Ak, šī pērkamā, pērkamā pasaule!

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Režisors Valentīns Maculēvičs ir noslēpumains. Un māņticīgs – tā viņš saka, lai attaisnotu savu nevēlēšanos runāt par iestudējumu, pirms tas ieraudzījis dienasgaismu. Varbūt viņam taisnība, un nav jau arī ilgi jāgaida – pirmizrāde šās sezonas pirmajam jauniestudējumam Liepājas teātrī – franču autora Alana Renē-Furtona komēdijai "Amedejs" – taču jau sestdien!

Nav daudz faktu, kas saistītu Valentīnu Maculēviču un Liepājas teātri. Līdz šim viņš šeit nav iestudējis nevienu izrādi. Vienīgi aktieris Ēriks Vilsons agrā jaunībā Valmieras teātrī ir spēlējis sanitāru Valentīna Maculēviča režisētajā lietuviešu dramaturga Joza Gruša komēdijā "Pijs nebija prātīgs". Turklāt viņš esot ielēcis lomā, kā mēdz teikt teātrī, un tā kā tā ir bijusi viņa pirmā ielēkšana, tad Ēriks to atceras kā visai dramatisku. Tieši Valmieras teātris ir tas, ar kuru vispirms saistās režisora vārds. Pēc tam viņš strādāja Rīgā un bijis Daugavpils teātra galvenais režisors, bet pēdējos divus gadus bija nozudis no Latvijas teātru dzīves skatuves. Runājot par Valentīnu Maculēviču un Liepājas teātri, vēl varētu pieminēt faktu, kas varbūt apliecina to, ka režisoram un Liepājas teātrim ir līdzīga gaume – pagājušajā sezonā uz Liepājas teātra skatuves laurus plūca franču komēdija "Blēzs" ar Edgaru Pujātu titullomā, ko bija iestudējis režisors Ivars Lūsis. 1991.gadā šo pašu lugu Valmierā ar Ģirtu Ķesteri titullomā iestudēja Valentīns Maculēvičs. Un, skat, šosezon šis režisors kārtējo franču smejamgabalu iestudējis Liepājā! Taču izskatās, ka šoreiz tikai plika smiešanās vien nav paredzama – kaut arī izrādē netrūkst smieklīgu dialogu, situāciju, tipu utt., tai ir arī sava morāle. Proti, kā cilvēkam ar saviem noteiktiem morāles principiem izdzīvot mūsdienu sabiedrībā, kur pērkamība visplašākajā nozīmē kļuvusi par uzvedības normu! Šo dilemmu iestudējumā risina pensionētais franču valodas skolotājs Amedejs, ko atveidos aktieris Juris Bartkevičs. Acīmredzot lugā risinātā tēma ir pietiekami aktuāla ne tikai Francijā un Latvijā, jo luga tulkota daudzās valodās un uzvesta Vācijā, Itālijā, Krievijā, Čehijā, Rumānijā, Portugālē utt. Starp citu, Liepājas teātris nav pirmais Latvijā, kas skatītājus iepazīstina ar šo darbu – 2000.gadā Valentīns Maculēvičs "Amedeju" iestudēja Daugavpils teātrī ar krievu trupas aktieriem. Par lugas autoru zināms, ka sākotnēji viņš darbojies pavisam citā jomā – rūpniecībā. Viņa pirmais sacerējums – romāns "Apmuļķotais" – publicēts 1962.gadā. Tam seko virkne citu romānu: "Pārdoto balāde", "Muļķu dzīres", kā arī lugas "Blēdība", "Vai ēkā ir ķīlnieki?". Taču vislielāko popularitāti teātru aprindās autors iekaroja tieši ar komēdiju "Amedejs" ("Monsieur Amedee"). Režisora Valentīna Maculēviča sabiedrotās iestudējuma veidošanā ir scenogrāfe Inguna Kokina un kostīmu māksliniece Maija Vingre, ar kurām viņš sadarbojies jau Daugavpils teātrī. Lomās redzēsim aktierus Sigitu Jevgļevsku, Ēriku Vilsonu, Annu Šteinu, Leonu Leščinski, Leldi Kaupužu, Gunāru Borgu un Ivaru Krastiņu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu