programmā paredzētas jaunākā un klasiskā rokkino izrādes, kinolektorijs, seansi ģimenēm ar bērniem, izzinoša programma par roku kā revolucionāru instrumentu pastāvošajā iekārtā, dažādas Latvijas filmu programmas, rokkoncerti un mūzikas video lekcija.

Rokfilmu festivāla ieskaņā piektdienas pēcpusdienā gaidāmi trīs zīmīgi notikumi - pašmāju klasiskas, Rolanda Kalniņa filmas «Elpojiet dziļi» seanss, saviesīga kinolektorija atklāšana ar rakstnieku Jāni Joņevu un pirmais seanss Cēsu Centrālajā bibliotēkā - amerikāņu filmas «Brīvību ģitārai» izrāde. Vakarā festivālu svinīgi atklās pašmāju rokfilmas prezentācija - režisoru Kristiana Luhaera un Mareka Bērenta filma «Sešdesmitie. Sākums», kas tapusi kā pirmā no trīs filmu sērijas ar nosaukumu «Savējie sapratīs!». Pēc filmas paredzēti koncerti kafejnīcā «Mākslas telpa Mala», kur uzstāsies vairākas muzikālās apvienības - grupas «Strapon», «Bērnības milicija» un dziesminieks Imants Daksis. Citās Cēsu izklaides vietās - «Bazaar» un «Fonoklubs» - uzstāsies attiecīgi Andis Retējums un DJ Uldis Rudaks.

Sestdien festivāla pasākumi sāksies ar latviešu pasaku filmu «Sprīdītis». Visus seansus koncertzāles lielajā zālē ievadīs muzikāli priekšnesumi. Šajā visai ģimenei veltītajā seansā paredzēta Andžeja Grauda Bungu skolas mazo bundzinieku uzstāšanās. «Sprīdītim» sekos klasiskā rokkino seansi, kas, pateicoties ASV vēstniecības atbalstam, notiks bez ieejas maksas.

Dienas gaitā tiks izrādītas filmas «Monstrcilvēks» par somu grupu «Lordi» un filma «Pilīm sadegot» - cilvēcisks stāsts par metālgrupu «Lamb of God». Bibliotēkā tiks atkārtota iepriekšējā vakara pirmizrādes filma, ļaujot to vērtēt citā kontekstā, bet programmu noslēgs filma, kas ļaus rokmūzikas attīstību vērtēt no padomju laika cilvēka šaipus dzelzs aizkaram skatpunkta. Seansus bibliotēkā ievadīs un diskusijas veicinās nupat par gada cēsnieku godalgotais sabiedriskais aktīvists Rolands Sproģis.

Savukārt kinolektoriju turpinās radio personība Kārlis Dagilis un Urbix, Latvijas metālmūzikas leģendu «Huskvarn» līderis, kas plašāku auditoriju iepazīstinās ar topošo koncertfilmu. Kafejnīcā «Bazaar» tiks izrādīti video no pašmāju rokfestivāliem un īpaši gatavots Latvijas metālmūzikas vēstures apskats, ko komentēs paši vēstures veidotāji. Turpinājumā gaidāms sen nedzirdētās cēsnieku grupas «Side of Pain» koncerts.

Savu kulmināciju festivāls sasniegs sestdienas naktī Vienības laukumā pašā Cēsu centrā, kur grandiozā bezmaksas seansā būs vērojama viena no visu laiku slavenākajām rokkoncertfilmām - Mārtina Skorsēzes «Izstarot gaismu» par «The Rolling Stones». Ja laikapstākļi cēsniekus un pilsētas viesus nelutinās, seanss tiks pārcelts uz iekštelpām, Vidzemes koncertzāles «Cēsis» lielo zāli. Turpinājumā «Mākslas telpā Mala» muzikālu pavadījumu sniegs Uldis Rudaks un Kārlis Dagilis.

Svētdienas rītā kino pulcēs bērnus un jauniešus uz Lukasa Mudisona filmu «Mēs esam labākās!». Šī filma ir par trīspadsmitgadniecēm, kas dibina pankgrupu astoņdesmito gadu Stokholmā. Tai sekos «The Ramones» filmā «Rokenrola vidusskola». Savukārt plkst. 15 pirmoreiz Latvijā uz lielajiem ekrāniem nonāks izslavētā Toda Hainsa drāma par Boba Dilana dzīvi un personībām «Es neesmu tur». Kinolektorija pēdējo dienu noslēgs Ulda Rudaka komentārs par Kurtu Kobeinu un radio «Naba» personības Mārtiņa Šmita stāstījums par panku kultūru un dzīvi Detroitā. Noslēgsies festivāls ar pankgrupas «Freelancers» koncertu «Mākslas telpā Mala».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu