Kristiana Beila pārsteidzošās pārvērtības

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kristians Beils – aktieris, kurš nekad nebija mīlējis mūziklus, bet vienus no lielākajiem lauriem plūca tieši ar savu spēli mūziklā ("Ziņu pārdevēji"), aktieris, kurš nekad nebija mīlējis komiksus, bet tagad pats atveido vienu no populārākajiem komiksu varoņiem – Betmenu! Paradoksāli? Nē, vienkārši likumsakarīgi. Jo to, ko tu nepazīsti, nevari mīlēt.

Iepazinis tuvāk gan mūziklu šarmu, gan komiksu pievilcību, Beils pilnībā nonācis šo žanru varā. Bet arī citi kino žanri viņam nav sveši. Viņš ir viens no tiem retajiem aktieriem, kurš nebaidās spēlēt dažādas lomas un kuram patīk izdzīvot visdažādākās pārvērtības.

Kristians Čārlzs Filips Beils dzimis 1974. gada 30. janvārī Pembroukšīrā, Velsā. Viņa tēvs Deivids Beils bija komerciālo aviolīniju pilots, bet māte Dženifera Beila – cirka aktrise. Ģimene bieži mainīja savu dzīvesvietu. Līdz 15 gadu vecumam mazais Kristians bija paspējis iedzīvoties vairāk nekā 15 dažādās Anglijas pilsētās. Kādu laiku viņi dzīvoja arī Portugālē. Pēc tam Kristiana vecāki izšķīrās. Viņa māte palika Anglijā, bet tēvs, būdams ļoti aktīvs dažādu sabiedrisko organizāciju pārstāvis, pārcēlās uz Losandželosu, kur pilnībā pievērsās sabiedriskajam darbam dzīvnieku, sieviešu un badā dzīvojošo aizsardzības organizācijās.

Kristiana vectēvs un vecvectēvs bija saistīti ar kino pasauli. Vecvectēvs Riks Beils savulaik bija populārs britu aktieris, piedalījies vairāk nekā 20 filmās. Arī Kristiana māsas saistītas ar mākslas pasauli: Šarona – Londonas alternatīvās rokgrupas Redd dziedātāja, bet Luīza – Marc Taper Forum teātra aktrise Losandželosā. Vienīgi trešā māsa Erīna pievērsusies datoru specialitātei.

Pirmo reizi TV ekrānos mazais Kristians bija redzams astoņu gadu vecumā, kad viņš piedalījās Lenor un maizes reklāmās. Bet 10 gadu vecumā zēns debitēja uz Vestendas profesionālās skatuves iestudējumā "Jefiņš", kurā spēlēja arī ievērojamais britu komiķis Rovanss Atkinsons, kuru visi pazīst kā misteru Bīnu.

Par Kristiana kino debiju kļuva loma padomju-norvēģu-zviedru filmā "Mio mans Mio" (1987). Tajā pašā gadā viņš spēlēja arī savu pirmo galveno lomu Stīvena Spīlberga kara drāmā "Saules impērija", kurā atveidoja zēnu, kurš cīnās par izdzīvošanu japāņu koncentrācijas nometnē Ķīnā. Atlases konkursā viņam nācās pacīnīties ar 4000 citiem maziem zēniem, kuri arī sapņoja par Džima lomu. Šī filma nodrošināja Kristianam pirmo nopietno atzinību – Kinokritiķu Nacionālās asociācijas balvu kategorijā Veiksmīgākais jaunā aktiera darbs.

Pēc filmas parādīšanās uz kinoekrāniem jaunais aktieris vistiešākajā nozīmē iepazinās ar to, ko nozīmē būt slavenībai. Reklāmas kampaņa, kas bija saistīta ar Spīlberga filmu, tika vērsta, protams, arī uz filmas galvenā varoņa atveidotāju. Sākot ar šo brīdi, Kristians sāka ienīst TV kameras. Aktieris atceras, kā toreiz lūdzis savus vecākus, lai nekad viņam vairs neliek piedalīties filmās. Vecāki akceptēja dēla vēlēšanos un turpmākajos trīs gadus Kristiana Beila vārds neparādījās filmu titros. Tomēr pilnībā ardievas kino viņš nevēlējās teikt. Laikā no 1989. līdz 1991. gadam Kristians piedalījās trīs dažādu žanru filmās: Keneta Branaga vēsturiskajā darbā "Henrijs V" un divās TV filmās – "Bagātību sala" un "Slepkavība džentlmeņu stilā".

Par nozīmīgu pavērsiena punktu Kristiana Beila karjerā kļuva piedalīšanās mūziklā "Ziņu pārdevēji". Kā atzīst aktieris, mūzikli viņu īpaši nesaistīja. Lasot scenāriju, viņš nemaz neesot aptvēris, ka tas ir mūzikls. Nedaudz vēlāk sapratis, ka tomēr būs jāspēlē dziedošajā filmā, Kristians jautājis režisoram, vai viņš nevarēšot iztikt bez dziedāšanas un dejošanas. Skaidrs, ka nu nekādi nav iedomājama galvenā varoņa darbošanās mūziklā, nedziedot un nedejot. To sapratis arī Kristians un tādēļ kopā ar citiem jaunajiem aktieriem, kuriem bija lomas filmā, divarpus mēnešus aktīvi apguva dejošanas, dziedāšanas un cīņu mākslu. Tas viss Beilu tā aizrāva, ka viņš nolēma savu turpmāko dzīvi un karjeru nopietni saistīt ar kino. Lai šo mērķi piepildītu, Kristians devās uz Losandželosu pie tēva. Šis lēmums izrādījās pareizs. Jaunais aktieris ātri iemantoja popularitāti, skatītāju mīlestību, lieliskas kritiķu atsauksmes un dažādas balvas un titulus. Izdevums "Entertainment Weekly" ierindoja viņu astoņu varenāko kulta figūru vidū pēdējo 10 gadu laikā. Savukārt pēc filmas "Amerikāņu psiho" (2000) šī izdevuma veidotāji nodēvējuši Beilu par visradošāko izklaides industrijas pārstāvi, bet "Premiere" – par spilgtāko vīriešu kārtas aktieri, kas jaunāki par 30. Režisores Mērijas Haronas filmā "Amerikāņu psiho" aktieris atveidoja Patriku – jaunu Visuma valdnieku, kuram pašam ir savs birojs, personiskā sekretāre, nepieklājīgi biezs maks un manieres kā Džimam Kerijam. Taču viņš ir sērijveida slepkava...

Galvenais Kristiana Beila trumpis ir tas, ka viņš nekad nav kautrējies mainīties no lomas lomā.

Beils: „Man patīk lasīt scenāriju un nodomāt: „Velns lai parauj, to nu gan es nepavilkšu! Es esmu tik tālu no tā visa! Un vispār es to nespēju fiziski izdarīt.” Man ļoti patīk šīs izjūtas – uz kādu laiku kļūt par citu cilvēku. Es ne vienmēr alkstu pēc fiziskas transformācijas, taču, ja kaut kas piesaista manu uzmanību, kas prasa arī zināmas pārvērtības, es noteikti tām piekritīšu.” Šīs transformācijas visspilgtāk izpaužas tieši divos pēdējos darbos – Breda Andersona trillerī "Mašīnists" (2004) un Kristofera Nolana piedzīvojumu filmā "Betmens: sākums" (2005). No staigājoša skeleta sensacionālajā Trevora Reznika lomā filmā "Mašīnists" viņam bija jāpārvēršas atlētiskajā Betmenā. Aktierim lomu labad nācās pārciest gan dramatisko novājēšanas, gan mokpilno uzbarošanās procesu. Trevors filmā "Mašīnists" ir cilvēks, kurš it kā vairs neeksistē – viņš nav gulējis veselu gadu un viņš ir izdēdējis, ka tik tikko ir saskatāms. Savukārt Betmena loma prasīja pilnīgi pretēju miesas uzbūvi.

Interesanti, ka pats aktieris agrāk nebija komiksu cienītājs. Tikai pēc tam, kad viņa draugs, šī žanra liels piekritējs, iedeva viņam izlasīt Granta Morisona un Deiva Makina darbu "Arkham Asylum", Kristians aptvēris, ka tā ir jauka literatūra, un steidzis lasīt vienu pēc otra šī žanra darbus. Jau kopš pirmā brīža, kad Beils bija padzirdējis par iespēju, ka tiks uzņemts filma par Betmenu, viņš sapņoja par šo lomu. Sākotnēji klīdušas runas, ka tā būs mazbudžeta filma, turklāt ļoti drūma. Taču drīz kļuva skaidrs, ka tiks uzņemta lielbudžeta filma, kuras režisors būs Kristofers Nolans. Jau pēc pirmās tikšanās reizes ar režisoru Kristians sapratis, ka neviens cits nevarētu uzņemt tik interesantu filmu par Betmenu kā Nolans.

„Mūsu filmā Betmena piedzīvojumi tikai sākas,” stāsta aktieris. „Jūs sākotnēji viņu redzēsiet kā mazu zēnu, pēc tam kā 22 gadus vecu jaunekli, bet vēl pēc tam kā nobriedušu vīrieti.”

Sagatavošanās filmai prasījusi labu fizisko sagatavotību. „Jūlijā es biju pabeidzis darbu pie filmas "Mašīnists", bet februāra beigās jau sākās "Betmena" uzņemšana. Šajā laikā man nācās kārtīgi pastrādāt. Šajā lomā man bija ne tikai labi jāizskatās, bet jābūt arī spēcīgam, jo kā nekā 12 stundas dienā man nācās staigāt Betmena kostīmā.” Kristians Beils turpina stāstīt, kā viņam izdevies atkal pieņemties svarā: „Es ēdu kā nenormālais, krāju kilogramu pēc kilograma un laikam nedaudz pat pārcentos. Kad pirmo reizi parādījos filmēšanas laukumā, Kriss Nolans šausmās iepleta acis. Vēlāk viņš man sacīja, ka esmu izskatījies pēc grizli (brūnā lāča Ziemeļamerikas pasuga). Man bija gari mati, bārda un pleci tik plati kā gaitenis. Laika posmā no "Mašīnista" filmēšanas beigām līdz es ierados Anglijā, biju pieņēmies svarā par 100 mārciņām. Šis uzdevums bija ne sevišķi noderīgs veselībai. Es biju pieņēmies svarā, bet noguru pat staigājot pa istabu.”

Sākotnēji bija paredzēts, ka kaskadieru trikus veiks Beils. Taču pēc tam, kad kādā treniņā kaskadieris pats guva traumu, tika nolemts, ka ar Kristianu riskēt nevar.

Beila līgumā paredzēta arī viņa piedalīšanās "Betmena" turpinājumā. Aktieris pats gan neesot pārliecināts, vai viņš gribēs piedalīties turpinājumā. „Dzīvosim – redzēsim,” viņš atteic. „Kas zina, kāds būs izdevies šis "Betmens" un vai mani kāds gribēs redzēt arī turpinājumā? Kaut gan Betmenu es nospēlēju tā, kā to vienmēr biju vēlējies darīt.”

2000. gada 29. janvārī Kristians Beils apprecējās ar bijušo fotomodeli un neatkarīgo īsmetrāžas filmu producenti Sibi Blaziču jeb īstajā vārdā Sandru, ar kuru bija iepazinies kādā ballītē. Kāzas notika Lasvegasā. Sākumā abi jaunlaulātie dzīvojuši Edinburgā, bet 2002. gadā nopirka māju Losandželosā. 2005. gada martā Santamonikā pasaulē nāca viņu pirmais bērniņš – meitiņa. Faktu par sievas grūtniecību Kristians bija slēpis, un līdz pēdējam brīdim neviens nezināja par gaidāmo ģimenes pieaugumu.

Interesanti fakti par Beilu

Kristianam labi padodas imitēt dažādus akcentus un katrā filmā viņš cenšas tos savādāk atspoguļot. Aktierim ir divi suņi un trīs kaķi. Viņš uzturā nelieto sarkano gaļu. Kristians aktīvi piedalās dažādu sabiedrisku organizāciju un fondu darbā. Aktieris pretendēja uz Džeka lomu filmā "Titāniks", bet neieguva to tikai tāpēc, ka Dž. Kamerons nevēlējās, ka abas galvenās lomas (divus amerikāņus) spēlē angļu aktieri. Filmas "Mazās sievietes" uzņemšanas laikā viņš iepazinās un sadraudzējās ar aktrisi Vinonu Raideri. Kopš tā brīža Vinona Kristianu dēvē par vienu no mīļākajiem cilvēkiem. Aktiera mīļākā mūzika – Manic Street Preachers, Tom Waits un R.E.M.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu