Klauns: «Ar cirka dzīvnieku aizstāvēšanas lozungiem ir par maz» (28)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Vakar Rīgas cirkā norisinājās cirka vasaras programmas «Vasaras revija» preses konference. Jaunajā cirka programmā piedalās arī klauns Miks. Viņš paralēli darbam cirkā strādā par pedagogu kādā Rīgas skolā un ir mācībiestādes direktora vietnieks. Aicinājām Miku uz nelielu sarunu par klauna profesiju un aktuālo protestu pie cirka ēkas par dzīvnieku izmantošanu izrādēs.

Pameta sportu, lai kļūtu par klaunu

Rīgas cirka artists Miks par klaunu strādā jau vairāk nekā 10 gadus. Tomēr cirka pieredze viņam ir divtik ilga, jo iepriekš uzstājās kā ekvilibrists uz brīvi stāvošām trepēm, žonglēja, spēlēja vijoli un rādīja dažādus citus priekšnesumus.

«Vienai izrādei nebija plāna, tāpēc man bija jātēlo klauns. Man šī loma iepatikās, un klauns esmu jau vairāk nekā 10 gadus,» stāsta Miks.

Viņš atklāj, ka bērnībā viņa sapnis bija kļūt par profesionālu sportistu. Pēcāk Miks sāka nodarboties ar sporta airēšanu. Tomēr, pabeidzot skolu, nācās izvēlēties: vai nu visu dzīvi nodarboties ar sportu, vai turpināt mācības. Viņš sportu pameta, jo ap 15, 16 gadiem izlēma kļūt par mākslinieku.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Ar ko atšķiras padomju un mūsdienu klaunu skola?

«Žanri ir dažādi, bet es, piemēram, sevi redzu sadarbībā ar skatītāju, ar bērniem.

Skatītājam arī ir jājūtas kā māksliniekam.

Varbūt kādam tas ir sapnis, kas kādam ir piepildījies,» atklāj Rīgas cirka klauns.

Viņaprāt, padomju klaunādei ir akūtas reprīzes, kas vairāk vērstas uz politisko noskaņu. Tādējādi varēja izpaust savu attieksmi pret valdošo varu.

«Mēs ļoti daudz redzam, ka klauni Karandašs un Nikuļins pakutina to politisko varu, kas tolaik valdīja. Bet mums tas nav aktuāli, jo mēs vairāk uzstājamies ar gaišām dvēselēm, atklātu sirdi. Mēs komunicējam ar tautu, publiku, jo strādājam vairāk ar cilvēku,» pauž Miks.

Mika radi un draugi nekaunas par viņa profesiju

Viņš norāda, ka tuvinieki normāli uztvēra viņa izvēli strādāt par klaunu. Tikai viņa bērniem klauni vairs nešķiet brīnums kā citiem mazajiem, jo redzēt klaunu viņiem ir ikdiena.

«Es neplātos, ka esmu klauns.

Klaunam jābūt tikai manēžā, bet ārpus tās jābūt cilvēkam,» stāsta Miks.

Viņš stāsta, ka ārpus darba laika labprāt ar ģimeni apmeklē cirku.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Iedvesmas avots - bērnu rotaļlaukumi un ceļojumos piedzīvotais

Rīgas cirka klauns atklāj, ka jaunas vēsmas un idejas viņš iegūst, vērojot bērnus rotaļājamies smilšu kastēs, un bagātina ceļojumos piedzīvotais. Dodoties ceļojumos, viņam līdzi vienmēr ir blociņš. Ja apkārt notiek kaut kas interesants vai smieklīgs, viņš to pieraksta un vēlāk var izmantot savos uzvedumos.

Mika hobijs ir arī peldēšana un sportošana.

Izrādēs bieži notiek improvizācija

Viņš piemin, ka viņa uzvedumiem vienmēr ir plāns, bet parasti tiek izmantota arī improvizācija.

«Jokus var apspēlēt, un tie var rasties nejauši. Piemēram, tev kurpe pazūd. Man pašam tā bija. Tā atšņorējās un pazuda, nokrita. Tā es to izmantoju, tas bija joks, jo visi smējās,» atminas Miks.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Viņš skaidro: ja publika nesmejas par klauna jokiem, tad tā ir viņa vaina.

«Amerikāņu klauniem tāds veiksmīgs triks ir novilkt bikses un palikt apakšbiksēs. Tur tas ir smieklīgi. Mūsu tautai tas ne visai patīk. Es pats redzēju klaunus, kas palika bez biksēm, bet manēžā iestājās tāds klusuma brīdis. It kā smieklīgi, bet no otras puses ne. Es tādu situāciju negribētu,» piemin Rīgas cirka klauns.

Rīgas klauns ir pret dzīvnieku mocīšanu

Klauns Miks pauž, ka dzīvnieki, pret kuriem dresētājs izturas vardarbīgi, ir bailīgi. To arī publika varētu ātri ievērot. Un viņš ir pret to. Viņš stāsta, ka Rīgas cirkā vardarbību pret dzīvniekiem nav novērojis.

«Ja kāds kaut kā iedomājas aizstāvēt dzīvniekus, tad ar lozungiem būtu par maz.

Tad piedāvājiet variantu, kā glābt to nabaga ziloni. Savvaļā tu viņu nedrīksti laist, viņš neizdzīvos. Viņš tiks samīcīts, iznīcināts jau pirmajās dienās. Piedāvājiet viņam vietu zooloģiskajā dārzā, tad, lūdzu, uzbūvējiet telpas, kur viņu varētu izmitināt. Tie bļāvieni, kas nāk no «zaļajiem» vai citiem aktīvistiem, viņiem ir jāpapēta, kas tiešām notiek cirkā,» stāsta klauns.

Rīgas cirka klauns Miks ikdienā strādā arī par skolotāju kādā no Rīgas skolām un ir direktora vietnieks. Viņš ir ieguvis maģistra grādu bioloģijā un pedagoģijā.

Jauno vasaras izrādi «Vasaras revija» iestudējuši Latvijas cirka mākslinieki - ekstremālu spēju akrobāti, gaisa vingrotāji, burvju mākslinieki, žonglieri un ekvilibristi kopā ar klaunu, burbuļu pūtējiem un lieliskajām Āfrikas un Indijas ziloņu meitenēm.

Komentāri (28)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu