LNSO sola krāšņu sezonu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai arī dziļi personisku ģimenes iemeslu dēļ LNSO galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Karels Marks Šišons 29.septembrī nevarēs diriģēt sezonas atklāšanas koncertu, tas tomēr notiks – kolēģim talkā nācis diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Tas tika pavēstīts šodien notikušajā LNSO preses konferencē, kurā orķestra valdes locekle Ilze Paidere-Staķe pastāstīja, ka viņai sestdien piezvanījis Šišons un lūdzis sameklēt aizstājēju ceturtdienas koncertam. "Patiesais iemesls, kādēļ Šišons nevar diriģēt, nav zināms, taču esam informēti, ka viņš atcēlis arī divus Vācu radio orķestra koncertus," skaidroja Paidere-Staķe, piebilstot – orķestris bijis ļoti priecīgs, ka nodiriģēt šo koncertu piekritis Ozoliņš.

Diriģents neslēpa, ka vienkārši tas nebūs, jo bijis ļoti maz mēģinājumu, taču bija pārliecināts, ka gan Čaikovska Koncerts vijolei ar orķestri, gan Rimska-Korsakova simfoniskā svīta "Šeherezade" orķestra mūziķiem un viesmāksliniekam – izcilajam vijolniekam Sergejam Krilovam – būs pa spēkam.

Orķestra pārstāve Ilze Paidere-Staķe gan raksturoja gaidāmo sezonu, gan atzina, ka vēl neesot skaidrs, vai nākamsezon orķestrim būs galvenais diriģents
Orķestra pārstāve Ilze Paidere-Staķe gan raksturoja gaidāmo sezonu, gan atzina, ka vēl neesot skaidrs, vai nākamsezon orķestrim būs galvenais diriģents Foto: LETA

Vēl Paidere-Staķe pavēstīja, ka orķestra 85.sezona gaidāma ļoti krāšņa un daudzpusīga – tiks turpināti jau publikas iemīļotie cikli "LNSO Kamermūzikas dienas", "Krievu mūzikas pērles" un "Simfoniskie koncerti bērniem". Šīs sezonas jaunums būs divi latviešu mūzikai veltītie koncerti.

Šosezon kopā ar orķestri muzicēs Latvijā jau pazīstami diriģenti – Žerārs Kostens un Mihails Tatarņikovs; vienu koncertu solījis nodiriģēt arī kādreizējais orķestra galvenais diriģents Olari Eltss. Tāpat zināms, ka Jaungada koncertus diriģēs astoņpadsmitgadīgais un ļoti talantīgais diriģents Iljičs Rivass no Venecuēlas. Kā solisti koncertos tiks izcelti arī LNSO koncertmeistari, kuri vidū būs gan trompetists Andris Ābelīte, gan vijolnieks Sandis Šteinbergs, gan citi orķestra mūziķi.

Zināms arī, ka novembrī ieplānotais dziedātājas Marinas Rebekas koncerts pārcelts uz 15.janvāri, jo dziedātājai pavērusies iespēja uzstāties "Metropolitan" operā Ņujorkā. Rīgas koncertā viņa uzstāsies kopā ar LNO galveno diriģentu Modestu Pitrenu.

Orķestra pārstāvji arī neslēpa, ka nav zināms, kurš kļūs par LNSO galveno diriģentu nākamsezon, kad beigsies noslēgtais līgums ar Šišonu. "Viņš ļoti labprāt gribētu turpināt ar mums strādāt, taču neskaidrās politiskās un finansiālās situācijas dēļ valstī neko nav iespējams plānot, tādēļ nezinām, vai nākamgad orķestrim tiks piešķirts finansējums, lai varētu samaksāt algu galvenajam diriģentam," atzina Paidere-Staķe, neslēpjot – visu Latvijas orķestru diriģentiem alga ir Ls 1500 (pirms nodokļu nomaksas), taču pagaidām šī summa nav ieplānota.

"Protams, ir daudzi orķestri, kas strādā bez galvenā diriģenta un iztiek ar viesdiriģentiem, taču, ja tā strādā ilgstoši, orķestra mākslinieciskais līmenis krītas," – tā LNSO valdes locekle.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu