Vērienīga krievu modernās mākslas izsole

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izsoļu nams "Sotheby's" ceturtdien, 15.februārī, Londonā rīkos vērienīgu krievu modernās mākslas izsoli. Daļu pārdošanā piedāvāto darbu, kuru vērtība tiek lēsta no trīs līdz četriem miljoniem ASV dolāru, izsoļu nams janvārī izstādīja Maskavā, cerot iekārdināt Krievijas pircēju apetīti.

Lielākā daļa darbu novērtēti starp 20 000 ASV dolāru (11 000 latu) un 120 000 ASV dolāru (65 000 latu), taču dārgākais darbs, Erika Bulatova "Revolution. Perestroika'''', novērtēts par 158 000 ASV dolāru līdz 237 000 ASV dolāru (85 000-128 000 latu).

Lielākā mākslas darbu daļa radīti astoņdesmitajos gados - "pārbūves" laikā, kad PSKP ģenerālsekretārs Mihails Gorbačovs centās reformēt padomju sistēmu, padarot to brīvāku.

Tā rezultātā Padomju Savienībā uzplauka dažādas mākslas, tomēr valsts iedzīvotājus šie mākslas darbi maz interesēja, lai gan Rietumu kolekcionāri tos vērtēja ļoti augstu. Taču pēdējo desmit gadu laikā radusies jauna bagātu Krievijas iedzīvotāju paaudze, kas ieinteresēta krievu mākslinieku darbos.

""Sotheby''s" vienmēr meklē jaunus tirgus, un Krievijas tirgus ir krietni pieaudzis kopš 2001.gada," stāstīja izsoļu nama 19. un 20. gadsimta krievu mākslas nodaļas vadītājs. "2001.gadā mēs pārdevām krievu mākslas darbus par 9 miljoniem ASV dolāru (5 miljoniem latu), taču 2006.gadā mēs tos pārdevām jau par 150 miljoniem dolāru (80 miljoniem latu). Tas ir liels progress. Jaunie krievu bagātnieki grib krāt moderno mākslu."

Līdz šim aktīvajā krievu mākslas tirgū pārsvarā tika pārdoti 19.gadsimta un 20.gadsimta pirmsrevolūcijas darbi, bet par moderno mākslu bija niecīga interese. Taču pēdējā laikā viss mainījies.

"Pēdējā gada laikā pieaudzis pieprasījums pēc krievu modernās mākslas," sacīja "Sotheby''s" krievu mākslas nodaļas priekšniece Džoanna Vikerija. "Tas ir pēdējais krievu mākslas tirgus segments, kas turpina pieaugt."

Krievijā mākslas kolekcionēšana ir kļuvusi par modes lietu bagātiem cilvēkiem, kas grib izskatīties gudrāki, un, tā kā tikai Ņujorkā dzīvo vairāk miljardieru nekā Maskavā, "Sotheby''s" izsole varētu uzrādīt labus rezultātus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu