Mārtiņa Freimaņa atdusas vietā atzīmē Mārtiņdienu (52)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Santa Sergejeva/TVNET

Mārtiņdienā Aizputes kapos Mārtiņa Freimaņa atdusas vietu klāja simtiem mārtiņrožu ziedu, dega sveces un skanēja Freimaņa komponētās dziesmas, arī viņa iecienītā latviešu tautas dziesma «Pie Dieviņa gari galdi». Pieminēt mūžībā aizgājušo komponistu un dziedātāju viņa vārda svētkos bija ieradušies vietējie iedzīvotāji, draugi un talanta cienītāji.

Visu dienu Mārtiņa Freimaņa dzimtajā Aizputē tiek atzīmēta Mārtiņdiena. Īpaši emocionāls izvērtās piemiņas pasākums Freimaņa atdusas vietā. Pieminēt savu draugu un «cīņu biedru» bija ieradušies Mārtiņa draugi – grupa «Tumsa» un tās solists Valters Frīdenbergs, grupa «PeR», dziedātājas Olga Rajecka, Ilva Šeškauska-Štāla jeb Chilli, Māra Upmane-Holšteina un Kārlis Būmeisters jeb Kaža, kā arī Mārtiņa Freimaņa draudzene Zanda Štrausa un ierakstu kompānijas «MicRec» direktore Elita Mīlgrāve.

Pie Mārtiņa atdusas vietas skanēja Mārtiņa Freimaņa komponētās dziesmas, dega sveces, smaržoja mārtiņrozes un noritēja pa asarai.

Zanda Štrausa sarunā ar TVNET atklāja, ka Mārtiņam Freimanim vārdadiena bijusi viena no svarīgākajiem svētkiem gadā. «Viņš savu vārdadienu gaidīja un mīlēja vairāk pat par savu dzimšanas dienu,» piebilst Zanda. Turklāt Mārtiņa vārdadienas vienmēr bijušas īpašas ar karnevāliem, masku gājieniem un bluķa vilkšanu pa Stabu ielu. Viņa atminas kā Mārtiņš gatavojies vārda svētku svinībām – pats cepis un šmorējis, lai draugiem sarūpētu cienastu. Turklāt teicis: «Kas tie par «helovīniem», ja mums ir sava Mārtiņdiena, kad var iet ķekatās. Viņš bija latvisko tradīciju atzinējs,» atklāj Mārtiņa Freimaņa draudzene.

Mārtiņa Freimaņa vārdadiena viņa dzimtajā pilsētā noslēgsies ar skatuves kolēģu muzikālajiem priekšnesumiem Aizputes kultūras namā.

Komentāri (52)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu