Liepājas teātrī pirmizrāde - "Vīnes valsis"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Liepājas teātrī piektdien notiks pirmizrāde vienam no lielākajiem sezonas iestudējumiem - muzikālai operetes stila izrādei "Vīnes valsis", ko iestudējis Juris Bartkevičs, pastāstīja teātra literārā padomniece Edīte Tišheizere.

Izrāde ir stāsts par slaveno valšu karali Johanu Štrausu, un tā sāksies ar ainu, kurā sirms kungs klausās, kā leijerkastnieks spēlē viņa mūziku. "Vīnes valša" režisors uzskata, ka izrādes sākumskats - Štrausa vecumdienu sastapšanās ar jaunībā rakstītu mūziku - varētu būt visas izrādes noskaņojuma un stila atslēga. Dr.Vilnera, Heinca Reiherta un Ernsta Mariškas sarakstītā dziesmu spēle ar Johana Štrausa dēla mūziku nav biogrāfisks traktāts. Tajā svarīgāks par vēsturisku precizitāti ir vispārināts mākslinieka tēls. Mākslinieks kā sava likteņa izredzētais un upuris, kura dzīves uzdevums ir radīt prieku citiem, sev paturot vien atmiņas par iedvesmas svētlaimi, norādīja Tišheizere. Liepājas teātrī visos laikos nozīmīga bijusi muzikālo uzvedumu tradīcija. Taču pēdējā gadu desmitā tā lielākoties izpaudās mūziklu un rokoperu iestudējumos. Atgriešanās pie klasiskās operetes ir riskants, bet kārdinošs solis - tas parādīs, cik smalka ir mākslinieku stila izjūta, cik cēla aktieru stāja, cik skolotas balsis, uzskata Tišheizere. Operetes iestudējumam vienojies daudzsološs ansamblis - Štrausa dēla lomai uzaicināts operdziedātājs Ingus Pētersons, kā arī Latvijas Mūzikas akadēmijas students Kārlis Rūtentāls, viesmākslinieces uzaicinātas arī komponista mūzu lomās, Terēzas lomu spēlēs un dziedās Latvijas Nacionālās operas soliste Evita Zālīte, Olgas lomu - Latvijas Mūzikas akadēmijas studente Baiba Berķe pārmaiņus ar Dailes teātra aktrisi Ievu Pļavnieci, Štrausa tēva lomu dziedās Gunārs Borgs. Spožo Vīnes tēlu palīdzēs radīt gan teātra aktieri Jānis Lagzdiņš, Jānis Dreiblats, Edgars Pujāts, Marģers Eglinskis, Ināra Kalnarāja, trejmeitiņas Marita Lūriņa, Anna Šteina un Inese Caune, gan deju grupa Raivo Letapura vadībā. Iestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents ir Māris Kupčs, horeogrāfs - Alberts Kivlenieks, kostīmu māksliniece - Zigrīda Atāle, scenogrāfs - Aigars Ozoliņš. "Vīnes valsis" Liepājas teātrī iestudēts jau pirms 35 gadiem. Toreiz jauno Štrausu atveidoja aktieris Gunārs Borgs, kurš jauniestudējumā tēlos viņa tēvu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu