Kino forums "Arsenāls" turpmāk notiks katru gadu (8)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sākot ar šā gada rudeni, starptautiskais kino forums "Arsenāls", kas līdz šim notika reizi divos gados, turpmāk notiks katru gadu, šodien žurnālistiem atklāja "Arsenāla" dibinātājs Māris Gailis.

(papildināts ar video)

"Arsenāls" Rīgā notiks no 17.septembra līdz 26.septembrim

Festivāla programma šogad būs īpaša ar to, ka tā skatīsies tālu uz austrumiem, iepazīstinot skatītājus ar japāņu jauno vilni. Latvijā līdz šim nekas tāds nav rādīts, tādēļ būs interesanti, jo tiks rādīts kas nebijis un neredzēts, informēja "Arsenāla" direktore Sonora Broka.

Festivāla tēma - Japānas kino

Starptautiskā kino foruma "Arsenāls" veidotāji programmu sola atklāt īsi pirms foruma sākšanās, taču patlaban tiek stāstīts, ka šā gada "Arsenāla" fokuss būs uz Japānu sešdesmitajos gados.

"Visi zina franču jauno vilni, bet par japāņu jauno vilni līdz šim ir maz runāts.

Daudzi brīnās par to, ka japāņiem bija spēcīga jaunā viļņa kustība. Lai šo neziņu kliedētu, mēs demonstrēsim skatītājiem spēcīgas tā laika japāņu filmas. Arī šogad forums piedāvās īpašos notikumus, kā arī Latvijā viesosies īpašie viesi," stāstīja "Arsenāla" programmu grupas vadītāja Šarlote Līduma.

"Arsenāls" demonstrēs japāņu režisora Jošida Jošišige trīs filmas, kuras tapušas sadarbībā ar režisora sievu. Režisors būs arī foruma goda viesis, kurš Latvijā apmeklēs savu filmu seansus. Kā festivāla viesis tiks gaidīts arī kinorežisors Otars Joseliani un citi ar kino saistīti cilvēki.

Eksperimentālais kino

Starptautiskai kino forums "Arsenāls" sadarbosies arī "kim?", kas pirmo reizi foruma laikā piedāvās Latvijas un ārvalstu mākslinieku veidotu eksperimentālā kino un video skati "kim? Kino", informēja "kim?" direktore un programmas "Mākslinieku kino" koordinatore Zane Čulkstēna.

"kim?" direktore, programmas "Mākslinieku kino" koordinatore Zane Onckule  piedalās starptautiskajam kino forumam "Arsenāls" veltītajā preses konferencē par šā gada kino foruma galveniem akcentiem un programmu.
"kim?" direktore, programmas "Mākslinieku kino" koordinatore Zane Onckule piedalās starptautiskajam kino forumam "Arsenāls" veltītajā preses konferencē par šā gada kino foruma galveniem akcentiem un programmu. Foto: LETA

Agrāk pastāvējušais nodalījums starp eksperimentālo kino un video mākslu pamazām izzūd un "kim? Kino" programmā tiks rādīti video, kas ir sava veida multiplatformu darbi, piemēroti gan demonstrēšanai televīzijā, gan kinoteātrī, gan arī tiešākā vizuālās mākslas kontekstā - muzejā un mākslas galerijā. Šīs skates pamatā ir paplašinātā mākslas lauka ilustrācija, kas tiek veidota caur atsevišķu reģionu un valstu - Latvijas, Francijas, Somijas, Ķīnas un Nīderlandes - pārstāvēto autoru darbu izlasēm.

Programmas "kim? Kino" norises laikā no 21.septembra līdz 25.septembrim tiks piedāvāti pieci seansi, katru vakaru veltot vienas valsts mākslinieku darbiem. Pirmā skate tiks demonstrēta kinoteātrī "K.Suns", savukārt pārējās filmu skates norisināsies "kim?" telpās. Filmu skates pirms filmu programmas sākuma tiks papildinātas ar kino teorētiķu un kritiķu komentējošu uzrunu auditorijai, stāstīja Čulkstēna.

Kino profesionāļu apmācību programma

Forums "Arsenāls" piedāvās arī kino profesionāļu apmācību programmu "Rīgas vīruss", kas notiks no 20.septembra līdz 23.septembrim.

Septembrī tiks sākta starptautiska kino profesionāļu apmācību programma, kas pulcinās 20 dalībniekus no Baltijas valstīm, Armēnijas un Gruzijas. Dalībniekiem tiks piedāvāta intensīva četru dienu programma, kuras laikā notiks scenāriju attīstīšanas un filmu mārketinga darbnīcas, lekcijas, gadījumu izpētes studijas un projektu prezentācijas. "Rīgas vīruss" piedāvās scenāriju attīstīšanas darbnīcu un filmu mārketinga darbnīcu. Pasniedzēji būs no Skandināvijas valstīm, vēstīja apmācību programmas kino profesionāļiem "Rīgas vīruss" koordinatore Dace Līdumniece.

"Arsenāla" laikā notiks arī scenāriju attīstīšanas darbnīca "Sources 2", kas ir augsta līmeņa Eiropas filmu profesionāļu apmācību programma filmu scenāriju un projektu attīstīšanā, kas organizē starptautiska līmeņa kursus dažādās Eiropas valstīs. "Sources 2" piedāvās divus kursu formātus - scenāriju autori un autoru grupas, režisori un producenti, kas attīsta konkrētu filmas projektu, varēs apmeklēt scenāriju attīstīšanas kursus, bet scenāriju autoriem, dramaturgiem, ideju attīstītājiem, scenāriju redaktoriem, filmu projektu vērtētājiem un pasniedzējiem būs iespēja apmeklēt kursus, kas gatavo scenāriju lasītājus un pasniedzējus scenāriju rakstīšanā.

Kino forums "Arsenāls" piedāvā iegādāties abonementus, kurus iespējams nopirkt "Biļešu servisa" kasēs visā Latvijā, internetā "www.bilesuserviss.lv" un kinoteātros, kur tiks izrādītas "Arsenāla" filmas - kino "Rīga" un "K.Suns".

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu