"Arsenālā" atklās otro Purvīša balvas izstādi (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē "Arsenāls" 18.februārī atklās otro Purvīša balvas izstādi, kuru veidojuši Purvīša balvai par izcilāko sniegumu vizuālajā mākslā 2009. un 2010.gadā izvirzītie astoņi mākslinieki.

Astoņi mākslinieki

LNMM reklāmas un informācijas darba kuratore Natālija Sujunšalijeva informēja, ka izstādes atklāšana paredzēta balvas pasniegšanas dienā - 18.februārī plkst.18, bet apmeklētājiem tā būs atvērta no 19.februāra. Ekspozīciju varēs apskatīt līdz 10.aprīlim.

Jau vēstīts, ka Purvīša balvai neatkarīgie eksperti šoreiz izvirzījusi astoņus māksliniekus - Ilmāru Blumbergu, Kristapu Ģelzi, Kristīni Kursišu, Imantu Lancmani, Kasparu Podnieku, Mārtiņu Ratniku, Intu Ruku un Krišu Salmani.

Purvīša balvas ieguvēju noteiks starptautiska desmit cilvēku žūrija, izvērtējot finālistu veikumu viņu kopējā izstādē.

Blumbergs balvai izvirzīts par izstādi "Lietiņš līst, lietiņš līst! Sapērk bildītes. Sapērk bildītes!", Kursiša - par izstādi "Ārpus kontroles", Ģelzis - par izstādi "Varbūt" ("Maybe"), Lancmanis - par izstādi "Piektais bauslis. Gleznu cikls "Revolūcija un karš"", Podnieks - par izstādi "Neparasta vieta", Ratniks - par izstādi "Zeme", Ruka - par izstādi "Amālijas iela 5a" un Salmanis - par izstādi "Pazudušie".

Balvas ieguvēju noteiks starptautiska desmit cilvēku žūrija

Finālisti izvēlēti no katra ceturkšņa nominantiem, kurus divus gadus atlasīja septiņu ekspertu darba grupa - mākslas zinātniece un LNMM pārstāve Elita Ansone, mākslas zinātniece izdevniecības "Neputns” galvenā redaktore Laima Slava, mākslinieks Latvijas Mākslas akadēmijas docents un Jauno mediju kultūras centra "RIXC” dibinātājs Raitis Šmits, mākslas kritiķe un žurnāla "Foto Kvartāls” galvenā redaktore Alise Tīfentāle, laikraksta "Diena” kultūras žurnālists Jegors Jerohomovičs, mākslas zinātniece un kuratore Ieva Kulakova, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Jānis Taurens.

Savukārt 2011.gada Purvīša balvas žūrijā šogad darbosies septiņi Latvijas un trīs ārvalstu pārstāvji - LNMM direktore Māra Lāce, muzeja patrona SIA "Alfor" valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns, kultūras ministre Sarmīte Ēlerte, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Eduards Kļaviņš, mākslas kuratore un teorētiķe Helēna Demakova, mākslas kuratore, teorētiķe un laikraksta "Kultūras Forums" galvenā redaktore Inga Šteimane, mākslas kolekcionārs Andris Kļaviņš, mākslas kolekcionāre, mākslas vēsturniece, kritiķe un kuratore no Polijas Anda Rotenberga, mākslas teorētiķis un kurators, Krievijas Valsts mākslas muzeja "Ermitāža" laikmetīgās mākslas nodaļas vadītājs Dmitrijs Ozerkovs, kā arī mākslas teorētiķe un Lietuvas Nacionālās mākslas galerijas vadītāja Lolita Jablonskiene.

Balva iedibināta 2008.gada janvārī ar mērķi regulāri un sistemātiski apzināt aktuālos notikumus un novērtēt izcilāko sasniegumu Latvijas profesionālajā vizuālajā mākslā, veicināt Latvijas mākslas procesa intensitāti, jaunu projektu un oriģinālu ideju attīstību, popularizēt Latvijas mākslinieku radošos panākumus gan Latvijā, gan ārpus valsts robežām. Purvīša balva tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kurš dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām.

Pirmo Purvīša balvu 2009.gada 11.februārī saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu "Solitude".

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu