Ziedoņa dzejai ir nepārvērtējama nozīme (22)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mūžībā aizgājušā Imanta Ziedoņa darbiem ir nepārvērtējama nozīme un viņš latviešu valodai dzejā spēja piešķirt neticamu vieglumu, uzskata TVNET uzrunātie literāti un izcilā dzejnieka laikabiedri.

«Imanta dzejai ir nepārvērtējama nozīme,» sarunā ar TVNET norāda rakstnieks Andris Kolbergs. «Viņš vienmēr ir bijis vecis ar mugurkaulu, kas man viņā ir ļoti paticis. Es dzīvoju viens un draudzējos ar retajiem, bet Imants bija viens no tiem, ar ko man bija labas attiecības.»

Ziedonis paveicis daudz, būdams sekretārs Latvijas Rakstnieku savienībā un, pēc Kolberga teiktā, «pagrieza to kuģi, lai tas peldētu pareizā virzienā».

Dzejnieks Knuts Skujenieks, kurš pagājušā gadsimta piecdesmito gadu beigās kopā ar Ziedoni strādāja žurnālistikā, norāda, ka viņa aiziešana viņsaulē ir liels zaudējums. Pagājušā gadsimta piecdesmito gadu beigās, sešdesmito gadu sākumā abi kopā strādājuši žurnālā «Liesma». Viņiem bijušas vairāk koleģiālas attiecības, un Skujenieks atzīst - ar Ziedoni daudz strīdējies jau kopš pirmo grāmatu izdošanas.

Viņam žēl, ka nav izdevies Imantu satikt pirms viņa aiziešanas viņsaulē, taču ir pārliecināts, ka tas, kas uzrakstīts, nekur nepazudīs, bet ir skeptisks par viņa dzejas izmantošanu mūzikā. «Tā ziedonistu draudze kļūst jau drusku, nu tāda... Dzied visādas mantras un tā tālāk,» pārdomās dalās Skujenieks. Tomēr viņš nešaubās, ka tāda kalibra dzejnieks kā Ziedonis ir nozīmīga figūra latviešu literatūrā. «Es vēlētos novēlēt saldu dusu Imantam,» nobeigumā teic viņa laikabiedrs.

Diriģents Gido Kokars apliecina, ka daudz vērtīgu mūzikas skaņdarbu radušies tieši sadarbībā ar Ziedoni. Viņa paša spilgtākās atmiņas saistās ar savu un brāļa Imanta Kokara 70 gadu jubilejas koncertu, kurā piedalījies arī izcilais dzejnieks.

«Man personīgi Ziedonis ir visģeniālākais rakstnieks. Viņš bija tik emocionāli bagāts un latviešu valodai dzejā piešķīra lielu vieglumu. Esmu desmit reizes izlasījis «Krāsainās pasakas». Ziedonis ir vienreizējs ģēnijs,» uzskata diriģents. «Žēl. Vairāk nekā.»

Komentāri (22)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu