Melbārde: Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumi ir iespēja apzināties savu identitāti

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Iniciatīva «Rīga kā Eiropas kultūras galvaspilsēta» ir iespēja apzināties savu latvisko identitāti, šodien Melngalvju namā pauda kultūras ministre Dace Melbārde.

Ministre un Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu organizatori šodien pulcējās pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa, kurš vēlējās viesiem pateikties par ieguldīto darbu un novēlēt veiksmi turpmākajā projekta norisē.

Melbārde savā uzrunā skaidroja, ka tituls «Eiropas kultūras galvaspilsēta» izveidots, lai dotu iespēju Eiropas tautām vienai otru iepazīt un apliecināt savu identitāti. Šī iniciatīva ļauj sasniegt plašākus mērķus, piemēram, izveidot veiksmīgāku ārējo tēlu, apzināties savu identitāti, rosināt tūrisma pieaugumu un veicināt starpkultūru sakarus, uzskaitīja ministre. Kā pozitīvu ieguvumu Melbārde arī minēja uzņēmējdarbības stimulēšanu, pilsētas infrastruktūras uzlabošanu. Ministre gan atzina, ka «šajā jomā mēs neesam bijuši labākie, bet vairākas ēkas tiek renovētas, kas apliecina, ka mēs uz to tiecamies».

Melbārde atzīmēja, ka vienlīdz svarīgi ir tas, ko Rīga kā Eiropas kultūras galvaspilsēta plāno paveikt. «Šis ir iespēju laiks,» pauda ministre. Šis gads devis iespēju «celt mūsu pašapziņu un lepoties ar izcilībām, kas mirdz kultūras zvaigznājā». Kā izcilības ministre pieminēja režisoru Alvi Hermani, gleznotāju Viju Celmiņu, vijolnieku Gidonu Krēmeru, diriģentu Marisu Jansonu un citus. «Šī ir iespēja arī atgādināt sev pašiem un parādīt citiem savu savdabību un latvisko identitāti,» sacīja ministre.

Prezidents klātesošos sveica ar padarīto darbu. «Lielais darbs piecu gadu garumā ir noslēdzies, un Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta. Centos aptvert, cik daudz iesaistīto ir šo pasākumu organizēšanā, bet tas ir neiespējami. Jūs esat radījuši tik daudz, un ir pienācis brīdis, kad to parādīt,» sacīja Bērziņš. Viņš atzina, ka šis darbs, tāpat kā Rīga, nekad nebūs pabeigts.

«Katrs ir spējis parādīt to, ko ir gribējis. Tik daudzi radoši cilvēki ir pierādījuši, ka spēj strādāt kopā un virzīties uz priekšu. Tas Latvijā ir retums, taču svarīgs mūsu virzībai,» pauda prezidents. «Šajā laikā Rīgu apmeklēs daudzi tūristi, un viņi redzēs, ka esam senas kultūras zeme un uz mums var droši paļauties.»

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) pasākumu organizētājiem vēlēja veiksmi. «Ņemot vērā ieguldīto darbu, varam iztikt bez veiksmes, bet ar veiksmi būtu vēl labāk,» teica Ušakovs. Viņš sacīja, ka šogad Rīga varēs parādīt Eiropai, ko tā spēj paveikt bez lieliem naudas līdzekļiem, taču savējiem demonstrēs, ko iespējams sasniegt, ja ir mērķis un neatlaidība.

Jau ziņots, ka no 17.janvāra līdz 19.janvārim notiks daudzveidīgi Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas pasākumi, ar kuriem tiks sākta plaša programma visa gada garumā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu