Latvijas dzimšanas dienas TV programmu ceļvedis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Mielojoties pie Latvijas dzimšanas dienas svinību galda, ir vērts ieslēgt arī televīziju, kur varēsim redzēt gan tiešraides, gan sen kārotas filmu pirmizrādes. Iepazīsties ar programmu jau laikus!

LTV 1

Svētku programmu 18.novembrī pulksten 8.55 atklās Latvijas Republikas proklamēšanas dienas ekumenisks dievkalpojums tiešraidē no Doma baznīcas.

Pulksten 10.10 raidījumā «Citādi latviskais» (Cytaidi latviskais) Valsts svētku rītā Daugavpils Universitātes docents Valentīns Lukaševičs pacels Latvijas karogu kopā ar Oskaru un Ilzi Mežniekiem viņu dzimtas mājās Ambeļu pagastā.

Latvijai un Dziesmu svētkiem veltītās LTV videofilmas «Dziedātspēks» televīzijas pirmizrāde gaidāma pulksten 10.40.

Pulksten 11.55 LTV1 pārraidīs Saeimas svinīgo sēdi, bet 12.55 tiešraidē no 11.novembra krastmalas tiks demonstrēta Latvijas Republikas proklamēšanas 95.gadadienai un Latvijas armijas dibināšanas 94.gadskārtai veltītā militārā parāde, kurā piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienības. Svētku tiešraides vadīs LTV žurnālisti Līva Rauhvargere un Jānis Geste.

LTV1 programmā pulksten 13.50 īsmetrāžas aktierfilma «Vienīgā fotogrāfija», kas restaurē 1918. gada vēsturiskos notikumus.

Bērni un jaunieši kopā ar vecākiem svētku brīvdienā varēs izbaudīt «Mazo laupītāju» piedzīvojumus A.Zvirbuļa pašmāju komēdijā pulksten 14.50.

Savukārt pulksten 16.15 gaidāma režisores Ilzes Šņores dokumentālās filmas «Sasniegsim augstākās virsotnes» televīzijas pirmizrāde. Filma vēsta par latviešu sīkstumu un mērķtiecību, stājoties pretim Baltijas jūras viļņiem.

Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadienai veltīto svētku koncertu tiešraidē no Latvijas Nacionālā teātra LTV1 piedāvās pulksten 17.30. Koncertā muzicēs Rīgas Doma zēnu koris un Liepājas simfoniskais orķestris diriģenta Normunda Šnē vadībā. Piedalīsies pārstāvji no folkloras kopām «Budēļi», «Grodi», «Tarkšķi» tautas mūzikas dziedātāja Andra Kapusta vadībā. Vadītāji - Jānis Vimba un Asnate Siliņa.

Pulksten 19.25 svētku programmā iekļauta pirmā no dokumentālo īsfilmu konkursa «Latvijas kods. Latvijai - 95. Latvija šodien» pirmizrādēm - godalgoto režisoru Ivara Zviedra un Ineses Kļavas jaunākais darbs «Štābs Ipiķi». Filma, kas tapusi kā māksliniecisks mūsdienu Latvijas portretējums un veltījums mūsu valsts 95. gadadienā, poētiski atspoguļo Ipiķu bērnu un pieaugušo attiecības un to, kā viņu dzīves trajektorijas ietekmējusi vieta.

Svētku kulminācija notiks pulksten 20.55, kad tiešraidē no 11.Novembra krastmalas varēs vērot svētku uguņošanu.

Kā īpaša dāvana skatītājiem Valsts svētkos pulksten 21.15 sarūpēta iespēja pirmoreiz televīzijā vērot rokoperas «Lāčplēsis» jauniestudējumu, kuru 25 gadus pēc leģendārās pirmizrādes izveidojusi radošā komanda režisores Ineses Mičules vadībā.

TV3

Sākot ar 18.novembri veselas nedēļas garumā tiks piedāvāts īpašu noskaņu raidījums «Gandrīz ideālas vakariņas», jo četras dienas notiks viesošanās pie cilvēkiem, ar kuriem Latvijā pamatoti lepojas. Viesus uzņems un cits pie cita ciemos dosies Latvijai īpaši cilvēki - stiprākais latvietis Agris Kazeļņiks, politiķe Sandra Kalniete, flautiste Dita Krenberga un bijušais Valsts policijas šefs Juris Rekšņa. Ieraugiet Latvijā cienītas personības «Gandrīz ideālās vakariņās» no 18.novembra darbdienās 17:50.

LNT

Latvijas 95. dzimšanas dienā LNT visiem skatītājiem, teātra un latviešu mūzikas baudītājiem dāvā O.Dreģes 75 gadu jubilejas koncerttūres noslēdzošo koncertu, kas šajā vasarā norisinājās Dzintaru koncertzālē. Koncertuzvedumā piedalās O.Dreģes tuvākie skatuves kolēģi un draugi Mirdza Martinsone, Baiba Indriksone, Sarmīte Rubule, Juris Strenga, Jānis Reinis un Gints Andžāns. Tāpat šajā koncertā gaidāmi īpašie viesi - Artis Robežnieks, Harijs Spanovskis, Jānis Paukštello, dziedātāja Olga Rajecka, ar savu klātbūtni jubilāri pagodinās režisors Jānis Streičs un citi aktrises dzīvē svarīgi cilvēki. Izbaudiet Olgas Dreģes 75 gadu jubilejas koncertuzvedumu 18.novembrī 14:00.

Turpinājumā varēs vērot latviešu mākslas filmu «Elpojiet dziļi», kas uzņemta Rīgas kinostudijā pēc Gunāra Priedes lugas «Trīspadsmitā» motīviem. Galvenās lomas atveido Uldis Pūcītis, Dina Kuple, Līga Liepiņa, Arnolds Liniņš un Pauls Butkevičs. Filma «Elpojiet dziļi» ir par jaunekli Cēzaru Kalniņu, kurš brīvajā laikā aizraujas ar mūziku. Pašdarbības kolektīvs «Optimisti» izpilda viņa rakstītās dziesmas. Veiksmīgai radošās grupas izaugsmei trūkst tikai iespējas muzicēt publikas priekšā, bet kultūras darbiniece Anita dara visu iespējamo, lai nepieļautu jauno mūziķu uzstāšanos uz skatuves. Vērojiet latviešu filmu «Elpojiet dziļi» 18.novembrī 16:00.

Dokumentālā filma «Latvijas faili. Simboli» analizē Latvijas naudu, Dziesmu svētku tradīcijas, pētīs sarkanbaltsarkanā karoga vēsturi un Brīvības piemineklī iekļautās zīmes. Pēc šiem simboliem Latviju pazīst gan tās iedzīvotāji, gan plašā pasaule. «Latvijas faili. Simboli» skatītājus sasniegs Latvijas dzimšanas dienā, 18.novembrī, 19:00.

Visas dienas garumā svētku norisei līdzi sekos LNT Ziņu reportieri, kuri dosies uz dažādām pasākumu norises vietām un ziņos, kā valsts svētkus atzīmē Latvijas iedzīvotāji, kādi ir aktuālie notikumi, uz kuriem noteikti būtu jādodas. Skatītāji aicināti pieslēgties LNT Ziņām 20:00, kuru ietvaros paredzēti dažādi stāsti, kas ļaus sajust prieku un lepnumu par zemi, kurā dzīvo. LNT Ziņu laikā notiks pieslēgšanās Latvijas Valsts prezidenta svētku uzrunai pie Brīvības pieminekļa. Tradicionāli Valsts svētki noslēgsies ar kopīgu Latvijas himnas dziedāšanu un krāšņo uguņošanas priekšnesumu 11.novembra krastmalā.

Patriotu nedēļas izskaņai un svētku kulminācijai kanāls LNT sarūpējis īpašu pārsteigumu - 21:20 būs baudāma filmas «Sapņu komanda 1935» televīzijas pirmizrāde! Kādā intervijā galvenā varoņa trenera Baumaņa atveidotājs Jānis Āmanis teicis: «Filma «Sapņu komanda 1935» nav stāsts tikai par basketbolu, tas ir stāsts par iekārtu, kāda valstī valda arī šodien.» Ieraugiet, kādus šķēršļus bija gatava pārvarēt Latvijas basketbola izlase, lai būtu pilnībā gatava pirmajam Eiropas čempionātam basketbolā 1935.gadā Ženēvā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu