Visockis: Literatūras latviešu valodā tirgus sarūk, tomēr nemirst (13)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Literatūras latviešu valodā tirgus nav plašs un ar katru gadu sarūk, tomēr latvieši turpinās lasīt grāmatas vēl ilgus gadus, intervijā aģentūrai LETA saka grāmatu izdevējs ar 20 gadu stāžu, apgāda «Jumava» valdes loceklis Juris Visockis.

Lai arī literatūras latviešu valodā tirgus nav plašs, Visockis uzskata, ka latvieši turpinās lasīt grāmatas vēl ilgus gadus, jo speciālisti esot novērojuši, ka nekur pasaulē neesot tik lielu mājas bibliotēku kā Latvijā un Igaunijā.

Visockis ir pārliecināts, ka izdot grāmatas latviešu valodā ir vērts, tikai - kādā tirāžā un par kādu cenu. Tagad 1000 eksemplāru metiens jau tiek uzskatīts par solīdu tirāžu, un vidējā tirāža Latvijā izdotajām grāmatām ar katru gadu nedaudz samazinās, bet vidējā cena palielinās. «Jo mazāk cilvēki pirks grāmatas, jo dārgākas tās kļūs,» piebilda Visockis.

«Tomēr es novēlu latviešiem saglabāt savas fenomenālās lasīšanas tradīcijas. Lai šīs tradīcijas pārņem jaunā paaudze. Lai jaunieši lasa grāmatas elektroniski, galvenais, lai lasa,» sacīja Visockis, «protams, vienmēr būs cilvēki, kas nelasīs grāmatas. (...) Vācijā, kurā ir 80 miljoni iedzīvotāju, pieci miljoni ir funkcionālo analfabētu - tie ir cilvēki, kas māk lasīt un rakstīt, bet to ikdienā nedara. Un tas ir izglītotajā Vācijā! Cik Latvijā ir funkcionālo analfabētu, nav apkopots. Tāpēc ir ļoti svarīgi veicināt lasītprasmi, sevišķi bērnu un jauniešu vidū. Lai sākumā lasa kaut vai «Privāto Dzīvi», gan jau aizaugs arī līdz nopietnākai lasāmvielai,» teica izdevējs.

Nākamais «Jumavai» būšot e-grāmatu gads, uzsvēra Visockis. «Jumava» ir izdevusi desmitiem e-grāmatu, un katru mēnesi nāk klāt jaunas. E-grāmatas mēģina lasīt pat mobilajos telefonos. E-grāmatas «Jumava» tirgo gan pati, gan sadarbībā ar partneriem. Šobrīd esot pieteikušies vēl vairāki operatori, kas vēlas kļūt par starpniekiem. «Tehnoloģijas paliek datorspeciālistu ziņā, bet mēs piedāvājam saturu,» piebilda «Jumavas» valdes loceklis.

Šogad, apmeklējot Frankfurtes gadatirgu, Visockis gan guvis pārliecību, ka e-lietas pasaules grāmatniecībā ir «nomierinājušās». Vēl pirms dažiem gadiem izdevējiem teikuši: pakojiet čemodānus, e-grāmatas jūs izkonkurēs, bet šobrīd lielākie grāmatu izdevēji uzsverot, ka galvenā uzmanība vērsta uz papīra formāta grāmatām. Kuluāros arī esot izskanējis, ka e-grāmatu skaita pieaugums pasaulē ir apstājies un tirgus ir piesātinājies. «Manuprāt, nav būtiski, vai grāmata tiek lasīta papīra formātā vai elektroniski. Galvenais, lai grāmatu saturs būtu nopietns, vērtīgs un interesants dažādu paaudžu lasītājiem,» uzskata Visockis.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu