Kļuvis vairāk cilvēku, kas šogad nesvinēs Valentīndienu (79)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Salīdzinot ar 2008.gadu, pieaudzis to cilvēku skaits, kuri Valentīna dienu šogad nesvinēs vispār vai atvēlēs ļoti minimālas summas. Vienlaikus lielākā daļa to respondentu, kuri tomēr plāno atzīmēt šo dienu, atvēlēs lielākas naudas summas nekā pērn.

Šogad trešdaļa aptaujāto (36%) svētku noskaņojuma radīšanai iecerējuši tērēt vairāk nekā 20 latu, 2008.gadā šādu summu bija gatavi tērēt aptuveni viens no desmit (9%). Turpretī mazāk nekā 1 latu šogad plāno tērēt 33% respondentu. 2008.gadā šādi apgalvoja vien 5%.

Ir pieaudzis arī to skaits, kas svētkus šogad nesvinēs vispār, - 53,5% salīdzinājumā ar 39% 2008.gadā.

"Kā redzams, aptaujā atspoguļojas samērā pretēji viedokļi. Tas ir skaidrojams ar to, ka daļa sabiedrības vēlas savu ikdienu papildināt ar svētkiem, sagādājot pozitīvas emocijas gan sev, gan saviem tuvākajiem. Savukārt daļa atkal tiecas kontrolēt un mazināt savus tēriņus. To, protams, vieglāk ir izdarīt, nesvinot tādus svētkus, kuri vēl nav kļuvuši par neatņemamu kultūras daļu neskaitāmās paaudzēs," skaidro Signe Bierande, Naudas plānošanas centra vadītāja. "Ja tomēr ir vēlēšanās savus mīļos iepriecināt, tad pieredze liecina, ka visbiežāk tam nav nepieciešami lieli tēriņi – pietiek ar kādu pašdarinātu dāvaniņu vai otram veltītu laiku sarunām."

Teju 15% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju svētkiem savukārt atvēlēs 1 līdz 20 latus. Proti, 1 līdz 5 latus tērēs 6%, 5 līdz 10 latus – 6%, bet 10 līdz 20 latus – 4% respondentu.

Lūk, arī izskaidrojums, kādēļ ir samazinājies to aptaujāto skaits, kuri apgalvo, ka šogad svētkus pavadīs kopā ar mīļoto kādā izklaides pasākumā (3,3%, salīdzinot ar 9% 2008.gadā), ieturēs romantisku maltīti ārpus mājām (6,4%, salīdzinot ar 9% 2008.gadā) vai pavadīs romantisku vakaru kopā ar mīļoto mājās (11,4%, salīdzinot ar 15% 2008.gadā).

Likumsakarīgi, ka līdz ar to, lai arī nedaudz, tomēr ir pieaudzis to cilvēku skaits, kas svētkus īpaši nesvinēs, tikai apsveiks mīļoto ar ziediem vai dāvaniņu.

2008.gadā šādi rīkojās 10% respondentu, bet šogad jau 11,5%. Naudas plānošanas centrs jau iepriekš ir norādījis – tuvinieku iepriecināšanai ne vienmēr ir nepieciešami lieli naudas līdzekļi, tādēļ piedāvā vairākus ekonomiskus risinājumus savu mīļoto iepriecināšanai. Dāvanas tapušas Naudas plānošanas centra akcijas "Dāvini no sirds!" laikā.

Komentāri (79)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu