Ceļvedis: ielīgošana, smilšu skulptūras, laiks dejot u.c.

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Jūnijs jau pusē, un vasara rit pilnā sparā! Šajā nedēļas nogalē varēsim iesildīties Jāņiem ielīgošanas pasākumos, kā arī meklēt nepieciešamo krāmu un nakts tirdziņos. Īpašs muzikāls baudījums gaidāms Lanas del Rejas koncertā, bet dejas mīļiem tiks atklāts laikmetīgās dejas festivāls. Arī auto pazinējiem bauda acīm Mežaparkā, bet teātra pielūdzējiem laiks rosīties uz beidzamajām sezonas izrādēm!

PASĀKUMI

Foto: AFP /LETA

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā 15. un 16. jūnijā no plkst. 12 līdz 16 norisināsies ielīgošana. Šoreiz muzejā divas dienas būs iespēja kopā ar seno tradīciju un prasmju speciālistiem veikt dažādus Jāņiem piederīgus darbus un rituālus. Sestdien, 15.jūnijā, Lībiešu sētā folkloras kopa «Silavoti» no Rīgas rādīs krustabas un pādes dīdīšanu, bet Kurzemes zemnieka sētā varēs baudīt brīvdabas teātru izrādes Rūdolfa Blaumaņa jubilejas gadā. Svētdien, 16.jūnijā, plkst.10 Usmas baznīcā notiks dievkalpojums, bet Vidzemes sētā Mālpils folkloras kopa «Mālis» un tās vadītājs Andris Kapusts mācīs līgotnes, savukārt Kurzemes zemnieka sētā folkloras draugu kopa «Skandinieki» rādīs uzvedumu «Jāņu ielīgošana». Abas dienas muzejā darbosies arī amatnieki.

Foto: publicitātes

Kalnciema kvartāla zāļu tirgū 15.jūnijā savas pirmās sezonas noslēgumu svinēs Latvijas Televīzijas raidījums «Teātris.zip». No pulksten 18.00 sāksies Nakts zāļu tirgus, pulksten 21.00 - 22.00 muzicēs grupa «Lavrix Band», bet pulksten 22.00-23.30 gan tirgus dalībnieki, gan apmeklētāji varēs piedalīties raidījuma ierakstā.

Foto: publicitātes

15. jūnijā no plkst. 17.00 līdz 23.00 bijušās dzērienu rūpnīcas Veldze teritorijā, Matīsa ielas 8 pagalmā, Rīgā, notiks Moonlight Brunch, kurā uzstāsies iecienītā grupa Astro’n’out. Uz pasākumu aicināti visi veselīgā un aktīvā dzīvesveida piekritēji, kas novērtē kvalitatīvu un augstvērtīgu pārtiku. Pasākumā piedalīsies grupa Astro’n’out ar koncertprogrammu Akvārijs, DJ Artis Volfs, kā arī Alan Guest Star. Noslēgumā būs skatāms grupas Prāta Vētra brīvdabas koncertieraksts. Atsevišķas aktivitātes būs veltītas ģimenēm ar bērniem.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Jau šo sestdien, 15.jūnijā, no plkst. 10.00 līdz 17.00 pašā Avotu ielas galā - skvērā pie Sv. Pāvila baznīcas (A. Deglava iela 1) norisināsies pirmais brīvdabas krāmu tirdziņš, kuru aicināti apmeklēt un piedalīties gan vietējie iedzīvotāji, gan kaimiņi no dažādām Rīgas apkaimēm. Tā kā tas ir īsts krāmu tirgus, apmeklētājiem jābūt gataviem ieraudzīt ļoti dažādus piedāvājumus - sākot ar lietotām drēbēm, līdz traukiem un pat kādam velosipēdam.

Foto: publicitātes

Šomēnes Jelgavā 15. un 16. jūnijā interesenti būs aicināti uz Baltijā lielāko smilšu skulptūru festivālu - 7. starptautisko smilšu festivālu -, kura tēma šogad ir «Zelta laikmets». Smilšu skulptūru skiču konkursā tika iesūtīti 40 pieteikumi, bet dalībai festivālā žūrijas komisija apstiprināja 15 pasaulē atzītus tēlniekus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Bulgārijas, Kanādas, Nīderlandes un Krievijas. Festivāls notiks Uzvaras parkā, kur jau nedēļu notiek priekšdarbi un speciālās formās tiek sablietētas smiltis, lai nākamnedēļ tēlnieki varētu sākt veidot savas skulptūras, kas atbilstoši tēmai ir plaši interpretētas.Vēl nebijis jaunums Jelgavā starptautiskā smilšu skulptūru festivāla laikā būs kvēlojošās keramikas skulptūras.

Foto: publicitātes

15.jūnijā Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Džūkstes pasaku muzeju aicina izzināt daudzveidīgo pļavu pasauli un doties uz Pļavu dienu Ķemeru nacionālajā parkā. 15:00 Pļavu dienas atklāšana Džūkstes pasaku muzejā (Lanceniekos, Tukuma novadā, Džūkstes pagastā). Ekskursija pa muzeju un uz pļavām gida pavadībā. Zāļu tējas vārīšana uz ugunskura, vainagu vīšana, tautasdziesmas.

Foto: publicitātes

Lai ieskandinātu tuvojošos Jāņus un kopīgi mācītos līgot vēl pirms pašiem svētkiem, «Saulgriezis 2013» turpina pērn aizsākto tradīciju īsi pirms Jāņu dienas Valmiermuižas pils parkā pulcināt lielus un mazus jāņabērnus uz bagātīgām ielīgošanas svinībām, kur senlatviešu tradīcijas satiekas ar mūsu dienām. Ikviens varēs iemācīties dziedāt līgodziesmas, izzināt jāņuzāļu noslēpumu un pie ziedu sievas uzpīt svētku vainagu. Lai sarūpētu cienastu svētku galdam, plkst. 12:00 - 16:00 norisināsies tirdziņš «Ar gardu muti Valmiermuižā». Uz tirdziņu andelēties sabrauks ap 50 mājražotāju un amatnieku no visas tuvējās apkārtnes. Plkst. 20:30 uz skatuves kāps grupa «Laimas muzykanti», kas izpildīs tautasdziesmas etnoroka apdarē un ar trakulīgiem deju ritmiem vidzemniekiem sola parādīt, kādas ir svinības latgaliešu gaumē. Plkst. 22:30 uz latvju dančiem visus ielīgotājus aicinās grupa «Folkvakars». Ikvienam izdejojamus soļus ierādīs prasmīgi dejotāji, bet muzikālām atpūtas pauzēm grupa būs sarūpējusi savas oriģinālkompozīcijas. Tieši pusnaktī festivāla skatuve piederēs dūdu un bungu grupai «Auļi».

Foto: AFP /LETA

Kultūras un atpūtas parkā «Mežaparks» plkst. 13:00 notiek sacensības «Dzintara Volga 2013». Šā gada 15. jūnijā jau trešo gadu pēc kārtas kultūras un atpūtas parkā «Mežaparks» norisināsies vēsturisko padomju auto sacensības «Dzintara Volga» un šovs 60., 70. un 80.gadu noskaņās. Šogad pasākums solās būt vēl aizraujošāks un piepildīts ar adrenalīnu, jo «Dzintara Volgai» aprit 50 gadi! Mežaparkā ik gadu norisinās padomju auto šovs un sacensības «Dzintara Volga», kas savulaik bija vienas no prestižākajām auto sacensībām bijušajā Padomju savienībā un pulcēja desmitiem tūkstošu skatītāju. Pirmās «Dzintara Volgas» sacensības notika 1963. gadā un norisinājās tieši Mežaparkā.

KONCERTI

Foto: REUTERS/ScanPix

«Arēnā Rīga» 14.jūnijā uzstāsies dziedātāja Lana del Reja (Lana Del Rey). Lana del Reja, īstajā vārdā Elizabete Grānta (Elizabeth Grant), ir viena no patlaban populārākajām amerikāņu alternatīvās popmūzikas izpildītājām. Dziedātāja ieguvusi vairākus prestižus apbalvojumus, tostarp 2012.gada Lielbritānijas «Brit Awards» balvu par labāko starptautisko debiju, MTV mūzikas balvu par labāko alternatīvo performanci, kā arī gada labākās starptautiskās mākslinieces balvu šā gada Brit Awards ceremonijā.

Foto: publicitātes

Šovasar Rīgas festivāla koncertprogramma būs baudāma arī Mazajā Mežotnes pilī, kur 14.jūnijā izskanēs arī ietekmīgā 20.gadsimta komponista Džona Keidža mūzika, ziņo Rīgas festivāla preses sekretārs Mārtiņš Pučka. Koncertā pianists Juris Žvikovs ar Latvijas Nacionālās operas klavieru trio «Opera» izpildīs gan Keidža, gan Pētera Plakida un Dmitrija Šostakoviča skaņdarbu programmu, ko papildinās režisora un videomākslinieka Roberta Rubīna projekcijas.

www.rigasfestivals.lv

Foto: publicitātes

Ņemot vērā to, ka uz Rīgas festivālā paredzēto akordeonistes Ksenijas Sidorovas un čellistes Gunas Āboltiņas koncertu «Čella un akordeona burvība» 19.jūnijā visas biļetes jau ir pārdotas, festivāla rīkotāji raduši iespēju rīkot vienu papildkoncertu. Abas talantīgās mūziķes būs iespēja dzirdēt papildkoncertā, kas notiks Spīķeru koncertzālē 17. jūnijā plkst. 20, informē Rīgas festivāla preses sekretārs Mārtiņš Pučka.

IZRĀDES UN DEJAS

Foto: publicitātes

Laikmetīgās dejas festivāls «Laiks dejot 2013» notiks Rīgā 14.-18. jūnijā. Aicinot baudīt laikmetīgās dejas dažādību, festivāls piedāvās izrādes, meistarklases un diskusijas dažādās norises vietās - gan teātros, gad brīvā dabā - Dailes teātra Mazajā zālē, Zirgu pastā, Doma baznīcas dārzā, galerijā Betanovuss uz AB dambja, Saktas puķu tirdziņā un Rīgas horeogrāfijas vidusskolā. Šogad festivālā piedalīsies mākslinieki no Latvijas, Šveices, Austrijas, Itālijas, Krievijas, Kipras, Amerikas un pat Urugvajas. Katru vakaru skatītāji, piedzīvojot lokāciju maiņas prieku, varēs baudīt divas līdz trīs izrādes, bet pa dienu apmeklēt viesmākslinieku meistarklases, sniedzot ieskatu jaunākajās laikmetīgās dejas tehnikās, improvizācijā, kompozīcijā. Tās būs pieejamas gan interesentiem ar pieredzi, gan iesācējiem.

Festivāla "Laiks dejot" programma

Foto: publicitātes

15.jūnijā ar Dailes teātra dienu Siguldā noslēgsies Dailes teātra sezona. Siguldas pilsētas kultūras namā notiks divas izrādes. Plkst.12.00 uz izrādi «Sūnu ciema zēni» aicināti mazākie skatītāji, lai sekotu līdzi Andreja Upīša varoņu Ješkas, Bukstiņa un Andra gaitām pasaulē, meklējot Laimes lāci. Plkst. 18.00 būs iespēja redzēt Dailes teātra izcilo aktieru Olgas Dreģes un Jura Strengas jubilejas izrādi «Mīļais melis» Kārļa Auškāpa režijā – komēdiju, kas veidota pēc Džordža Bernarda Šova un Stellas Kempbelas vēstulēm. Koncertzālē «Baltais flīģelis» plkst. 17.00 izrādē «Neprātīgā Zelda» skatītāji aicināti būt kopā ar aktieriem Dārtu Daneviču un Daini Grūbi, kuri Dž.Dž.Džilindžera iestudējumā atveido visai bohēmisko pāri Frensisu Skotu un Zeldu Ficdžeraldus, atklājot viņu skaistās dzīves otru pusi, kurā draud ārprāts un psihiskā slimība, kas nenovēršami saēd prātu un personību. Viesizrāžu diena izskanēs plkst. 21.00 Siguldas pilsdrupu estrādē ar Reja Kūnija un Džona Čepmena komēdiju «Ar vīru nav viegli», ko iestudējis Dž.Dž.Džilindžers. Ir gandrīz neiespējams izsekot lugas autoru savirpinātajām attiecību, notikumu un pārpratumu kaskādēm, tāpēc skatītājiem garantēta kārtīgas izsmiešanās kūre.

Foto: publicitātes

Noslēdzot 106. sezonu, Liepājas teātris dāvina skatītājiem vēl vienu jauniestudējumu - jau piektdien, 14.jūnijā, pirmizrādi piedzīvos muzikāla leģenda «Minhauzena precības» Valda Lūriņa režijā. Vienai no Mārtiņa Zīverta populārākajām pirmskara lugām oriģinālmūziku radījis komponists Valdis Zilveris, bet dziesmu tekstus - Jānis Peters. Ar abiem māksliniekiem režisors strādājis jau agrāk, Liepājā veidojot iestudējumu «Trīs draugi». Minhauzena lomu atveido Mārtiņš Kalita, viņa mīļoto Jakobīni - Everita Pjata. «Aktieri galvenajām lomām pie manis parasti atnāk ļoti dabiski - tā par Čaku kļuva Kaspars Kārkliņš, bet Robertu - Sandis Pēcis. Es nebūtu piekritis Liepājā iestudēt šo izrādi, ja nebūtu redzējis te Minhauzenu, bet to es saskatīju Mārtiņā,» režisors pamato savu izvēli.

TV

Foto: TV3

Šosezon TV3 šova «Saimnieks meklē sievu» skatītājus gaida pārsteigums – iepazīšanās sērijā būs deviņi saimnieki un viena saimniece. Kura tā būs un kādēļ tieši viņa iekļauta finālistu desmitniekā, skatieties pirmajā «Saimnieks meklē sievu» sērijā. 14.jūnija vakarā visi desmit dalībnieki stāstīs par iemesliem, kādēļ piedalās šovā, un galvenais - kādam jābūt mīļajam un vienīgajam cilvēkam pie sāniem. «Saimnieks meklē sievu» jaunā sezona īpaši izceļas ar to, ka Latvijas saimnieki pārstāvēs visus novadus – Kurzemi, Vidzemi, Zemgali un visīstāko Latgali. Kā atzīst šova veidotāji, Latvija izbraukāta krustu šķērsu, jo dažs no saimniekiem dzīvo teju 300 kilometru attālumā no Rīgas.

TV3, 14.06. plkst. 20:20.

Foto: publicitātes

LTV1 ēterā 22.jūnijā pulksten 21.20 «Teātra Zip» sezonas noslēguma raidījums ar ierakstu no svētkiem Kalnciema kvartālā un Nacionālā teātra 1987.gadā ierakstītās izrādes «Skroderdienas Silmačos» demonstrējumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu