Lietuvā plosās Robins Huds

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Vērienīgā mākslas filma «Tads Blinda: leģendas sākums» («Tadas Blinda. Pradzia») īsā laika posmā ir kļuvusi par kultūras fenomenu Lietuvā, kā arī par visienesīgāko filmu Lietuvas kino vēsturē. Filma lietuviešu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā jau skatāma uz mūsu kino ekrāniem.

Apzagt bagātos un atdot nabagajiem vai otrādi?

Filma «Tads Blinda: leģendas sākums» IMDB filmu portālā

Apraksts: 1861. gads, Lietuva ir Krievijas impērijas sastāvdaļa. Politiskās intrigas ap dzimtbūšanas atcelšanu negaidīti pārvēršas zemnieku nemieros. Nepakļāvīgais, taču taisnīgais kalpu puisis Tads Blinda kļūst par dumpinieku vadoni. Spriedze starp lietuviešiem un tautas apspiedējiem vairojas ar katru mirkli, un visu vēl vairāk sarežģī tas, ka Tads ir iemīlējies bagāta zemes īpašnieka meitā. Vai viņam izdosies pretoties cariskās Krievijas režīmam, neatsakoties no mīlestības?

Lietuviešu nacionālais varonis, romantiķis un dumpinieks Tads Blinda ir mūsu kaimiņu atbilde leģendai par Robinu Hudu. Tada Blindas vārds ir iedvesmojis ne vien vienu lietuviešu paaudzi.

Pārdomas. Vairāk vai mazāk, bet lietuvieši ir malači. Ar 3,5 miljonus litu (714 000 latu) budžetu, kas Baltijas valstīm nav maza summa, Donāts Ulvīds (Donatas Ulvydas) ir uzņēmis skaistu un interesantu filmu. Lietuvieši jau iepriekš ir mūs pārsteiguši ar labu kino. Piemēram, pirms diviem gadiem tie uzfilmēja ģeniālo asa sižeta komēdiju «Zero 2». Melnie joki un Gaja Ričija cienīgs filmas stils nostrādāja lieliski. Tās režisors bija Emīls Velivis (Emilis Velyvis). Ja kāds nav paspējis noskatīties «Zero 2», obligātie to izdariet.

Tomēr atgriezīsimies pie kaimiņu Robina Huda jeb «Tada Blindas». Visvairāk man patika filmas vide, pie kuras arī «Tadas Blinda» veidotāji ir visvairāk strādājuši. Krāsas, mežs, tērpi, ieroči - viss ir pārdomāts līdz pat vissīkākajai detaļai. Turklāt šķiet, ka šī skaistā un neskartā daba nostrādā, jo tā tik ļoti līdzinās mūsu Latvijas mežiem un pļavām. Pazīstama vide vienmēr ir vieglāk uztverama.

«Tads Blida» ir stāsts par puisi, kurš bērnībā zaudējis brāli un spēka gados nav atradis savu vietu šai pasaulē. Viņš ir iemīlējies kāda bagātnieka meitā. No bērnības īsti Tads vēl nav izaudzis un, kā jau sliņķim pienākas, viņš ballējas un gāž podus. Nelaimīgu sakritību rezultātā viņš kļūst par dumpinieku vadoni un pienāk laiks viņa dzīves lielākajam izaicinājumam - kļūt atbildīgam.

Vislielākā problēma šajā filmā bija ar tās tēliem. Galvenajā lomā iejutās 1980. gadā dzimušais lietuviešu dziedātājs un kino debitants Mants Jankavičus (Mantas Jankavicius). Runā, ka Lietuvā tam dzied slavas dziesmas par atbilstošo tēlojumu un aktierspēli kopumā. Protams, man nav ne jausmas kāds tad īsti bija Lietuvas varonis, bet Manta Jankeviča atveidotais Tads bija garlaicīgs un nepārliecinošs. Viņam vajadzēja atveidot slinķi, kas pārtop spilgtā tēlā un kļūst par paraugu saviem cilvēkiem, tomēr tas nevienā brīdī nenolasījās. Nedz viņa ciešanas, ne jautrība vai mīlestība neraisīja nekādas simpātijas pret šo tēlu.

Skatoties «Tads Blinda: leģendas sākums» nepameta sajūta, ka filmas veidotāji ir tik iegrimuši vides veidošanā un autentiskumā, ka vienkārši piemirsa par tās tēliem. Par to emocijām un jūtām. Dumpis, nogalināti desmitiem draugu, izpostītas ģimenes un nodedzinātas mājas - vizuāli iespaidīgi, bet emocijas nulle. Tā ir nepiedodama kļūda jebkurai filmai. Jo īpaši - ja runājam par cilvēku ikonu. Turklāt,

ja aktieru atveidotie tēli pret filmu izturas pavirši, tad kāpēc gan lai skatītājs darītu citādi?

«Tads Blinda: leģendas sākums» noteikti ir skatāma filma, bet domāju, ka vairāki skatītāji būs vīlušies. Vizuāli tā pārsteigs jebkuru, un šī noteikti ir labākā filma, uz kuru aizvest gados vecāku cilvēku. Tieši tāpēc, ka vide ir latvietim ļoti saprotama.

Vērtējums: 6/10

Kopš filma «Tads Blinda: leģendas sākums» tiek demonstrēta Lietuvā, to ir noskatījušies vairāk nekā 300 tūkstoši cilvēku. Filmas kases ieņēmumi sasniedz 1,2 miljonus eiro, un tā ir visu laiku ienesīgākā filma Lietuvā, apsteidzot Džeimsa Kamerona kases grāvēja «Avatars» («Avatar») panākumus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu