Ziedonis bija un paliks daudzu ideāls (33)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Imants Ziedonis bija un paliks viens no Latvijas dižgariem. Kādreizējais Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs Dainis Īvāns sarunā ar portālu TVNET mūžībā aizgājušo dzejnieku dēvēja par daudzu iedrošinātāju un izaicinātāju.

Viņš atgādināja, ka kopā ar Ziedoni un viņa darbiem izaugušas vairākas paaudzes. Piemēram, viņa paaudzei Ziedonis, līdzīgi kā Ojārs Vācietis, bija sava laika ideāls.

Ļaudis apzināti un arī neapzināti pārņēma Ziedoņa rīcības un domāšanas veidu, izteiksmes līdzekļus un frāzes.

Toreiz cilvēki savus elkus atrada publicistikā, bet šodien - dažādos šovos un uz estrādes skatuves.

Īvāns pazina Ziedoni personīgi. «Man viņš bija tāds kā dzīves skolotājs. Ziedonis mani personīgi atbalstīja un iedrošināja. Nekad nejutu gadu starpību. Ziedonis vienmēr bija jauns.»

Domāju, ka arī mūžībā Ziedonis aizgāja jauns.

Ziedonis savas dzīves laikā paguva izdarīt ļoti daudz. Viņu var uzskatīt par Latvijas dižgaru. Īvāns uzskata, ka šodienas cilvēki Ziedoņa aiziešanu varētu pārdzīvot līdzīgi kā iepriekšējo paaudžu ļaudis skuma par Raiņa nāvi.

Vienlaikus var priecāties, ka Ziedoņa kā lielas personības izteiktie vārdi, darbi, domas paliks cilvēku apziņā joprojām. Turklāt daudzi lietos Ziedoņa izteicienus, to pat neapzinoties.

Daži izteikušies, ka Ziedonis bija latviešu tautas diplomāts. Taču Īvāns tam nepiekrīt. Viņš Ziedoni atminas kā asu, tiešu un godīgu cilvēku.

Ziedonis nepeldēja pa straumi. Viņš mudināja arī citus nepeldēt pa straumi.

Viņš meklēja un atrada domubiedrus, kuriem pietika spēka stāties pretī vairākuma viedoklim, darot pretēji vispār pieņemtajām normām.

Rezumējot var teikt, ka Ziedonis bija lielais iedrošinātājs un izaicinātājs.

Portāls TVNET jau vēstīja, ka Ziedonis mūžībā aizgāja trešdienas vakarā 79 gadu vecumā.

Komentāri (33)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu