Hitlera grāmatas «Mana cīņa» digitālie eksemplāri ir populāri interneta vidē (45)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nacistu vadoņa Ādolfa Hitlera grāmata «Mein Kampf» («Mana cīņa») kļuvusi negaidīti populāra interneta lietotāju vidū, ziņo britu laikraksts «The Guardian».

Tas noticis tāpēc, ka bēdīgi slaveno sacerējumu tagad var izlasīt «savā «iPad» planšetdatorā, un neviens par to neuzzinās», uzskata rakstnieks un žurnālists Kriss Faraone.

No bezpeļņas organizācijas «Internet Archive» mājaslapas vien bēdīgi slavenais traktāts bez maksas lejupielādēts vairāk nekā 100 000 reižu, bet vietnē «Amazon» digitālā versija par 99 ASV dolāra centiem (73 eiro centiem) ieņem pirmo vietu pieprasītāko propagandas un politiskās psiholoģijas grāmatu topā.

Savukārt «Amazon» Lielbritānijas versijā

«Mana cīņa» ir pārdotāko propagandas, kā arī fašisma un nacisma grāmatu saraksta līdere.

Politikas zinātnes un ideoloģijas bestselleru sarakstā tā ieņem otro vietu.

«Pārdošana iet no rokas,» sacīja izdevējs Maikls Fords, kurš laidis klajā vienu no «Manas cīņas» maksas digitālajām versijām. «Morāla dilemma» rastos tad, ja viņš reklamētu vai aizstāvētu grāmatā paustās idejas, uzskata Fords.

«Grāmatu neesmu sevišķi reklamējis. Es ļauju tai izplatīties to cilvēku vidū, kam ir patiesa vēsturiska un akadēmiska interese,» viņš norāda.

Tikmēr papīra formātā ar grāmatas pārdošanu nesokas. Faraone to

skaidro ar «kulturālu ziņkārību, kas savā ziņā līdzinās lubeņu popularitātei,

kas arī augusi līdz ar diskrētāko e-grāmatu uzplaukumu».

«Cilvēki droši vien nevēlējās grāmatnīcā jautāt pēc «Manas cīņas», pasūtīt to uz savām mājām, nolikt uz plaukta viesistabā vai tikt pieķerti, lasot to vilcienā. Taču, spriežot pēc lasītāju komentāriem internetā, viņi izmanto iespēju izlasīt grāmatu un tad to izdzēst,» skaidro Faraone. «Līdzīgi izteikumi sastopami arī par erotisko bestselleru «Fifty Shades of Grey» (»Piecdesmit Greja nokrāsas«).»

Komentāri (45)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu