Baznīca iesūdz kinostudiju "Columbia Pictures" (11)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Brazīlijas katoļu baznīca iesūdzējusi tiesā Holivudas kinostudiju "Columbia Pictures" par neatļautu pasaulslavenās Kristus Pestītāja statujas attēlu izmantošanu katastrofu filmā "2012".

Riodežaneiro arhibīskapija pieprasa kompensāciju par nodarītajiem zaudējumiem, kā arī procentus no peļņas, ko nesusi filma, kurā redzams, kā pasaules bojāejā tiek iznīcināta statuja.

Riodežaneiro arhibīskapija pārvalda autortiesības, kas saistītas ar 40 metru augsto statuju, kas 1931.gadā tika uzcelta uz Korkovado kalna 709 metru augstumā virs jūras līmeņa. Saskaņā ar Brazīlijas likumdošanu autortiesības pieder autoram līdz viņa nāvei, un tad tās pāriet pie viņa mantiniekiem vai tiesību pārmantotājiem uz 70 gadiem.

Kristus Pestītāja statuju radīja poļu izcelsmes franču tēlnieks Pols Landovskis. Pēc viņa nāves 1961.gadā autortiesības pārņēma Riodežaneiro arhibīskapija līdz 2032.gadam, kad tā kļūs par daļu no sabiedriskā īpašuma. Kā norādīja arhibīskapijas jurists, praksē statujas attēlu izmantošana tiek atļauta 99% gadījumu, tomēr kinostudijas "Columbia Pictures" tika noraidīta.

"Arhibīskapija nepiekrita reliģiskā simbola izmantošanai filmas veidošanas sagatavošanas daļā, taču "Columbia Pictures" ignorēja aizliegumu,"

paskaidroja Klaudīne Dutra, piebilstot, ka daudzus ticīgos aizvainoja statujas sagraušanas ainas. "Mēs vēlamies, lai studija "Columbia Pictures" publiski paziņo, ka tā nevēlējās nevienu aizvainot."

Juriste atklāja, ka šobrīd norisinās pārrunas, un pagaidām baznīca nezina, cik lielu kompensāciju pieprasīs. "Tas būs atkarīgs no ekspertu izvērtējuma."

2007.gada jūlijā 90 miljoni interneta lietotāju visā pasaulē nobalsoja par Kristus Pestitāja statujas iecelšanu par vienu no mūsdienu septiņiem pasaules brīnumiem. Katru gadu to apmeklē vairāk nekā miljons cilvēku.

Decembrī statuja atzīta par daļu no Brazīlijas nacionālā mantojuma.

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu