"Izcelšanās noslēpumi. Čārlzam Darvinam 200" (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apgādā "Pētergailis" februāra sākumā klajā nākusi Gunta Kavaca grāmata "Izcelšanās noslēpumi". Čārlzam Darvinam 200. Darvinisma hronika no pasaules radīšanas līdz 21. gadsimtam”

Pasaules lielāko grāmatu namu goda vietā šogad atrodamas daudz Čārlzam Darvinam un viņa izstrādātajai evolūcijas teorijai veltītu grāmatu. Februārī šīs grāmatas ir aizpildījušas daudzu Eiropas un ASV grāmatnīcu skatlogus, jo angļu dabaspētniekam februārī 200. dzimšanas diena, bet novembrī aprit 150. gadu, kopš iznācis viens no pasaulē ievērojamākajiem zinātniskajiem darbiem – Čārlza Darvina “Sugu izcelšanās”, kas līdz ar Kopernika un Ņūtona sniegumu kļuva par pasaules zinātniskās ainas pamatakmeni.

Arī Latvijā abas ievērojamās jubilejas ir pamanītas. Apgādā PĒTERGAILIS februāra sākumā klajā nākusi Gunta Kavaca grāmata ”IZCELŠANĀS NOSLĒPUMI. Čārlzam Darvinam 200. Darvinisma hronika no pasaules radīšanas līdz 21. gadsimtam”

Grāmatā ieskicēti evolūcijas mācības tapšanas un attīstības ceļi no pirmsākumiem līdz mūsdienām. Grāmatas galvenais temats ir Č. Darvina radošā darbība, sīkāk pievēršoties diviem viņa nozīmīgākajiem darbiem – “Sugu izcelšanās” un “Cilvēka rašanās”. Aplūkota arī evolucionārās domas attīstība gan pirms, gan pēc Č. Darvina darbu iznākšanas līdz pat 21. gadsimta sākumam.

Evolūcijas teorijas autors Čārlzs Darvins par galveno šā procesa virzītājspēku uzskatīja dabisko atlasi: izdzīvo vai nu stiprākie, vai gudrākie, savukārt vājākie un garīgi mazāk attīstītie iet bojā. Attiecīgi izdzīvojušie savas labākās īpašības nodod pēcnācējiem, un tieši šādā ceļā, pēc Darvina teorijas, pērtiķis kļuva par cilvēku.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu