Hārpere Lī izdos otro romānu, ko iesāka rakstīt pirms 60 gadiem

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Amerikāņu rakstniece Hārpera Lī (Harper Lee) izdos savu otro romānu, ko pirms vairāk nekā 60 gadiem nolika malā, lai varētu pabeigt savu līdz šim vienīgo publicēto darbu «To Kill a Mockingbird» («Kas nogalina lakstīgalu...»), otrdien paziņoja izdevniecība «HarperCollins».

Romāns «Go Set a Watchman» tika sarakstīts piecdesmitajos gados. Gaidāmajā grāmatā un «To Kill a Mockingbird» ir daudz kopīgu varoņu.

Pagājušogad uzieto manuskriptu plānots izdot 14. jūlijā, sacīja izdevējs.

88 gadus vecā Lī saņēma Pulicera prēmiju par romānu «To Kill a Mockingbird», kurā attēlota rasu nevienlīdzība ASV dienvidos Lielās depresijas laikā. 1960. gadā izdotais romāns tulkots vairāk nekā 40 valodās, kā arī ekranizēts «oskarotā» filmā ar aktieri Gregoriju Peku galvenajā lomā.

Lai arī «Go Set a Watchman» sarakstīts agrāk par «To Kill a Mockingbird», tā darbība norisinās 20 gadus vēlāk.

Noslēgtā rakstniece sacīja, ka esot «pateicīga un pārsteigta» par darba publicēšanu, jo esot domājusi, ka tas nav saglabājies līdz mūsdienām.

«50. gados es pabeidzu romānu ar nosaukumu «Go Set a Watchman«. Tajā galvenā varone Skauta attēlota kā pieaugusi sieviete. Man tas šķita visai labs darbs. Taču redaktoru aizkustināja atmiņas no Skautas bērnības, un viņš mani pārliecināja uzrakstīt romānu no Skautas skatupunkta bērnībā. Tas bija mans pirmais darbs, tāpēc darīju tā, kā man teica,» atceras Lī.

Lī atklāja, ka manuskriptu atradusi viņas tuva draudzene Tonja Kārtere. Pēc «ilgām pārdomām un vilcināšanās» Lī parādījusi darbu dažiem cilvēkiem, kas pārliecinājuši viņu izdot romānu.

«HarperCollins» pirmajā metienā izdos divus miljonus romāna eksemplāru.

Noraida baumas, ka viņa ar viltu pārliecināta izdot otro romānu

Tikmēr Hārpere Lī noraidījusi medijos izskanējušās bažas, ka ar 88 gadus veco sirmgalvi ticis manipulēts, lai viņa piekristu izdot «Go Set A Watchman». «Esmu dzīva un vesela, kā arī ļoti apmierināta ar reakciju uz «Watchman» izdošanu,» teikts Lī paziņojumā.

Taču literārajās aprindās radušās aizdomas, ka ar Lī manipulēts, lai viņa piekristu potenciāli ienesīgā romāna izdošanai.

Advokāte Elisa pirms nāves 103 gadu vecumā pauda bažas par jaunāko māsu. «Hārpere neredz un nedzird. Viņa parakstīs visu, ko viņai iedos cilvēks, kam viņa uzticas,» viņa rakstīja 2011.gadā.

Lī, kura mitinās veco ļaužu pansionātā Alabamā, 2007. gadā pārdzīvoja sirdstrieku.

Taču izdevniecība «Penguin Random House» centās kliedēt bažas. «Hārpere Lī joprojām lasa grāmatas, laikrakstus un dokumentus, izmantojot ļoti spēcīgu lupu no Ņujorkas Neredzīgo institūta,» tā paziņojusi.

Aktrise Mia Ferova ir starp slavenībām, kas norūpējušās par Lī. «Vai kāds izmanto mūsu nacionālo dārgumu, 88 gadus veco Hārperi Lī, lai gūtu labumu sev?» viņa tvītoja.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu