«Mūsdienu Latvijas garšas» ekspertiem pauti iet pie dūšas! (16)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

«Mūsdienu Latvijas garšas» lietpratēji viesojas Latvijas senākajā pilsētā Ludzā, kur nobaudīja īstu latgaļu kuhņu. Kuhņas virsaitim Ērikam Kondrātam pavārmāksla ir hobijs, nevis profesija. Tomēr viņš uzdrīkstējās piedalīties garšas meklējumu konkursā, piedāvājot ekspedīcijas dalībniekiem nogaršot jēra pautus!

Garšas ekspedīcijas «Mūsdienu Latvijas garša» otrās sezonas žūriju pārstāvēja: šefpavārs Māris Jansons, zemnieks Mareks Bērziņš un viesmīlības eksperte un nesen izdotās grāmatas «Dzīves garša» autore Ilze Jurkāne.

Foto: publicitātes

Izcilā krāsns un zilās acis!

Ekspedīcijas dalībnieki bija patīkami pārsteigti, iepazīstoties ar latgaļu sētu, podnieka darbnīcu un virtuvi ar īstu latgaļu krāsni. Māris novērtēja šīs krāsns devumu, bet Ilzi sajūsmināja virsaiša zilās acis un labestība.

Latgaļu virsaitis bija izlēmis tālos viesus cienāt ar tradicionālajiem latgaļu ēdieniem. Kā pirmo ēdienu žūrijai vērtēt deva ar saldu biezpiena masu pildītu ķirbi.

«Šis ēdiens tika gatavots katrā latgaļu sētā. Lai nu kas varēja nebūt mājās, bet govs piens un dārzeņi bija vienmēr,» zina stāstīt virsaitis Ēriks. Biezpiena masai Ēriks pievieno arī olas un dažādas augļu un ogu sukādes. Pievienojot kaltētu ananasu, pavārs skaidro: «Tas būs tas jauninājums!»

Foto: publicitātes

Ķirbja recepte vēl uzlabojama

Nogaršojot ķirbi, ekspedīcijas dalībnieki nosauc to par gardu, bet ne par izcilu saldo ēdienu.

«

Jūs mani varat saukt par kretīnu, bet es jau jūtu, kā šo recepti var vēl uzlabot,

piemēram, ar saldējumu. Ir potenciāls, ar ko strādāt! Šajā vidē ēdiens iederas, bet ne pie manis - restorānā,» pēc pildītā ķirbja nogaršošanas secina Māris.

Izrādās, ka arī Ilze nav saldo ēdienu cienītāja un šo recepti iztēlojas pavisam citādāku: «Es jau atkal iedomājos, kā tas garšotu ar gaļu, sīpoliem...»

Foto: publicitātes

Pauti iet pie dūšas, dārzeņi ne

Virsaitis kā savu firmas ēdienu bija nolēmis pasniegt

jēra pautus, kurus Latgalē ēda, ja gaidāma kāda lielāka ballīte ar iedzeršanu.

Pēc tradīcijām šis ēdiens īpaši domāts jaunajiem puišiem, lai tie taptu vīrišķīgāki!

Ēriks sākotnēji pautus iztīra, tad panē un cep karstā pannā. Klāt jēra pautiem tiek pasniegts sautējums no pastinakiem, burkāniem un pupiņām. Arī mērcīte īpaši izraudzīta - sarīvēts skābs gurķis ar krējumu.

Kad ēdiens tiek servēts uz galda, vērtētājiem tiek jautāts, kas tas ir, uz, ko Māris atbild: es jau redzu, kotlete! Kad visi izdzird šā ēdiena īsto izcelsmi, eksperti apmulst, bet ir gatavi nogaršot!

«Tas bija kaut kas... Tik maigs kā teļš.

Esmu pārsteigta, kā kaut kas tik vīrišķīgs var būt tik maigs

kā delikatese,» ēdienu bauda Ilze.

Mareks arī šo ēdienu nodēvē par delikatesi: «Atzīšos, ka es visas ekspedīcijas laiku gaidīju, kad ēdīsim pautus!»

«Tā ir laba uzdrīkstēšanās. Pauti bija gaiši, maigi - kādiem tiem jābūt. Bet dārzeņi bija bez garšas,» vērtē Māris.

Kopvērtējums: 12 karotītes!

Ilze: 4 karotītes

Mareks: 4 karotītes

Māris: 4 karotītes

Komentāri (16)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu