Piemin "Joy Division" Ianu Kērtisu (3)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešdien rokgrupas "Joy Division" fani pieminēja 25. gadadienu kopš tās dziedātāja Aiena Kērtisa nāves.

"Joy Division" tiek uzskatīta par vienu no visu laiku ietekmīgākajām rokgrupām. Tā kļuva slavena ar savu drūmo, introspektīvo mūziku, kas kļuva par raksturīgu iezīmi lielākajai daļai no britu "post-punk" mūzikas stila grupām. "Joy Division" 1979.gada debijas albums "Unknown Pleasures" kļuva par kulta ierakstu, bet grupas lielākais hits ir dziesma "Love Will Tear Us Apart".

Pirms došanās ASV koncertturnejā 1980.gadā Kērtiss 23 gadu vecumā izdarīja pašnāvību pakaroties, bet uz "postpanku" leģendu pelniem tika dibināta grupa "New Order".

Septiņdesmitajos gados izveidotā grupa "Joy Division" ierakstīja aptuveni 50 dziesmas un izdeva tikai divus studijas albumus, no kuriem otrais - "Closer" - tika izlaists pēc Kērtisa nāves.

Grupa "Joy Division" ir iespaidojusi tādus mūziķus kā "U2" līderi Bono, nelaiķi Kurtu Kobeinu no grupas "Nirvana" un Robertu Smitu no "The Cure".

Tā kā interese par Kērtisa personību joprojām ir saglabājusies, pēc viņa atraitnes Deboras sarakstītas grāmatas "Touching From A Distance" motīviem tiks uzņemta biogrāfiska filma, attēlojot mūziķi kā apdāvinātu, bet greizsirdīgu un manipulēt gribošu cilvēku.

Kērtiss slimoja ar epilepsiju, kas radīja viņam problēmas, uzstājoties uz skatuves mirgojošu prožektoru gaismā.

Filmu ar pagaidu nosaukumu "Control" producē Entonijs Vilsons, kurš vadīja "Joy Division" ierakstu kompāniju "Factory Records".

Pēc viņa vārdiem, Kērtiss bijis "ļoti īpašs".

"Līdzās mūzikas industrijas skaļajām reklāmām, galvenais ir dziesmas, un "Joy Division" sarakstīja dažas brīnišķīgas, brīnišķīgas dziesmas," izteicās Vilsons. "Mākslinieciskais dizainers Pīters Sevils saka: strādājot ar kādu grupu, viņš drīz atklāj, kurš ir līderis. "Joy Division" tas bija Aiens."

"Man viņš bija ļoti jauks, kluss zēns," teica Vilsons, piebilstot, ka viņu joprojām mulsina mūziķa nāve. "Es domāju, viņam likās, ka viņš padara visiem dzīvi grūtāku, tāpēc viņš palīdzētu tiem aizejot."

Kā vieni no pretendentiem uz Kērtisa lomu filmā tiek minēti Džūda Lovs un Pedijs Konsidins.

"Es esmu ticies ar cilvēku, kuru es vēlos redzēt Aiena lomā. Viņš ir viens no populārākajiem jaunajiem aktieriem Holivudā. Viņš ir īrs, bet tas nav Kolins Farels," noslēpumaini stāstīja Vilsons, kura paša dzīvesstāsts tika atspoguļots daļēji biogrāfiskajā 2002.gada filmā "24 Hour Party People".

"Aiens tika vilkts uz dažādām pusēm personiskajā dzīvē un mūzikā. Pēdējā albuma "Closer" skanējums liecina par cilvēku izmisumā. Tomēr es esmu redzējis vēstules, rakstītas īsi pirms viņa nāves, un viņš neizklausās pēc kāda, kurš gatavotos veikt pašnāvību. Es domāju, tas bija vairāk spontāni," uzskata Miks Midlss, kurš sarakstīja darbu "Joy Division to New Order" ("No "Joy Division" līdz "New Order"), kas tiek izmantots "Factory Records" stāstā.

"Mīts par rokzvaigznes nāvi agrā vecumā ir ļoti ietekmīgs. Grūti pateikt, vai cilvēki joprojām uzskatītu viņus par tikpat nozīmīgiem, ja viņi būtu starp mums vēl šodien," izteicās BBC radiostacijas "6 Music" raidījuma vadītājs un bijušais grupas "The Fall" dalībnieks Marks Railijs, kurš bija ticies ar Kērtisu septiņdesmitajos gados.

Trešdien radiostacija "6 Music" atskaņoja Kērtisa mūziku visu dienu un rīkoja pasākumu "Transmission in Manchester".

TVNET:

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu