10 Interesanti fakti par Dziesmu un Deju svētkiem (49)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki tūlīt ieskandinās Rīgu. Latvijas galvaspilsētas ielās būs novērojami daudzi dziedoši un dejojoši cilvēki, kā arī ikvienā Latvijas pašvaldībā tiks izkārti karogi, jo Dziesmu un Deju svētki tiek pielīdzināti nacionālajiem svētkiem.

XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku dalībnieki sabiedriskajā transportā brauks bez maksas

XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku dalībniekiem, iegādājoties speciālu e-talonu, būs iespēja Rīgas robežās pārvietoties bez maksas. Tas attiecas ne tikai uz «Rīgas satiksmes» transportlīdzekļiem, bet arī uz vilcieniem. Diemžēl, neaktivizējot speciālo e-talonu, ikviens XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku dalībnieks tiks uzskatīts par bezbiļetnieku. Gluži tāpat tiks palielināta transporta plūsma maršrutā Centrs – Mežaparks, tieši uz noslēguma koncerta laiku. Kā arī transporti kursēs līdz pat diviem naktī.

Dodies uz Mežaparku ar velosipēdu

Dodoties uz Mežaparka estrādē notiekošo koncertu, cilvēki tiek mudināti izmantot velosipēdus vai sabiedrisko transportu, jo vietas, kur novietot automašīnas, nebūs. Šādu mudinājumu izteica kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, kura pati gan uz Mežaparku brauks ar automašīnu. Lai ērti nokļūtu savā sēdvietā, uz koncertu ir jāierodas laicīgi. Estrāde būs atvērta jau divas stundas pirms koncerta sākuma.

XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku ietvaros būs iespējams apmeklēt 21 maksas un 41 bezmaksas pasākumu

XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku ietvaros būs iespējams apmeklēt 21 maksas un 41 bezmaksas koncertu. Uz bezmaksas koncertiem Dziesmu un Deju svētku padomes priekšsēdētāja Dagnija Baltiņa lūdz ierasties laikus, jo daudzi pasākumi notiks iestādēs, kur ir ierobežots vietu skaits: atnākot laicīgi, tiksiet pie sēdvietas.

Ikviens XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku dalībnieks saņems bezmaksas pusdienas

Dienas laikā ikviens dalībnieks saņems ēdienu, kura kopējā vērtība būs pieci lati. Pēc Rīgas domes izpilddirektora Juria Radzeviča domām, tā ir pietiekama summa, lai viens dalībnieks būtu paēdis.

Pirms pārvietojies pa Rīgu, iepazīsties ar izmaiņām satiksmē

Rīgas domes izpilddirektors Juris Radzevičs lūdz Rīgas iedzīvotājus iepazīties ar izmaiņām satiksmē, daudzās vietās nebūs iespējams iebraukt, atstāt automašīnas, būs arī slēgti ceļu posmi, kā arī sabiedriskais transports tiks ierobežots. Ar to visu laicīgi iepazīstoties un izdomājot veidus, kā nokļūt vēlamajā galapunktā, neviens nesabojās sev garastāvokli un baudīs Dziesmu un Deju svētku aktivitātes.

Pieprasi darba vietā papildu brīvdienu

22. jūnijā stājas spēkā grozījumi Dziesmu un Deju svētku likumā, kas nosaka, ka XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku dalībnieki var pretendēt uz brīvdienu. Ir jāiesniedz iesniegums darba devējam, lūdzot piešķirt brīvdienu 8. jūlijā.

XXV Vispārējos latviešu Dziesmu un XV Deju svētkos piedalās visdažādāko vecumu dalībnieki

Jaunākajam Dziesmu un Deju svētku dalībniekam būs tikai seši mēneši, tā ir meitenīte Elīna, kura svētkos piedalīsies kopā ar mammu. Toties vecākajam dalībniekam būs simts gadu. Simtgadnieks ir XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku goda virsdiriģents Roberts Zuika.

XXV Vispārējos latviešu Dziesmu un XV Deju svētkos dominē dejotāji

XXV Vispārējos latviešu Dziesmu un XV Deju svētkos kopumā piedalīsies 603 deju kolektīvi. Deju kultūra Latvijā ir attīstījusies, ir piedzīvots uzplaukums, dejas iestudētas augstā mākslinieciskā kvalitātē. Divu gadu laikā klāt ir nākuši veseli 100 jauni deju kolektīvi.

Policija iesaka bērniem kabatiņās ielikt telefona numurus

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis mudina svētku apmeklētājus pieskatīt savus bērnus un drošības labad ielikt kabatiņās lapiņas ar vecāku telefonu numuriem, lai noklīdušus bērnus var operatīvi nogādāt vecāku rokās.

Aktivizējušies ārzemju latvieši

Salīdzinot ar citiem gadiem, šogad notiekošajos XXV Vispārējos latviešu Dziesmu un XV Deju svētkos uz Latviju dosies rekordliels ārvalstu latviešu skaits. Kopumā Rīgā tiek gaidīti 1300 dalībnieki no dažādām latviešu kopienām ārvalstīs.

Komentāri (49)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu