Notikums fantāzijas grāmatu cienītājiem - jauns M.Lorensa romāns «Muļķu princis»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Izdevniecība «Prometejs» izdevusi mūsdienu fantāzijas meistara Marka Lorensa (Mark Lawrence) jaunāko grāmatu «Muļķu princis» («Prince Of Fools»). «Es esmu melis un gļēvulis, un krāpnieks, taču es nekad nekādos apstākļos nepievilšu draugu. Protams, ja vien, lai nepieviltu, es nebūšu spiests rīkoties godīgi, drosmīgi vai nekrāpties.» (Princis Džalens)

Sarkanā karaliene ir sieviete gados, taču Sašķeltās impērijas karaļi no viņas baidās kā ne no viena cita. Visu savu valdīšanas laiku viņa ir cīnījusies slepenā karā pret spēkiem, kas varenāki par karaļiem. Viņas dižākais ierocis ir Nerunīgā māsa, kuru redz tikai retais un neapspriež neviens.

Viņas mazdēls Džalens Kendets - gļēvulis, krāpnieks un meitu ģēģeris - ir viens no retajiem, kas spēj ieraudzīt Nerunīgo māsu. Būdams desmitais rindā uz troni un apmierināts ar savu mazsvarīgo statusu, princis Džalens izliekas, ka riebīgās vecenes nemaz nav.

Šķiet, ka nekas nespēs sabojāt Džalena dzīvi, līdz uz galmu netiek atvests kāds ziemeļnieks Snorri, kurš stāsta dīvainas lietas par mirušajiem. Apstākļu spiests, Džalens ir spiests doties līdzi Snorri cauri visai Sašķeltajai impērijai uz Melno fortu. Vai vismaz tikai tik ilgi, līdz viņš izdomās, kā tikt vaļā no burvestības, kas tos sasaista.

«Marks Lorenss ir labākais, kas pēdējos gados ar fantāziju ir noticis,» raksta Pīters V. Brets, starptautiski atzīts fantāzijas bestselleru autors.

«Muļķu princis»
«Muļķu princis» Foto: publicitātes

«Šī ir mana pirmā iepazīšanās ar Marku Lorensu un noteikti ne pēdējā,» raksta bloga «Marii Grāmatplaukts» autore Mairita. «Man patika autora stils – bez liekvārdības un ar humoru. Romāns ir viegli un ātri lasāms, sižetā nejutu iebuksēšanu, jo notikumi raiti virzījās uz priekšu pat brīžos, kad nekas satraucošs nenotika. Un – uzmanību! – nav nekādu romantisku attiecību, nekādu mīlas divstūru vai trijstūru, nekādu nopūtu mēnessgaismā.»

Vai romānam ir kāds trūkums? Jā, pat divi. Pirmkārt, romāns beidzas. Otrkārt, līdz otrajai daļai nāksies pagaidīt.

Ak jā, gandrīz piemirsu – kad kopā ar Džalenu un Snorri sāksiet ceļu pa ledainajām normaņu zemēm uz Melno fortu, iesaku nodrošināties ar pledu un karstas tējas krūzi, jo varat pamatīgi nosalt.

Šo romānu varu ieteikt arī fantāzijas nelasītājiem, jo «īstas fantāzijas» romānā ir maz, pasaule pazīstama, nav nekādas sarežģītas maģijas sistēmas, pret ko mēģināt salauzt prātu pirmajās piecdesmit lapās. Tikai elpu aizraujoša lasīšanas bauda.

Bloga «Sibillas grāmatas» autore Santa par «Muļķu princis»: «Tīra izklaide – jauka, asprātīga, parupja un tumša fantāzija (bet nebūs īsti piemērota maziem bērniem vai lasīšanai jauniešu žūrijai). Katrā ziņā šādu grāmatu mums līdz šim pietrūka un tādas derētu tulkot un lasīt vairāk.»

www.prometejs.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu