Mūzikas namā «Daile» pirmizrādi piedzīvos mūzikls «Burvis no Oza zemes» (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

9. un 30. martā Mūzikas namā Daile pirmizrādes piedzīvos Valta Pūces un Pētera Brūvera mūzikls visai ģimenei «Burvis no Oza zemes». Mūzikla iestudējums top kā krāšņa multimediāla pasaka par savstarpējām attiecībām un sapņu piepildījumu, par to, ka ikviens ir īpašs un skaists par spīti visiem trūkumiem un nepilnībām - vien jānotic pašam sev.

Režisore Dace Pūce atklāj, ka iestudējums «Burvis no Oza zemes» nebūs vien tik zināmās pasakas ierasts inscinējums, bet gan neparasts, aizraujošs un sirsnīgs piedzīvojums. Izmantojot mūsdienu tehnoloģiskās iespējas, tiek radīta multimediāla vide, kurā vienkopus saplūst gan teātris, gan kino. Turklāt mūzikla scenogrāfiju veidos 11 īpaši veidoti maketi, kurus tuvāk varēs aplūkot izrādes starplaikā. «Burvis no Oza zemes» formas ziņā būs unikāla teātra izrāde, kāda Latvijā iepriekš nav iestudēta. Mūzikla atslēgas vārdi - dinamika, krāsainība, deja, mūzika, izaicinājums.

Tas spēs aizraut un iedvesmot gan bērnus, gan jauniešus, gan viņu vecākus

un pat vecvecākus. Vienīgi pašiem mazākajiem skatītājiem režisore ieteiktu vēl paaugties.

Mūzikas nama Daile direktore un mūzikla producente Anda Zadovska pauž prieku, ka Mūzikas namā Daile, kas skatītājiem durvis vēra pagājušā gada novembrī, un, kurā notiek gan klasiskās mūzikas koncerti, gan koncertuzvedumi, mūzikls «Burvis no Oza zemes» ir pirmais jauniestudējums tieši mazākajiem skatītājiem. «Tā arī turpmāk būs Mūzikas nama Daile repertuāra politika - nozīmīga vieta repertuārā tiks paredzēta iestudējumiem bērniem. Priecājos redzot, kā darbojas jauniestudējuma radošā komanda režisores Daces Pūces vadībā un, ar Latvijā vēl neredzētu izteiksmes līdzekļu palīdzību, būs izdevies radīt ļoti izteiksmīgu un aizraujošu darbu bērniem. Līdz šīs sezonas beigām plānojam vēl divus iestudējumus pašiem mazākajiem skatītājiem - Jāņa Lūsēna un Ineses Zanderes muzikālo pasaku «Čigānmeitēns Ringla» un Mārtiņa Meiera un Ineses Ramutes izrādi «Baltā kamielēna sapnītis». Šobrīd uzsākts darbs pie nākamās sezonas iestudējumiem - decembrī Mūzikas namā Daile tiks izrādīts

Jāņa Lūsēna un Ineses Zanderes mūzikls «Sniega karaliene»,

bet pavasarī gaidāms jauns, muzikāls pārsteigums bērniem.»

Mūzikla «Burvis no Oza zemes» komponists Valts Pūce, kurš pats piedalīsies mūziklā Burvja Oza lomā, ir patiesi priecīgs par sadarbību ar Latvijas skanīgāko balsu īpašniekiem, kuriem turklāt piemīt lieliskas aktieru dotības. Viņu vidū arī galvenās lomas Dorotijas atveidotāja, azartiskā dziedātāja Ieva Sutugova, kurai Valta Pūces radītā mūzika izrādei ātri vien kļuvusi par tīkamu pavadoni ne vien nākot no mēģinājumiem, bet arī pie auto stūres un citās ikdienas situācijās.

Dziedātāja Ieva Akuratere, kura mūziklā iejutīsies Labās Burves tēlā, atzīst, ka «Valta Pūces dziesmas šai pasakai ir kā zelta pulkstenītis ar perfektu mehānismu, un, ja to uzmanīgi un precīzi uzgriež, tad izplatās burvīga, sapņaina skaņu pasaule.» Dziedātāja norāda arī uz režisores Daces Pūces uzmanīgo un pacietīgo darbu ar dziedošajiem aktieriem, pamanot ikkatra īpatnības un smalkjūtīgi virzot tēlotājus uz vienotu mērķi. «Burvis no Oza zemes» tapis spēlējoties, kad bariņš pieaugušo aizrautīgi ienirst pasakā un jūtas tik laimīgi kā reiz bērnībā. Tieši šī bērnišķīgā jautrība ir tā, ko caur skatuviskajām rotaļām Ieva Akuratere cer nodot ikvienam - mazam vai lielam - skatītājam, vērojot nu jau gatavu muzikālo izrādi.

Ar komponistu Valtu Pūci Lauvas lomas atveidotājs Niks Matvejevs sadarbojies neskaitāmas reizes: «Man vienmēr ir patikusi viņa mūzika, jo tā vienmēr ir godīgi komponēta ar tikai Valtam raksturīgu rokrakstu». Pārdomās par mūzikla tapšanu Niks Matvejevs stāsta, ka vienmēr ir gribējis dziedāt un spēlēt «lielās» formas, proti, mūzikas darbus ar dramaturģiju. Un «Burvis no Oza zemes» ir tieši tāds. Turklāt izrāde atsauc atmiņā bērnības gadus, kad šis stāsts ticis lasīts un pārlasīts ne vienu reizi vien: «Ceru, ka ar izrādes režisores Daces Pūces un visas radošās komandas palīdzību spēšu sagatavoties un būt ļoti, ļoti gļēvs Gļēvais Lauva!!!»

Pētera Brūvera librets tapis pēc Laimena Frenka Bauma plaši zināmās pasakas «Brīnumainais burvis no Oza zemes» motīviem. Sapnī mazā Dorotija kopā ar sunīti Toto, vēja nesta, nokļūst tālu prom no mājām. Ejot pa Dzelteno ceļu uz Smaragda pilsētu, viņi sastop Putnubiedēkli, Dzelzs Malkascirtēju un Gļēvo Lauvu, kuri kļūst par ceļabiedriem. Ceļojumā, kopīgi mācoties pārvarēt savu vājumu, bailes un trūkumus, viņi nokļūst gan teiksmainajā burvja Oza zemē, gan atrod ceļu uz mājām.

Lomās: Ieva Sutugova, Valts Pūce, Niks Matvejevs, Ralfs Eilands, Artis Robežnieks, Varis Klausītājs, Antons Zamišļajevs, Uģis Roze, Ieva Akuratere, Aija Vītoliņa, Atis Ieviņš.

Iestudējumā piedalās horeogrāfijas grupa Lienes Gravas vadībā un mūziķu grupa Jāņa Miltiņa vadībā (Jānis Miltiņš - taustiņistrumenti, Matīss Čudars - solo ģitāra, Jānis Lūsēns jr. - bass, Mārtiņš Linde - sitamie instrumenti, Kārlis Glavāns - klarnete).

Režisore - Dace Pūce, dialogu autors - Gundars Ignats, muzikālais vadītājs - Jānis Miltiņš, scenogrāfe - Ilva Kļaviņa, kostīmu māksliniece - Ilze Vītoliņa, horeogrāfe - Liene Grava, gaismu mākslinieks - Artūrs Dzirne, producente - Anda Zadovska.

Mūzikla «Burvis no Oza zemes» pirmizrādes skatāmas 29. martā plkst. 12.00 un 17.00 un 30. martā plkst. 12.00 Mūzikas namā Daile, kas atrodas Rīgā, Kr. Barona ielā 31, vēsturiskajās kinoteātra «Daile» telpās. Tajā pēc skatītāju izvēles ir pieejamas 400 vietas gan parterī, gan zālē.

Biļetes mūziklam «Burvis no Oza zemes» pieejamas «Biļešu Paradīze» tirdzniecības vietās visā Latvijā un elektroniski www.bilesuparadize.lv. Apmeklētāju grupām pieejamas atlaides un skolotāju biļetes, tās iepriekš rezervējot pa e-pastu: dailesnams@gmail.com vai «Biļešu Paradīzes» kasēs.

Bērniem līdz 5 gadu vecumam neiesakām.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu