Nobela laureāts atzīts par vainīgu turku apvainošanā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Stambulas Šišli rajona tiesa atzinusi rakstnieku Orhanu Pamuku (Orhan Pamuk) par vainīgu turku tautas apvainošanā, vēsta laikraksts "Hurriet".

Tagad Nobela prēmijas laureātam literatūrā jāsamaksā 6000 liru (1800 latu) pieciem prasītājiem, kuri viņu 2005.gadā iesūdzēja tiesā. Viņam ir arī 15 dienas laika apstrīdēt šo spriedumu.

Pamuks tika notiesāts par paziņojumu, ko bija publicējis Cīrihes laikraksts "Tages-Anzeiger".

Rakstnieks paziņoja, ka Turcijā tika nogalināts viens miljons armēņu un 30 000 kurdu, taču tas nevienu neuztrauc, izņemot viņu.

Tiesā viņu iesūdzēja jurists Kemals Kerinčsizs un četru kaujās bojāgājušo turku karavīru tuvinieki.

Sākumā prasība tika noraidīta; Šišli tiesa nolēma, ka nav iespējams noteikt kaitējumu, ko Pamuka vārdi nodarījuši konkrētiem tautas pārstāvjiem, kādi ir prasītāji. Tomēr apelāciju instance nosūtīja lietu jaunai izskatīšanai; tiesai bija jāpieņem lēmums, ņemot vērā prasītāju pašcieņu un piederības sajūtu tautai.

Pašlaik viens no cietušajiem - bijušais Turcijas Juristu asociācijas vadītājs Kemals Kerinčsizs - atrodas apcietinājumā saistībā ar lietu par organizācijas "Ergenekon" pretvalstisko darbību. Kā paziņojušas Turcijas varas iestādes, viens no sazvērnieku mērķiem bijis Pamuka nogalināšana.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu